Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

2400 schweizere fik i går ret i, at klima er en menneskeret, som stater skal beskytte. Og at Schweiz ikke lever op til den forpligtelse.

Foto: 123rf.com

11.04.2024

SCM.dk

En forening for ældre schweiziske kvinder har opnået en bemærkelsesværdig sejr ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en sag, der markerer en juridisk milepæl i kampen for at holde europæiske regeringer ansvarlige for deres rolle i den globale opvarmning. 

Kvinderne har i deres søgsmål argumenteret for, at de ikke kunne forlade deres hjem under hedebølger og har derfor sagsøgt den schweiziske regering for ikke at beskytte dem tilstrækkeligt.

I sin afgørelse fastslog domstolen, at Schweiz ikke havde opfyldt sine forpligtelser i henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention, herunder at beskytte retten til "privatliv og familieliv" mod alvorlige virkninger af klimaforandringer. Dette inkluderede en utilstrækkelig kvantificering af nationale drivhusgasudledninger og manglende tiltag for at møde CO2-emissionsmål.

Schweiz har som mål at skære 50 procent af CO2-udledningerne inden 2030 og at nå målet med bl.a. brug af købt CO2-kompensation i andre lande. I søgsmålet angiver sagsøgerne, at hvis alle lande havde samme strategi, kunne den globale opvarmning kunne ramme tre grader i 2100.

En betydningsfuld beslutning

Til  Politiken siger Henrik Andersen, lektor ved CBS og forsker i international klimaret:  

"Det er en stor dag af to årsager. Den ene ligger i det her med, at vi finder ud af, at konventionen kan anvendes på klimaforandringer. Og det andet ligger i, at vi også får slået fast, at ngo’er har adgang til at køre de her sager."

Afgørelsen forventes at have langtrækkende konsekvenser for klimaaktivisme og klimaretssager i hele Europa og muligvis globalt. "Vi forventer, at den her afgørelse vil påvirke klimaaktivisme og klimaretssager over hele Europa og ud i verden," udtaler Joie Chowdhury, advokat for klimagruppen The Centre for International Environmental Law ifølge The Guardian.

Selvom dommen primært er rettet mod Schweiz, har den symbolsk betydning og potentiale til at skabe præcedens i lignende sager i andre lande. 

Klar besked til nationale domstole

Menneskerettighedsdomstolen afleverer også en kritik af de schweiziske domstole, som i to retsinstanser siden 2016 har afvist at behandle sagen. Kritikken er konkret, at domstolene ikke har taget klagen seriøst og ikke har taget “den overvældende videnskabelige bevisbyrde angående klimaændringer i betragtning”. 

Dommen gør også en indsats for at understrege, at de nationale domstole spiller en nøglerolle i klimaretssager. I forbindelse med denne sag afviste Menneskerettighedsdomstolen da også samtidig at behandle en sag fra Portugal, fordi sagsøger ikke havde “udtømt de retlige muligheder for at prøve sagen i Portugal”. 

Samlet sender det et signal om, at retten til et bæredygtigt klima har juridisk gyldighed og skal behandles seriøst af nationale domstole.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup