Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

Produktionsvirksomheden Mekoprint er underlagt de nye EU-krav om bæredygtighedsrapportering, som er en stor udfordring for mange danske virksomheder. Men i stedet for at opfatte kravene som en byrde går virksomheden forrest i et samarbejde med Dansk Industri og Industriens Fond for at fokusere på de konkurrencefordele, som den bæredygtige transparens kan give.

”Bæredygtig vækst har højeste prioritet hos os, fordi vi betragter det som den eneste langtidsholdbare strategi", fortæller Anders Kold. Foto: Mekoprint

12.04.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De nye krav om bæredygtighedsrapportering er en stor mundfuld for mange danske virksomheder, men kravene er samtidig en oplagt anledning til at afdække stigende risici, skærpe sit udviklingsmæssige fokus og styrke konkurrenceevnen. Det mener ledelsen hos Mekoprint, der nu er i gang med en større ESG væsentlighedsanalyse. Det sker som den første blandt fem udvalgte ankervirksomheder i et ESG-projekt sammen med blandt andet Dansk Industri.

Læs også: Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

Kortlægningen af virksomhedens tre ESG-områder - miljø- og klimamæssige forhold, sociale forhold og ledelsesmæssige forhold - er en del af EU´s CSRD-direktiv, der træder i kraft fra regnskabsåret 2025. Men allerede nu efter tre måneders forløb har Mekoprint – med hjælp fra blandt andet Dansk Industri, Rambøll og SustainX – det første grundlag på plads. Med det udgangspunkt kan der laves en endnu mere forretningsfokuseret ESG-rapportering allerede i 2024, som vil give kunderne øget sikkerhed med en dokumenteret bæredygtig forsyningskæde. 

Væksten skal være bæredygtig
”Bæredygtig vækst har højeste prioritet hos os, fordi vi betragter det som den eneste langtidsholdbare strategi. Det er meget omfattende at kortlægge de mange emner, politikker og data, der er relevante for vores bæredygtighedsrapportering. Men der er ingen tvivl om, at vi kan styrke vores kunders forsyningskæde og konkurrenceevne ved at gå forrest på ESG-området. Vi er for eksempel blevet opmærksomme på hvor stort et potentiale, vi har i at kunne tilbyde løsninger på et dokumenteret bæredygtigt højt niveau fra både Europa og Asien. Det er løsninger, som er tilpasset hver enkelt kundes behov”, siger CEO Anders Kold fra Mekoprint.

”Mekoprint har forstået, at det er vigtigt at have et strategisk blik på ESG-områderne. De ved, at det også handler om risikostyring, og at bæredygtighed skal vurderes på niveau med andre finansielle risici, fordi det i stigende grad er et emne, som investorer og kunder er meget opmærksomme på”, fortæller Anne Sofie Madsen. Foto: Mekoprint

Mekoprint deltager i projektet ’ESG i værdikæder’, som Dansk Industri og Industriens Fond, der finansierer projektet, står bag. Formålet med projektet er at sætte fokus på produktionsvirksomheders samarbejde om bæredygtighed med leverandører, så det styrker konkurrenceevnen og skaber ny forretning. Fokus er i Mekoprints tilfælde et internt og eksternt samarbejde om emner som CO2-udledning, ressourceforbrug og cirkulær økonomi. 

Dobbelt væsentlighedsanalyse giver klarhed
Ved hjælp af en dobbelt væsentlighedsanalyse har Mekoprint fået indblik i, hvilke bæredygtighedsemner virksomheden skal arbejde videre med fra den overvældende bruttoliste på over 1.000 ESG målepunkter. Mekoprints positive tilgang til projektet er afgørende for at vende bæredygtighedskravene til en mulighed for at styrke konkurrenceevnen, påpeger Dansk Industri, der er tovholder på projektet.

Læs også: Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

”Det er en kæmpe omvæltning og meget uoverskueligt for rigtig mange virksomheder, at de fra 2025 skal leve op til CSRD-direktivet. Mekoprint har allerede fået en unik indsigt i, hvordan de kan arbejde systematisk med bæredygtighed og dermed styrke deres forretning. Det bliver spændende i projektets næste fase at se, hvordan Mekoprint kan arbejde med bæredygtighed i værdikæden og herved opnå øget konkurrencekraft”, siger konsulent Stine Bang Larsen fra Dansk Industri.

Strategisk prioritering hos virksomheder
Projektet har et særligt fokus på at skabe et samarbejde mellem virksomheder i værdikæden, da EU´s krav også omfatter virksomhedernes leverandører. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at Mekoprint kan dokumentere, at virksomheden selv har styr på egne påvirkninger – leverandørerne skal også opfylde bæredygtighedskrav. 

Derfor har Mekoprint placeret sine 200 største leverandører på en såkaldt modenhedsskala, så Mekoprint kan se, hvor der er behov for en dialog, og hvor virksomheden skal hjælpe leverandørerne med at styrke deres indsats. Det er en understregning af, at bæredygtighed er blevet en vigtig strategisk indsats for Mekoprint, der understøtter en fortsat langtidsholdbar vækst. 

Konsulent Anne Sofie Madsen fra Rambøll roser Mekoprint for at have en strategisk tilgang til opgaven:

”Mekoprint har forstået, at det er vigtigt at have et strategisk blik på ESG-områderne. De ved, at det også handler om risikostyring, og at bæredygtighed skal vurderes på niveau med andre finansielle risici, fordi det i stigende grad er et emne, som investorer og kunder er meget opmærksomme på”.

Fremtiden kalder på transparens
Når bæredygtighed bør rykke op i toppen af dagsordenen, skyldes det ikke kun, at virksomhederne skal have styr på deres data, fordi lovgivningen kræver det. Det er afgørende, at de er i stand til at svare på de spørgsmål, som kunderne stiller. Det kan Mekoprint nu gøre proaktivt, fordi bæredygtighed har høj prioritet i virksomheden, som gennem projektet ”ESG i værdikæder” er blevet klædt endnu bedre på til at fortsætte den målrettede indsats på bæredygtighedsområdet.

Læs også: Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

”Netop fordi Mekoprint har taget en række initiativer på ESG-området og har styr på sine data, så kan Mekoprint muligvis opnå en konkurrencefordel. De virksomheder, der ikke tager ESG-kravene meget alvorligt, får et problem i fremtiden, for de risikerer, at kunder trækker sig fra samarbejdet. Bæredygtighed bliver virksomhedernes nye license-to-operate”, siger seniorrådgiver Marie Marvel Olofsen fra SustainX, der også rådgiver Mekoprint.

Mekoprint vil i de kommende måneder drøfte ESG-spørgsmål med udvalgte kunder og leverandører for at kortlægge, hvor der kan og skal ske forbedringer, drøfte nye initiativer og hjælpe de leverandører, der har brug for støtte til at komme videre med tiltag inden for bæredygtighedsområdet med særlig fokus på CO2-reduktion, genanvendelige råvarer og sikkerhed for ordentlige arbejdsforhold igennem hele værdikæden. Erfaringer fra projektet skal fremadrettet bredes ud til andre produktionsvirksomheder gennem DI og Industriens Fond, så de også kan få gavn af et mere systematisk samarbejde i værdikæden om bæredygtighed. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup