Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

Optikerkæden OptikTeam indfører nyt bæredygtighedskoncept, der skal mindske ressourcespild i form af millioner af brugte brillestel. Kædens 167 butikker indsamler de brugte briller, som bliver omdannet til stilfuldt butiksinventar. Målet er at differentiere sig i konkurrencen og starte en bæredygtighedsrejse sammen med kunderne.

”Det er første gang i OptikTeams historie, at vi gør det til et krav for vores optikere at være med. Det gør vi, fordi vi tror så meget på det sympatiske projekt, og fordi OptikTeam har brug for et nyt strategisk ben at stå på”, fortæller Morten Tornbjerg (th). Det er Hans Lilleør, Bellinger tv. Foto: OptikTeam

05.04.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Initiativet Bellinger House Circle er skabt som et samarbejde mellem den Aarhus-baserede brilleproducent Bellinger og optikersammenslutningen OptikTeam, der omfatter 167 selvstændige optikerbutikker over hele landet. Det ambitiøse projekt lanceres fra februar 2024.

Læs også: ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Målet er at forlænge levetiden for brilleprodukter og minimere optikerbranchens miljøpåvirkning via cirkulært forbrug - deraf navnet. Hans Lilleør fra Bellinger er idémanden bag konceptet, som er hans hjertebarn:

”Min mission er, at vi skal gøre alt vi kan for, at råvarerne kan få nyt liv, når brillerne er udtjente - så vi forlænger et brilleprodukts livscyklus. Jeg håber meget, at butikkerne og forbrugerne sammen kan starte en bæredygtig bevægelse”, understreger han.

En bedre verden kræver samarbejde
Undersøgelser viser, at 78 procent af befolkningen lægger ansvaret for bæredygtighed over på virksomhederne. Det ansvar vil OptikTeam gerne hjælpe optikerne med at påtage sig og håber samtidig, projektet vil inspirere forbrugerne til at deltage aktivt i skabelsen af en renere verden.

”De cirka 6 millioner gamle brillestel, danskerne har liggende, hober sig op i skuffer eller ender ofte på forbrændingen. Glas, plastik, metal - hele molevitten! Det er et kæmpe spild”.

Hans Lilleør

”De cirka 6 millioner gamle brillestel, danskerne har liggende, hober sig op i skuffer eller ender ofte på forbrændingen. Glas, plastik, metal - hele molevitten! Det er et kæmpe spild. Med vores initiativ kan forbrugerne gå ind i butikken og se deres kasserede briller i en helt ny form. Ressourcerne kan bruges igen og igen - for det mest fantastiske er, at det materiale, vi har udviklet, kan smeltes om helt op til otte-ni gange uden at miste sine egenskaber”, forklarer Hans Lilleør begejstret og laver et lille regnestykke:

”En brille sidder i gennemsnit tre til fire år på forbrugerens næse. Hvis den lever videre i to år som henholdsvis bord, spejl eller andre produkter op til otte gange, får brillens materiale i alt minimum 20 års levetid i stedet for at lande på lossepladsen”.

Læs også: SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Fra skrald til skat
Den bæredygtige cyklus begynder i de 167 butikker, der er udstyret med indsamlingskasser. Her har butikspersonalet og kunderne mulighed for at aflevere såkaldte demolinser (plastikglas fra de stel, der udstilles i butikken) samt brugte briller, hvorefter GLS transporterer brillerne til sortering og videre bearbejdning. Disse materialer tilsættes e-waste fra elektronikaffald og omdannes derefter til et stærkt og genanvendeligt materiale, som bliver til nye brugbare produkter. Alt håndteres og bearbejdes i Danmark i samarbejde med blandt andet Københavns kommune og et socialøkonomisk værksted.

”Min mission er, at vi skal gøre alt vi kan for, at råvarerne kan få nyt liv, når brillerne er udtjente - så vi forlænger et brilleprodukts livscyklus”, fortæller Hans Lilleør. Foto: OptikTeam

 første omgang fremstiller værkstedet bøjler, skamler, brillebakker og spejle til butikkerne, men håbet er at udvide sortimentet til kaffekopper, nøgleringe og andet, som kunderne også kan få med hjem.

Obligatorisk tiltag 
Helt ekstraordinært indlemmes initiativet i OptikTeams forretningsmodel og er dermed obligatorisk for alle sammenslutningens medlemmer, der ellers er selvstændige butikker med hver deres identitet, forretningsstrategi og økonomi.

”Det er første gang i OptikTeams historie, at vi gør det til et krav for vores optikere at være med. Det gør vi, fordi vi tror så meget på det sympatiske projekt, og fordi OptikTeam har brug for et nyt strategisk ben at stå på. Bellinger House Circle gør en positiv forskel for miljøet og giver samtidig butikkerne en enestående mulighed for at påtage sig rollen som lokale helte: Vi kan ikke positionere os udelukkende på faglighed og priser - men vi kan differentiere os på bæredygtighed”, siger OptikTeams CEO Morten Tornbjerg.

Fremtiden og incitamenter for butikkerne
Via et transparant online-system kan butikkerne løbende følge med i, hvor mange kilo briller, de har indsamlet. Indsamlingen måles nøje i kilo, og butikkerne får økonomiske incitamenter, hvor de modtager "buy back"-point svarende til genanvendelsesværdien af de indsamlede produkter. For disse point køber de recirkulerede designs til brug og udstilling i butikken.

”Bellinger House Circle er ikke kun en ny måde at håndtere gamle briller på. Det er et skridt mod en bæredygtig fremtid, hvor hver brille indgår i en større historie om genanvendelse, ansvar og en kollektiv forpligtelse til at skabe en renere verden”, slutter Morten Tornbjerg.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup