Milliardteknologien blockchain vil snart revolutionere shippingindustrien

Det globale blockchainmarked i supply chain-branchen vil runde en værdi på 2,5 mia. kr. i 2023, og teknologien vil inden længe revolutionere shippingindustrien i hele verden. Aktører som Maersk, CMA CGM, Samsung og Starbucks undersøger mulighederne på forskellig vis.

Ifølge Maersk vil APM Terminals anlæg, bl.a. her i tyske Wilhelmshaven, benytte selskabets blockchain-løsning, når den bliver tilgængelig. Foto: APM Terminals.

20.04.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

”Det her vil blive den største innovation i industrien siden containeriseringen. Det vil grundlæggende give mere transparens og effektivitet. Containerrederierne er ved at komme frem fra deres skjul og leger fangeleg med teknologien”.

Læs også: Blockchain på vej ind i logistikken

Sådan siger analytiker ved Bloomberg Intelligence i Singapore, Rahul Kapoor, om blockchains indtog i den globale supply chain-sektor; en udvikling som Bloomberg selv peger på vil revolutionere shippingindustrien over de kommende år.

Det er i særdeleshed digitaliseringen og det indbyggede farvel til manuelt papirarbejde, der ligger i kortene, som vil komme til at gøre en forskel. Maersk arbejder allerede indgående på området, ligesom man sammen med IBM vil udbrede løsningerne til hele branchen.

Det er en massiv opgave, påpeger Bloomberg. Udover rederierne skal producenter, banker, forsikringsselskaber, speditører og stribevis af myndigheder med på vognen og blive enige om en fælles platform, lidt i stil med standardiseringen af containere i 1950 og ’60’erne, som Rahul Kapoor hentyder til.

Lykkes det, vil det til gengæld også betyde, at de dokumentationsprocesser, der i dag tager dagevis, vil kunne barberes ned til minutter, ofte uden menneskelig indblanding. Fragtpriserne vil falde drastisk, og de afledte fordele vil ifølge World Economic Forum kunne generere om mod en billion dollars (ca. 6.000 mia. kr.) i 2025.

Blockchain er kerneplatformen, der skal understøtte vores digitale transformation

Song Kwang-woo, Samsung

Ifølge en ny rapport fra IndustryARC vil værdien af selve supply chain-delen af blockchain-teknologien ramme $424 mio. (ca. 2,5 mia. kr.) i 2023, skriver SupplyChainDigital. Rapporten peger på smarte kontrakter, øget transparens og en større anvendelse af data i industrien som faktorer, der vil bidrage til væksten.

Den udvikling er der ikke overraskende en del virksomheder, der har set sig lune på. Et konsortium bestående af bryggeriet AB InBev, konsulentvirksomheden Accenture, shippingselskabet APL (der er ejet af verdens tredjestørste rederi, CMA CGM) og logistikgiganten Kuehne + Nagel, har testet en blockchain-baseret platform – med succes, ifølge parterne.

Billigere forsendelser og øget sporbarhed
Også i detailbranchen er man ved at få øjnene op for mulighederne i blockchain. En af verdens største producenter af forbrugerelektronik, sydkoreanske Samsung, overvejer således en blockchain-løsning til at holde styr på globale forsendelser for flere hundrede milliarder kroner årligt, fortæller Song Kwang-woo, der er VP og blockchain-chef i Samsungs logistik- og ICT-arm, SDS, ifølge Bloomberg.

Samsung-gruppen er blandt de første, globale producenter, der seriøst overvejer inddrage blockchain i sin forretning. SDS har således regnet sig frem til, at de med løsningen vil kunne spare 20 procent i shippingomkostninger.

”Det kommer til at få en enorm effekt på forsyningskæderne i fremstillingsindustrien. Blockchain er kerneplatformen, der skal understøtte vores digitale transformation”, siger Song til Bloomberg.

Den amerikanske kaffemastodont Starbucks er blandt de seneste aktører, der vil med på blockchain-toget. I slutningen af marts annoncerede Seattle-virksomheden således, at man vil bruge ’sporbarhedsteknologi’ til at øge gennemsigtigheden ’fra bønne til kop’, som det hedder.

Som en del af Starbucks politik omkring etisk sourcing vil man med løsningen, som (naturligvis) er baseret på blockchain, udvikle avanceret datateknologi, der kan logge og dele information i realtid om kaffebønnens rejse, for på den måde at bidrage til positiv udvikling for småbønderne i sin forsyningskæde.

Det har man ganske store forventninger til.

”Det her kan blive en seismisk forandring i industrien, der ikke har været specielt innovativ i forhold til, hvordan kaffe bliver transporteret på tværs af grænser og oceaner. Samtidig har jeg mødt bønder, der har meget få ejendele, men ejer en mobiltelefon. Det digitale er blevet dette århundredes økonomiske motor, og sporbarhed bevarer de mest værdifulde egenskaber vi har som mennesker – vores identitet”, siger director of traceability for Starbucks, Arthur Karuletwa.

For shippingindustriens vedkommende fremhæver Bloomberg vigtigheden af, at branchens aktører, bl.a. Maersk, får overtalt havne og andre organisationer tilknyttet sektoren til at tage deres systemer til sig, ikke mindst på grund af de økonomiske gevinster, som Rahul Kapoor siger vil vise sig inden for to år.

Læs også: Blockchain viser vejen for next generation distribution

”Shipping skal stoppe med at se sig selv som en sektor, der står alene. Industrien er nødt til at tænke på, hvordan de forskellige elementer i shipping kan passe ind i andre økosystemer”, siger CEO for analysevirksomheden Futurenautics Group, K. D. Adamson, til Bloomberg.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

05.07.2024SCM.dk

Ny supercomputer skal hjælpe Danmark med klima- og sundhedsudfordringer

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup