Mere end 40% af detail-aktører frygter mangel på varer op til jul

Geopolitiske spændinger, lukning af handelsruter, stor afhængighed af få landes elektronikproduktion med mere sætter de globale forsyningskæder under pres. Derfor forventer 42 procent af detailproducenter og butikker at udgå for visse varer op til jul, mens 38 procent forudser leveringsforsinkelser. Brister forsyningskæderne, rammer det også danske forbrugere, vurderer ekspert.

Undersøgelsen viser ifølge Maria Søndergaard fra Cap Gemini en udpræget grad af nervøsitet i forhold til, om forsyningskæderne er så stabile og pålidelige, som man håber på.. Foto: Cap Gemini

21.11.2023

SCM.dk

Det viser en ny international undersøgelse fra Capgemini Research Institute, der afdækker forventninger, forberedelsesniveau og bekymringer blandt butikker og producenter. 

Den næste halvanden måned er den allermest kritiske tid på året for detailhandelen. Her vil først Black Friday og derefter julesalget afgøre, om det bliver et godt eller skidt år. Og ifølge Maria Søndergaard, direktør for Produktion og Retail hos Capgemini Danmark, så har de senere års massive forstyrrelser i forsyningskæder kombineret med krig i Ukraine og senest Mellemøsten sat detail-aktørerne i højeste beredskab.

Læs mere: Walmart automatiserer leverandørforhandlinger med kunstig intelligens

”Vores undersøgelse baserer sig på 300 interviews med virksomheder indenfor salg og produktion af forbrugsvarer fra hele verden. Den viser en udpræget grad af nervøsitet i forhold til, om forsyningskæderne er så stabile og pålidelige, som man håber på”, forklarer hun.

Helt konkret svarer:

  • 42 procent i undersøgelsen, at de forventer helt eller delvist at udgå for visse varer frem mod jul. 
  • 38 procent forventer leveringsforsinkelser til kunderne på grund af importvanskeligheder, mens 
  • 35 procent forudser, at de kommer til at mangle arbejdskraft i årets travleste periode.

”Det er blevet klart for detailbranchen, at en lang række faktorer risikerer at spænde ben for forsyningerne. Dertil kommer, at både branchens og forbrugernes forventninger til god kundeservice, tilgængelighed, leveringstid og kvalitet er steget markant”

Maria Søndergaard

Kan også ramme Danmark

”Det er blevet klart for detailbranchen, at en lang række faktorer risikerer at spænde ben for forsyningerne. Dertil kommer, at både branchens og forbrugernes forventninger til god kundeservice, tilgængelighed, leveringstid og kvalitet er steget markant”, siger Maria Søndergaard.

Ifølge hende står virksomhederne i dag i en situation, hvor de skal håndtere uforudsigelighed og usikkerhed i meget komplekse forsyningskæder. Det er en situation, der også kan gå ud over danske butikker og forbrugere.

”Brister forsyningskæden bare et enkelt sted, så kan der hurtigt opstå forsyningsproblemer - også til danske butikker eller producenter. I yderste konsekvens kan det betyde, at butikkerne må melde udsolgt og gå glip af et større salg. Eller endnu værre: At danskerne ikke får de gaver, de har ønsket sig til jul”, forklarer Maria Søndergaard.

/PBH

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.04.2024SCM.dk

Autonome robotter er effektive hjælpere på lageret

22.04.2024SCM.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

11.03.2024SCM.dk

Logistikoperationer kan optimeres med nye funktioner

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Site Manager

Er du vores nye jonglør? Når vi installerer vores komplekse og højteknologiske logistikløsninger på kundernes sites overalt i verden, har vi brug for en Site Manager, der er i stand til at jonglere med adskillige opgaver og bevare overblikket. Samtidig skal det sikres, at vores stærke relationer både internt og til vores kunder bevares og udvikles. Er det dig? Så tilbyder vi en stilling som Site Manager!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle