Luftfragt: Kapaciteten forsvinder hurtigere end efterspørgslen

De stillestående passagerfly er et kæmpeproblem for den internationale luftfragt. Nye tal fra IATA viser, at belly-kapaciteten forsvandt hurtigere end efterspørgslen i april. Organisationen opfordrer på den baggrund regeringer verden over til at lette på branchens vilkår.

Luftfragten er presset på grund af de mange, stillestående passagerfly, viser IATA's tal..

08.06.2020

SCM.dk

Ligesom det er tilfældet for stribevis af andre industrier, er coronakrisen gået hårdt ud over det globale marked for luftfragt, som vi ofte har omtalt her på SCM.dk. Nu er den internationale luftfartsorganisation IATA så klar til at sætte friske tal på tingenes tilstand.

Læs også: Amazon Air på vej mod 200 fly

Data fra april 2020 viser således, at efterspørgslen faldt med 27,7 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Alligevel var der ikke plads nok blandt selskaberne til at håndtere behovet, med de stillestående passagerfly (passagertrafikken faldt med voldsomme 94,3 procent i april ift. 2019) og den deraf manglende belly-kapacitet som den helt store udfordring.

Den globale kapacitet mål i tilgængelig godstonkilometer (ACTK), skrumpede således med 42 procent i april i år i forhold til samme måned i 2019. Internationalt var der 75 procent mindre belly-plads til rådighed i perioden sammenlignet med 2019, hvilket 15 procent øget kapacitet i dedikerede fragtfly ikke for alvor kunne opveje.

Derudover er som bekendt en hel del flyselskaber, der er begyndt at fylde de ellers tomme passagerfly med gods, hvilket ligeledes trækker i den rigtige retning. Men alt i alt er situationen ikke desto mindre alvorlig, lyder det fra IATA’s topchef, Alexandre de Juniac.

Brug for mere fleksibilitet
”Der er en kritisk flaskehals i luftfragten. Efterspørgslen faldt med 27,7 [i april], men kapaciteten dalede med 42 procent på grund af skarpe nedskæringer i passagerflyvninger, der også fragter gods. Det rammer de globale forsyningskæder med længere transittider og højere omkostninger”, siger han, og kommer med en klar opfordring:

”Regeringer skal fortsætte med at sørge for, at vitale forsyningslinjer forblive åbne og effektive. Selvom mange har reageret hurtigt og afklaret for at understøtte godstransporten, så er der mange restriktioner – specielt i Afrika og Latinamerika – der forhindrer industrien i at være fleksible i deres brug af fly til at imødekomme kravene fra pandemien og verdensøkonomien”, forklarer Alexandre de Juniac.

Læs også: SAS Cargo-direktør: Flyfragt skal sikre krisetidens livsvigtige forsyninger

Konkret peger IATA, der repræsenterer 290 flyselskaber, på forsinkelser med at få driftstilladelser godkendt, blokerede grænser og mangelfuld infrastruktur på landjorden omkring lufthavnene som forhindringer i lande i Afrika og Latinamerika. Derfor opfordrer organisationen de enkelte nationale regeringer til at:

  • Få fart på godkendelser til godshåndtering
  • Løfte tempoet i fortoldning af akutte medicinske forsyninger
  • Sikrer at der er passende bemanding på plads i den landbaserede infrastruktur til godstransport.

Regionalt oplevede Europa i april et volumenfald i internationale forsendelser på 33,8 procent. Tilbagegangen var dog mindre på den store rute mellem Europa og Asien på grund af en del trafik med beskyttelsesudstyr (PPE).

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Coronavirus

Det globale udbrud af coronavirus præger lige nu klodens forsyningskæder i takt med at ellers åbne samfund lukkes ned, samtidig med at behovet for at transportere varer - herunder livsvigtige forsyninger til eksempelvis hospitaler - er større end nogensinde. I dette fokus samler SCM.dk de mange artikler, vi og vores partnere skriver om emnet.

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

02.05.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

02.05.2024SCM.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Nyt katalog og nye sikkerhedsprodukter fra MPM

01.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

Fuldt automatiseret produktionsanlæg med fejlfri vision

26.04.2024SCM.dk

Dansk startup vil tilbyde lagerautomatisering til mindre virksomheder

25.04.2024SCM.dk

JYSK bygger nyt bæredygtigt distributionscenter i Holland

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup