Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

2400 schweizere fik i går ret i, at klima er en menneskeret, som stater skal beskytte. Og at Schweiz ikke lever op til den forpligtelse.

Foto: 123rf.com

11.04.2024

SCM.dk

En forening for ældre schweiziske kvinder har opnået en bemærkelsesværdig sejr ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en sag, der markerer en juridisk milepæl i kampen for at holde europæiske regeringer ansvarlige for deres rolle i den globale opvarmning. 

Kvinderne har i deres søgsmål argumenteret for, at de ikke kunne forlade deres hjem under hedebølger og har derfor sagsøgt den schweiziske regering for ikke at beskytte dem tilstrækkeligt.

I sin afgørelse fastslog domstolen, at Schweiz ikke havde opfyldt sine forpligtelser i henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention, herunder at beskytte retten til "privatliv og familieliv" mod alvorlige virkninger af klimaforandringer. Dette inkluderede en utilstrækkelig kvantificering af nationale drivhusgasudledninger og manglende tiltag for at møde CO2-emissionsmål.

Schweiz har som mål at skære 50 procent af CO2-udledningerne inden 2030 og at nå målet med bl.a. brug af købt CO2-kompensation i andre lande. I søgsmålet angiver sagsøgerne, at hvis alle lande havde samme strategi, kunne den globale opvarmning kunne ramme tre grader i 2100.

En betydningsfuld beslutning

Til  Politiken siger Henrik Andersen, lektor ved CBS og forsker i international klimaret:  

"Det er en stor dag af to årsager. Den ene ligger i det her med, at vi finder ud af, at konventionen kan anvendes på klimaforandringer. Og det andet ligger i, at vi også får slået fast, at ngo’er har adgang til at køre de her sager."

Afgørelsen forventes at have langtrækkende konsekvenser for klimaaktivisme og klimaretssager i hele Europa og muligvis globalt. "Vi forventer, at den her afgørelse vil påvirke klimaaktivisme og klimaretssager over hele Europa og ud i verden," udtaler Joie Chowdhury, advokat for klimagruppen The Centre for International Environmental Law ifølge The Guardian.

Selvom dommen primært er rettet mod Schweiz, har den symbolsk betydning og potentiale til at skabe præcedens i lignende sager i andre lande. 

Klar besked til nationale domstole

Menneskerettighedsdomstolen afleverer også en kritik af de schweiziske domstole, som i to retsinstanser siden 2016 har afvist at behandle sagen. Kritikken er konkret, at domstolene ikke har taget klagen seriøst og ikke har taget “den overvældende videnskabelige bevisbyrde angående klimaændringer i betragtning”. 

Dommen gør også en indsats for at understrege, at de nationale domstole spiller en nøglerolle i klimaretssager. I forbindelse med denne sag afviste Menneskerettighedsdomstolen da også samtidig at behandle en sag fra Portugal, fordi sagsøger ikke havde “udtømt de retlige muligheder for at prøve sagen i Portugal”. 

Samlet sender det et signal om, at retten til et bæredygtigt klima har juridisk gyldighed og skal behandles seriøst af nationale domstole.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia