Indkøb i krisetider – sådan gør du

Her får du som indkøber et hurtigt overblik over dine opgaver, når virksomheden oplever væsentlige forstyrrelser i forsyningskæden.

”Når hverken prisen eller leveringstiden holder vand, og ikke mindst når efterspørgslen er blevet til noget andet end, det man var vant til at se, bliver hele beregningsgrundlaget ’falsk’”, fortæller Philip Tokmark. Foto: Privat..

03.01.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tre ugers leveringstid er blevet til 15 uger, og man kan næsten ikke købe den samme vare til samme priser i to bestillinger i træk - hvis det overhovedet er muligt at bestille den, fordi leverandøren også oplever de samme udfordringer fra sine egne leverandører. Kender du til situationen?

”Ikke to virksomheder ens, men alligevel findes der indkøbstekniske muligheder for hvordan, man kan tilpasse sit indkøb i disse meget volatile tider”, fortæller Philip Tokmark, der er lektor på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi. Han har derfor udarbejdet en generisk vejledning i form af et flowdiagram til indkøb i krisetider, se figuren ”How to deal with supply chain disruptions”. ’Generisk’ betyder, at den er generel samt overordnet og kan bruges på tværs af brancher og sektorer.

Figur: How to deal with supply chain disruptions..

”Computer-genererede prognoser bliver tit utilstrækkelige, fordi prognose-modellerne er baseret på fortidens data og antager, at fremtiden bliver mere eller mindre, som det før har været.  Når hverken prisen eller leveringstiden holder vand, og ikke mindst når efterspørgslen er blevet til noget andet end, det man var vant til at se, bliver hele beregningsgrundlaget ’falsk’”, fortæller han og supplerer:

”Derfor bliver man nødt til at overskrive system-genererede beregninger og tilpasse dem til dagens og den nærmeste fremtids behov, hvis man ønsker at undgå tomme eller overfyldte lagre, der ikke kan servicere interne og/eller eksterne kunder”.

Læs også: Pandemien har foreløbig ikke ændret væsentligt på indkøbsadfærd

Tilpas model til virkelighed
Som nævnt, er flowdiagrammet generisk. Det vil sige, at det er noget overordnet, noget der ikke er case-specifik, og noget der skal tilpasses til den enkelte virksomhed.

”Som jeg altid understreger i min undervisning på flere niveauer, skal man huske at tilpasse modellerne og værktøjerne til sin virksomhed, og ikke at prøve at tilpasse virksomheden til modellerne”.

I denne generiske vejledning har Philip Tokmark taget udgangspunkt i prisstigninger og prisvolatilitet samt varens tilgængelighed (og dermed leveringstider). Fordi vejledningen handler om forstyrrelserne i forsyningskæden, tager man ikke højde for nogen udsving i efterspørgsel-siden; hvilket kan give udfordringer til indkøberen.

Undtagen de ”ukritiske” varer i indkøbsporteføljen, for alle strategiske varer, volumen-varer og flaskehalsvarer er det nødvendigt at finde et fælles fodfæste med salg & marketing, så man ikke ignorerer, hvad der foregår i nedstrøms aktiviteterne.

Læs også: Startup vil strukturere bæredygtigt indkøb

Philip Tokmark anbefaler at anvende kvalitative prognoseteknikker noget mere i det omfang, det giver mening, og i det omfang det er rentabelt, og det kan lade sig gøre. Fordi kvalitative prognoseteknikker er tidskrævende, uanset der er involveret en eller to eller flere medarbejdere i processen.

Hvornår begynder man ’at hamstre’?
Hvornår må eller skal man begynde at ’hamstre’ og opbygge et større sikkerhedslager? ”Det er et emne, som er forholdsvis mindre akademisk og fordrer mindre stueren taktik, men det kan i desto mindre vise sig at være livreddende under bestemte forhold. Det, der skal tages højde for, er ens lagerrente og ikke mindst plads”, fortæller han.

I flere steder i flowet anbefaler Philip Tokmark at udvikle bedre og mere opdaterede formler og algoritmer til de basale regnestykker, man anvender i virksomheden - lige fra sikkerhedslager, genbestillingspunkt og økonomisk ordrestørrelse.

”Der er ligeledes gode muligheder til at udvikle algoritmer til at vurdere forskellige fremtids-scenarier ved at inddrage flere parametre end dem, der allerede findes i de sædvanlige beregninger, man anvender”, fortæller han of afslutter:

”Jeg vil gerne understrege behovet for forsigtigheden, når man anvender andres værktøj”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing 2023

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup