Månedens udfordring: Fragt, energi og den grønne omstilling

Ind- og udgående fragt, stigende energipriser og en omfattende grøn omstilling. Sådan lyder tre af de tungeste supply chain udfordringer, som Jesper Andersen bokser med i Hamlet Protein.

”Vi har en meget hands-on tilgang til vores kunder og leverandører, og vi har løbende en tæt dialog med vores samarbejdspartnere", fortæller Jesper Andersen. Foto: Hamlet Protein..

28.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Hamlet Protein producerer sojabaserede foderspecialingredienser til unge produktionsdyr og har salg i 50 lande verden over, importerer råvarer fra Syd- samt Nordamerika og har produktion i Ohio samt Horsens. Virksomheden er i færd med en restrukturering, der fra regnskabsåret 2019 til 2020 har resulteret i en vækst i omsætning på 19 procent, en vækst på bundlinjen med 42 procent og en kraftig forbedret likviditet. Det sker på baggrund af underskud i tidligere regnskabsår.

Fragten forsinker og fordyrer
”Vi er inde i en meget positiv udvikling, og vi har formået at fastholde produktion og levering til vores kunder i tiden siden covid-19 ramte verden. Men vi har oplevet og oplever fortsat betydelige udfordringer med den indgående og udgående fragt, som både er blevet markant dyrere og også er plaget af forsinkelser og kapacitetsbøvl”, fortæller Jesper Andersen, der har haft ansvaret for den eksterne forsyningskæde siden oktober 2020.

Hamlet har nok global rækkevidde, men organisationen er relativ kompakt på 120 medarbejdere.

Læs også: Månedens udfordring: Skabertrang driver værket

”Vi har en meget hands-on tilgang til vores kunder og leverandører, og vi har løbende en tæt dialog med vores samarbejdspartnere. Det er også helt nødvendigt i den nuværende situation med et kaotisk verdensmarked for fragt. Tæt dialog, proaktiv planlægning og høj grad af åbenhed samt transparens er den eneste måde at håndtere fragtudfordringerne på”, fortæller Jesper Andersen.

Han fremhæver tiltag som:
• Tæt dialog med strategiske leverandører.
• Deling af forecast med leverandører, så de kan optimere planlægning og har et bedre grundlag for at levere de mængder og kvaliteter, Hamlet Protein har behov for.
• Hele tiden se på hvor der med fordel kan bygges lagre i den samlede forsyningskæde og i hvilke lagerniveauer.
• Hele tiden se nuanceret på salgs-pipeline.
• Dele alle informationer om forsinkelser med det samme.
• Dual-sourcing på strategiske varer med fuld åbenhed over for alle parter.
• Arbejde med at gøre sig mere attraktiv for leverandører – som for eksempel længere aftaler, mindre kompleksitet, ærlighed og åbenhed, loyalitet etcetera.

Bedre produktionsflow
”Det er lykkedes os indtil videre at komme igennem pandemien uden produktionsstop, og det skyldes, at hele vores hold har arbejdet intenst på løbende at være på forkant, ligesom vores leverandører på samme måde har været fokuseret på at være på forkant og arbejde tæt sammen med os”, fortæller han.

Han understreger, at virksomhedens sales & operations planning er afgørende for, at produktionen har formået at skabe et bedre produktionsflow med forbedrede arbejdsgange, færre omstillinger og mere systematisk vedligehold, som har øget OEE (overall equipment efficiency) eller maskinernes oppetid.

Om Jesper Andersen

  • Stilling: Supply Chain Managager, Hamlet Protein.
  • Uddannelse: Teknisk baggrund, HD fra Aarhus Universitet, preMBA fra Business Institute Denmark og IMD Global leadership program.
  • Erhvervserfaring: 20+ års erfaring med lederstillinger inden for indkøb og supply chain i Hoyer, 4Improve, Grundfos, VELUX, Nissens m.fl.

Energipriserne og den grønne omstilling
Energiprisernes himmelflugt og en ambitiøs bæredygtighedsmålsætning er to andre tunge udfordringer, der fylder på Jesper Andersens bord.

”Vi er en energitung virksomhed, og energiprisernes himmelflugt rammer os derfor hårdt. Vi har en vis succes med at imødekomme udfordringen ved at udnytte vores ressourcer endnu bedre, have færre produktionsstop, planlægge produktion endnu bedre, finplanlægge lagerniveauer, konsolidere vores indkøb i en global funktion. Men det er stadig noget, der gør ondt på os”, fortæller han.

Han fortæller, at virksomheden har en ambitiøs bæredygtighedsdagsorden, der vil omfatte mange forskellige tiltag. ”Vi arbejder med ansvarlige indkøbspraksisser og certifikationsordninger af soja for at sikre, Hamlet ikke bidrager til klima- og miljøbelastende skovhugst i Sydamerika” fortæller han endvidere.

Virksomheden har også indledt et samarbejde med Horsens Fjernvarme om at sende overskudsvarme retur i varmesystemet, ligesom Hamlet Protein står over for et større arbejde med at kortlægge klimaaftryk i scope 1, 2 og 3 samt tiltag, der kan reducere klimaaftrykket.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

23.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Logistik i Grønland: Central styring sikrer effektivitet hos Pisiffik

23.02.2024SCM.dk

Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

21.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Mestergruppen har indgået en koncernaftale med Delfi Technologies om digital skilteløsning

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024Global AGV

Sponseret

Overse ikke disse 5 tegn på, at du har brug for en Global AGV

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup