Matematisk model finder den bedste leverandør

Kan du sætte på formel, hvordan du finder de bedst egnede leverandører til lige netop din forretning? Ja, det kan du faktisk ved hjælp af en helt ny matematisk model. Det siger Joachim Haag og Mathias Eggert Hansen, som for nylig har afsluttet deres CBS-kandidatgrader om supply chain management og finance and investment til topkarakterer.

Den nye matematiske model giver en virksomhed mulighed for at vælge leverandøren, der passer bedst til virksomhedens strategier. Det fortæller ophavsmændene til modellen, Matthias Eggert Hansen og Joakim Isling Haag. Foto: Privat.

24.01.2019

Mathias Eggert Hansen og Joakim Isling Haag, SCM.dk

Trial-and-error-metoden præger i høj grad processen for leverandørudvælgelsen i en del industrier og nyere virksomheder med kraftig vækst. Men kan man springe et led over, så man slipper for at teste leverandører, som alligevel ikke passer til en og bruge tid på det?

Markedet for FMCG (fast moving consumer goods) bærer i høj grad præg af den globaliserede verdens mange muligheder. Konkurrencen er skarp, og det ypperste mål er en optimeret forsyningskæde, der passer som hånd i handske med virksomhedens unikke produktlinjer.

Derfor bliver mange leverandører testet på vejen mod målet. Den trial-and-error metode præger i høj grad processen for leverandørudvælgelse i FMCG-industrier, men også i virksomheder med kraftig vækst. I modsætning til tidligere antaget.

Det viser et speciale fra Joachim Haag og Mathias Eggert Hansen, der i efteråret blev færdige på CBS i fagene supply chain management og finance and investment, endda med topkarakterer.

Deres konklusion er, at denne proces kan optimeres ved hjælp af en ny matematisk model.

SEAHP-modellen inkluderer risikostyring i leverandørudvælgelsesprocessen for at sikre, at en leverandør fungerer sammen med virksomhedens ønskede supply chain-struktur i forhold til risikostyring..

Både bedre og hurtigere
Modellen gør både, at leverandørvalget bliver mere kvalitativt, og at arbejdstiden omkring leverandørudvælgelsen bliver reduceret. Matematikken i modellen strukturerer hierarkisk en virksomheds præferencer til en fremtidig leverandør samt virksomhedens forsyningskæde- og risikostyringsstrategi.

Det betyder, at det ikke nødvendigvis er leverandøren med den bedste performance, der vælges, men derimod den mest passende for virksomhedens strategier.

Modellen er navngivet SEAHP (Strategically Enhanced Analytical Hierarchy Process) og er empirisk testet ved et samarbejde med en stor dansk FMCG-virksomhed. Modellen valgte virksomhedens succesleverandør retrospektivt. Samtidig er modellen gennem realoptioner vurderet til at kunne spare virksomheden op til knap 220.000 kr. om året.

Et to-cifret antal interviews og et samarbejde med PA Consulting tydeliggjorde modellens anvendelighed. Modellen er effektiv i etablerede markeder med høj transparens, da der her konkurreres på pris og kvalitet mellem leverandører. SEAHP-modellen sparer arbejdstimer igennem optimering i præcis det punkt i leverandørudvælgelsesprocessen, hvor alle alternative leverandører er fundet og rangeret.

I det punkt findes et optimum, så snart alternativerne er fundet, men optimum findes først, når medarbejdere har bearbejdet og diskuteret mulighederne. Den bearbejdelse er i teorien spild af tid, da en computer vil finde optimum med det samme, når al information er tilgængelig.

I samarbejde med PA Consulting

Specialet blev skrevet i samarbejde med PA Consulting igennem PA Master Thesis Mentoring Programme. Et program, hvor de studerende blev tildelt to mentorer inden for deres projekts fagområde. Mentorerne var konsulenterne Thue Jensen og Jonas Nygreen. Mentorerne har både hjulpet med faglig sparring på valg af teorier, planlægning af processen samt indhentning af data.

Tager højde for risici
SEAHP-modellens matematik er en udbygning af AHP-modellen formuleret af Saaty. SEAHP-modellen inkluderer risikostyring i leverandørudvælgelsesprocessen for at sikre, at en leverandør fungerer sammen med virksomhedens ønskede supply chain struktur i forhold til risikostyring.

Det første skridt imod at inkorporere risici er at måle sandsynligheden og effekten af de supply chain risici, der skal tages højde for ved valg af supply chain strategi. På den måde finder man en strategi ud fra de risikoscenarier, man står over for.

Supply chain-strategier leder naturligt ind i mere definerede risikostrategier, som harmonerer med de definerede supply chain strategier. Risikostrategier gives i SEAHP-modellen en multiplier værdi, som ganger ind på leverandørudvælgelseskriterier. Vægtningen er fundet i samarbejdet med PA Consulting.

Nødvendigheder, der skal være tilstede for at kunne benytte modellen, er data omkring, hvordan forskellige potentielle leverandører performer på de i modellen definerede leverandørudvælgelseskriterier, hvad end det er kvantitative data eller kvantificering af subjektive vurderinger.

Herudover skal man bruge en sandsynlighed og konsekvensvurdering af, hvilke risici en virksomhed står overfor, så der også kan tages højde for strategi i processen.

Om skribenterne

Mathias Eggert Hansen har færdiggjort sin cand.merc. i supply chain management og arbejder nu for Invest in Denmark under Udenrigsministeriet, hvor han rådgiver internationale energiproducenter og IT-virksomheder omkring site selection.

Joakim Isling Haag er blevet cand.merc i Finance and Investments og arbejder nu som graduate hos risikostyring i SEAS-NVE, hvor han skal opbygge rapporteringer om både operationelle og finansielle risici.

300 timers besparelse
Gennem analysen af en større danske virksomhed med udgangspunkt i formulering og implementering af modellen, er det anslået, at modellen sparer 300 timer i virksomhedens supply chain-afdeling, og at en implementering af modellen vil være profitabel efter to år med en profit på den toårige implementering af modellen på 20.800 kr. Hertil kan lægges den endnu ikke kvantificerede gevinst af strategisk at parre leverandørudvælgelse og strategi.

Til trods for de positive resultater ved modellens test, er der naturligvis også nogle begrænsninger. Den første er, at modellen er mest brugbar på transparente markeder, hvor information om leverandører kan findes. Informationen skal være let at tilgå, da dyre rapporter selvfølgelig vil påvirke profitten ved modellen.

Modellen opererer med den antagelse, at de timer, den sparer, kan bruges til andet arbejde, da den ikke sparer nok til at fyre en medarbejder, da besparelserne er spredt ud på mange medarbejdere.

Den sidste begrænsning er, at man bør inddele modellen og have flere identiske automatiseringsmodeller for hver produktkategori, så strategien kan tilpasses forskellige kategorier, hvor virksomheden måske har forskellige vægtninger af kriterier eller ønsker forskellige strategier.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup