Ni tips til miljømærkning af dine produkter

Både de offentlige og private indkøbere stiller stadig større krav om, at produkterne er miljømærkede og certificerede. Det kan være en jungle at finde rundt i de mange mærker, og derfor er Dansk Erhverv klar med en miniguide, der kan hjælpe virksomhederne med at gøre deres hoser grønne hos indkøberne.

80 procent af indkøbere svarer, at de i langt højere grad end tidligere stiller krav om, at de indkøbte produkter enten skal være mærkede eller leve op til forskellige mærker. Foto: 123RF.

27.05.2022

SCM.dk

Indkøberne efterspørger grønne produkter og er vilde med miljømærker. Det er en af konklusionerne i to analyser fra Dansk Erhverv og Kommunernes Landsforening (KL).

I Dansk Erhvervs B2B E-handelsanalyse fra 2022 svarer knap halvdelen af de adspurgte indkøbere, at de stiller krav til leverandørerne om bæredygtighed og miljøhensyn.

Analysen fra KL fra maj 2021 viser, at 7 ud af 10 offentlige chefer med ansvar for indkøb altid eller oftest stiller krav om standarder og mærkningsordninger, når de udbyder opgaver med henblik på at sikre, at deres indkøb er bæredygtige. 80 procent svarer, at de i langt højere grad end tidligere stiller krav om, at de indkøbte produkter enten skal være mærkede eller leve op til forskellige mærker.

”Det er nogle ret markante tal, der viser, at man som B2B’er ikke kan undervurdere betydningen af bæredygtighed eller de forskellige mærker og certificeringer, som indkøberne bedømmer produkterne på”, siger Andreas Børresen, som er chefkonsulent i Dansk Erhverv med fokus på B2B e-handel og bæredygtighed.

Læs også: Klimaaftryk på fakturaen er et voksende krav indenfor IT

Han tilføjer, at det offentliges indkøbsvolumen gør det endnu vigtigere for virksomhederne at kende kravene:

”Det offentlige er en kæmpe indkøbsspiller – alene Københavns Kommune indkøber årligt varer og tjenesteydelser for 8,2 milliarder kroner og derfor er det selvfølgelig en klar fordel af kunne leve op til krav, der bliver stillet”.

Netop Københavns Kommune holder to markedsmøder i september, hvor kommunen ønsker at komme i dialog med leverandørerne. Begge møder er gratis og henvender sig til såvel indkøbere som leverandører og producenter af legepladsredskaber og hobbyartikler til det offentlige

En grøn jungle

Netop det at kende kravene kan dog være noget en udfordring for virksomhederne, forklarer Andreas Børresen:

”Vi ved, at virksomhederne gerne vil leve op til kravene, men ofte oplever de, at det er meget svært at regne ud, hvad der bliver lagt vægt på. Samtidig varierer kravene og beregningsmetoderne ofte fra kommune til kommune, og det gør det ikke lettere. Det vil helt klart være en fordel, at det blev mere ensartet”.

Læs også: Nye krav fra forbrugere vil forvandle danske fabrikker

En anden udfordring er, at der findes et hav af miljømærker og certificeringer:

”Mærker og certificeringer er godt, fordi det kan skabe fælles standarder og tillid. Udfordringen er, at der findes så mange, at det er lidt af en jungle at finde rundt i. Mildt sagt”.

Mini-guide skal hjælpe virksomhederne

For at hjælpe virksomhederne med at finde vej i mærkningsjunglen, har Dansk Erhverv lavet en mini-guide med ni punkter. Du kan læse mere i Børsen, men de ni punkter får du her:

  1. Kig på mærkeorganisationens hjemmeside og vurdér, om ordningen fremstår transparent og uafhængig af virksomhedsinteresser. Se, om det tydeligt fremgår, hvem der står bag ordningen (om den f.eks. beskrives som uafhængig), og om ledelse, beslutningsprocesser og certificeringsordningen er velbeskrevet og fastlagt.
  2. Undersøg om mærkningsordningen driver en database over godkendte licenshavere og eventuelt mærkede produkter med gyldigt certifikat. Dette kan hjælpe dig med at finde mulige leverandører, kontrollere om et fremvist certifikat fra en leverandør er gyldigt, og du kan få overblik over, hvilke certificerede produkter der er på markedet.
  3. Tjek om mærkningsordningen stiller sin standard til rådighed for download, så du kan vurdere ambitionsniveauet for standarden.
  4. Kontrollér, hvordan mærkningsordningen reviderer sin standard, og hvor ofte det sker. Uafhængige mærkningsordninger er typisk transparente omkring deres standard og stiller den til rådighed for offentligheden.
  5. I tilknytning til standarden får du typisk information om, hvordan en certificering og kontrol gennemføres. Det er derfor en god idé at undersøge mærkeorganisationens egen beskrivelse.
  6. Kig på mærkningsordningens webside og vurder, om du bliver vejledt til at forstå standarden og implementere den. Mange mærker driver rådgivning for at hjælpe virksomheder i mål med en certificering.
  7. Vurdér mærkets nationalitet, samt hvor mange år mærket har eksisteret. Et ældre mærke har været flere år på markedet, hvilket kan have betydning for opbakningen samt kendskabet til det. Et nationalt mærke har typisk højere kendskabsgrad hos lokalbefolkningen. Et nationalt officielt mærke har ofte bredere opbakning og bliver oftere anvendt i landets offentlige indkøb sammenlignet med et udenlandsk mærke.
  8. Vurdér via mærkningsorganisationens hjemmeside og eventuelle sociale medier, hvor aktiv ordningen er i forhold til at informere offentligheden og udbrede kendskabet til mærket. Har mærket f.eks. mange følgere på sociale medier, kan der være et tilsvarende højere kendskab til mærket.
  9. Undersøg, hvor godt kendskab dine kunder har til mærket. Det er særligt vigtigt, hvis dine kunder er forbrugere, da større kendskabsgrad giver større tillid til mærket og dermed større tilbøjelighed til at lade mærket påvirke indkøbsbeslutningen.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.03.2024SCM.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

02.03.2024SCM.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

29.02.2024SCM.dk

Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup