Maskinproducent genopfinder sig selv som bæredygtig leverandør

Aasted Aps., der producerer og leverer store procesanlæg til fast moving consumer goods-industrien globalt, arbejder hårdt efter en forretningsdrift og forsyningskæde, der er baseret på den tredelte bundlinje: People, Planet og Profit. Det kræver en radikal transformation, hvor supply chain funktionen spiller en central rolle.

”Initiativet har både i sin opstart og nu krævet en del kopper kaffe for at afstemme forventninger og afklare roller både tværorganisatorisk samt mellem de enkelte medarbejdere i supply chain funktionen”, fortæller Anders Pedersen. Foto: Aasted..

31.03.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Aasted er på en mission. I 2020 definerede maskinproducenten, der i 2022 omsatte for575 millioner kroner, en 2030-strategi, som virksomheden har døbt ”Challenge to win”.

”Med ’vinde’ mener vi, at Aasted vil måles på tre ligevægtede bundlinjetyper, nemlig: People, Planet og Profit”, fortæller Anders Pedersen, der er Head of Supply Chain Management med ansvar for et hold på 30 supply chain medarbejdere.

Hvordan understøtter supply chain funktionen en strategisk transformation af denne type? Det spørgsmål har vi stillet Anders Pedersen. Hans svar lyder: ”Først og fremmest er det fedt at tage udgangspunkt i en ambitiøs og innovativ virksomhedsstrategi. Vi har fat i stort set alle hjørner af vores supply chain, hvor transformationen drives ved hjælp af en overordnet plan, der indeholder 10 specifikke initiativer, som alle har en klar målsætning og er synkroniseret med Aasteds overordnede strategi ´Challenge to Win´. Særligt fire initiativer har vist en høj effekt i forhold til den tredobbelte bundlinje”, fortæller han. De omfatter:

• ”Making an impact” – social, miljø- og klimamæssig ansvarlighed og bæredygtighed i alle dele af forsyningskæden.
• ’Commercial library’- integrering af de 3 P´er i leverandørarbejdet.
•  ´Modular engagement & cost-out´ - konkurrencemæssige fordele ved indgåelser af modulære indkøbsaftaler.
• ´Organisational set-up´ - fra en projekteksekverende organisation til en produkt/projekt-hybrid.

Strategi oversat til supply chain politikker
Initiativet ´Making an Impact´ skal sikre, at de nye forretningsstrategiske målsætninger omkring ´People´ og ´Planet´ kommunikeres, implementeres og forankres, så både Aasted selv og samarbejdspartnere bevæger sig imod en mere bæredygtig og ansvarlig drift. Her har et tæt samarbejde med Aasteds Sustainability afdeling været en nøglefaktor for retning og resultater.

Læs også: Vækstkomet stiller skarpt på resiliens

Som del at initiativet er der udarbejdet en overordnet ´supply chain policy´ med udgangspunkt i fire hovedområder: Strategy, organisation, performance management og tools & processes´.  ”Politikken sikrer den ´røde tråd´ i vores udvikling og har således indflydelse på vores samlede plan og tilhørende initiativer, så forandringer netop skabes med alle 3 P´er for øje”, fortæller Anders Pedersen.

Ud over udarbejdelsen af SCM-politikken er der i samme spor også sket mere ´håndgribelige´ aktiviteter såsom skift til LED-lyskilder, installeret varmepumper, igangværende arbejde med grønne transportløsninger samt igangsætning af foranalyser for implementering af solceller.

Aasteds fokus på netop ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift har resulteret i en Ecovadis platin certificering. 

CSR er del af valgkriterier
Med initiativet ’Commercial library’, og en ny ´Supply Chain Policy´ har Aasted fået opdateret og udarbejdet nødvendige kommercielle nøgledokumenter for leverandøraftaler samt værktøjer for leverandørevaluering og udvælgelse. Hertil er alle leverandører i dag klassificeret ud fra en ´Tier model´, der på fem niveauer beskriver engagementets kompleksitet og størrelse.

”Det betyder i første omgang, at vi nu også har CSR-kriterier med, når vi arbejder med eksisterende leverandører og udvælger nye. Vi vurderer leverandørerne på sociale, miljømæssige og klimamæssige kriterier ved hjælp af et spørgeskema, der ud fra deres svar returnerer en score. Scoren benyttes som delelement i den samlede evaluering, der sikrer, at vores 3 P´er alle er repræsenterede og del af beslutningsgrundlaget. Vi ser desuden, at vores tilgang også påvirker leverandørernes tænkning og adfærd i en mere bæredygtig retning”, fortæller Anders Pedersen.

Leverandørklassificeringen efter Tier-modellen betyder, at Aasted i dag anvender en mere differentieret tilgang til leverandørsamarbejdet afhængig af leverandørens placering for bedre at kunne opnå de strategiske målsætninger,

Modulære leverandøraftaler
Under initiativet ´Modular engagement & Cost-out´ er der i samarbejde med engineering og factory indgået modulære aftaler med nøje udvalgte leverandører på hovedproduktområder. Det betyder, at leverandørerne modtager større ordrer, og at de producerer en større del af Aasteds færdige anlæg. Aasted går altså fra at modtage mange komponenter til i stedet at modtage moduler for slutmontage og test og har på den måde skubbet dele af produktionen ud til strategiske leverandører.

”Man kan sige, at manøvren gør den samlede forsyningskæde hurtigere, hvorved en større omsætning kan opnås med samme organisation og kvadratmeter til rådighed, hvilket understøtter vores budgetmæssige målsætning om to-cifret vækst i 2023. Samtidig har aftalerne sikret et omkostningsniveau, der er mere konkurrencedygtigt”, fortæller Anders Pedersen.

En anden gevinst ved de modulære aftaler er bidraget til, at mængden af indkøbsordrer er reduceret med 25 procent. Det giver en mindre tung administration og håndtering i hele huset.

Læs også: Månedens udfordring: Resiliens og bæredygtighed kræver stærke relationer

”Den modulære tilgang stiller til gengæld større interne krav om anvendelse af standarder, hvor vores ’engineering-stab’, udfører et stort arbejde med at udarbejde tekniske løsninger og dokumentation, så leverandørerne ved præcist, hvad det er, de skal levere til os, så modulerne kan indgå direkte i vores produktionsflow og lever op til alle kvalitetskriterier”, fortæller han.

Organisation og kultur
Maskinproducenten har med sit fokus på mere standardiserede og modulariserede maskinløsninger bevæget sig væk fra at være en rent projekteksekverende virksomhed til i dag at være en hybrid mellem projekt- og produkteksekverende. Skiftet åbner op for mange nye muligheder, men stiller samtidig krav til organisering, roller/ansvar og kompetencer, hvilket blandt andet blev årsagen til oprettelsen af initiativet ´Organisational set-up´.

 Som eksempel har initiativet for procurement betydet en omorganisering ved oprettelse af afdelingerne Strategic, Execution og Aftersales & Expediting. Omorganiseringen har medført:

- Tildeling af produkt- og projektansvarlige indkøbere.
- At internationalisering ved ´Aftersales & Expediting´ i dag sker fra Tyrkiet.
- Udnyttelse af kernekompetencer på strategisk, taktisk og operationelt niveau.
- Opdaterede stillingsbeskrivelser og kompetenceudviklende kurser.  

”Initiativet har både i sin opstart og nu krævet en del kopper kaffe for at afstemme forventninger og afklare roller både tværorganisatorisk samt mellem de enkelte medarbejdere i supply chain funktionen. Det er lige så meget en mental rejse, hvor vi i Aasted har skulle lære at se på os selv på en anden måde, nemlig også en ’produktvirksomhed’ med højere grad af standardisering og ’industrialisering’. Alle fortjener i den forbindelse stor ros for deres åbenhed og parathed i denne transformation”, fortæller han.

Læs også: Lokal fabrik skaber høj forsyningssikkerhed og unik produktudvikling

De største udfordringer
Særligt fire udfordringer nævnes som nogle, der har drillet og fortsat driller transformationen:

• Evnen til at strategi og vision formidles på en klar måde – altså at gå fra teori og koncept til håndgribelig hverdag, ’hvad betyder det så for min hverdag?’.
• Procesmæssig synkronisering på tværs af de organisatoriske afdelinger såsom salg, engineering, project management, finans, fabrik, aftersales.
• Drive forandringer i et miljø præget af store globale forsyningsudfordringer.
• Ændring af kultur fra projekt til hybrid mellem produkt og projekt.

”Vi har nu arbejdet intenst med strategiprogrammet i to år, og store forandringer er allerede sket og vil fortsat ske. Derfor til sidst en stor tak til ejere, direktion og øvrige afdelinger for den store opbakning og støtte til supply chain og ikke mindst de dygtige medarbejdere i supply chain, der alle står bag transformationen gennem deres engagement, holdånd og gode humør”, fortæller Anders Pedersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den modstandsdygtige forsyningskæde 2023

Relateret indhold

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

17.05.2024SCM.dk

Palle- og forsyningskædevirksomhed får ny landechef

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

09.05.2024SCM.dk

På bar bund med håndtering af e-affald

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup