Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Mange flere virksomheder skal tænke i den retning, men behovet er større end frivillige investeringer fra den private sektor kan opfylde. Der er desuden fare for, at investeringer kan blive en politisk sovepude.

27.05.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

I en ny aftale vil Ørsted over en tiårig periode sælge yderligere 1 million ton CO2-fjernelse til Microsoft fra Avedøreværket, som er en del af Ørsteds projekt til CO2-fangst og -lagring, ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’. Microsoft har tidligere indgået en aftale med Ørsted om at købe 2,67 millioner tons CO2-fjernelse fra Asnæsværket, og med den nye aftale ender den samlede aftalte volumen på 3,67 millioner tons CO2.

Ifølge FN's klimapanels seneste rapport er teknologier til biomassebaseret CO2-fangst og -lagring som denne afgørende for, at den globale opvarmning begrænses. Dette understreger vigtigheden af projekter som ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, som kan bidrage til, at virksomheder som Microsoft når deres bæredygtighedsmål, og at de globale klimamål realiseres.

Business case i plus – ingen forskel i nationalt klimaregnskab

Det lyder godt. Men hvad mener klimaeksperterne? 

”Det er rigtig positivt at se, hvordan Microsoft går ind og støtter udvikling af nye teknologier til at fjerne CO2 fra atmosfæren, herunder I Danmark, hvor det også hjælper os til at nå vores nationale klimamål. I det her tilfælde ved at sørge for at business casen for Ørsteds projekt umiddelbart går i plus,” siger Tobias Johan Sørensen, senioranalytiker i den grønne tænketank Concito. 

Der er dog større tvivl om, hvorvidt den nye aftale bidrager til i hvert fald et af de etablerede kriterier for, at investeringer i klimakreditter har en reel effekt: at de bidrager med noget nyt. 

”I den specifikke transaktion, er det svært at se, hvilken additionalitet der er tale om. Projektet, pengene går til, er allerede undervejs og vil blive bygget uagtet. Samtidig ændrer Danmark ikke på sit mål om 70%-reduktion af drivhusgasser i 2030, hvilket betyder, at kreditsalget umiddelbart ikke fører til yderligere reduktioner af drivhusgasser i atmosfæren ift. hvis det ikke var sket,” forklarer Tobias Johan Sørensen. 

Flere virksomheder skal investere i at fjerne CO2

For Microsoft er kontrakten med Ørsted endnu et eksempel på en aftale om at fjerne CO2 i stor skala, der understøtter virksomhedens ambition om at være CO2-negativ i 2030. 

Aftalen indebærer, at Microsoft fra 2026 vil aftage 1 million ton CO2-fjernelse fra den halmfyrede blok på Avedøreværket. Kraftværket omdanner lokalt indkøbt halm, som er et restprodukt fra landbruget, til el og fjernvarme. Ved at fange CO2 fra biomassefyrede kraftvarmeværker og lagre det i undergrunden er det muligt ikke kun at reducere, men også at fjerne CO2 fra atmosfæren, da CO2 fra bæredygtig biomasse er en del af en naturlig biogen kulstofcyklus. Derved skabes negative udledninger.

Men er den slags aftaler kun relevant for virksomheder som Microsoft, som har forpligtet sig på historiske udledninger? Eller kan andre virksomheder med mere almindelige klimamål også have noget ud af at lave den slags investeringer?

”På sigt skal vi fjerne store mængder CO2 fra atmosfæren for at nå vores klimamål. Men teknologierne til dette er underfinansierede og har behov for støtte og udvikling, hvis de skal nå at virke i stor skala i tide,” siger Tobias Johan Sørensen. 

”Alle virksomheder med en seriøs tilgang til klimapolitik bør derfor overveje, om de skal støtte teknologier til at fjerne CO2 fra atmosfæren som tillæg til at reducere deres udledninger. Nogle virksomheder har store historiske udledninger, som de kan være med til at tage ansvar for, og andre har måske flotte profitter, som kan gøre gavn til et større formål end udbetaling til aktionærer,” fortsætter han.

Må ikke blive en politisk sovepude

Samarbejdet mellem Ørsted og Microsoft vil spille en afgørende rolle i udviklingen af ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, da biomassebaseret CO2-fangst og -lagring stadig befinder sig på et tidligt udviklingsstadie. Selvom projektet blev tildelt støtte fra Energistyrelsen, var indtægter fra salg af CO2-kreditter medregnet i investeringsbeslutningen og derefter også i det tilbud, der blev indsendt via den danske støtteordning, hvor der blev lagt stor vægt på konkurrencedygtige bud med den laveste støtte pr. ton.

Det minder umiddelbart en del om den model, Ørsted brugte, da de begyndte at bygge havvindmølleparker. Hvor typiske virksomheder forpligtede sig til at aftage et produkt, som Ørsted så kan bygge infrastruktur til at producere. Det er udgaver af samme model, man i disse år ser med aftaler om produktion af nye fly- og skibsbrændsler. 

Det gode ved den type aftaler er, at man får delt risikoen for store investeringer i nye produktion og infrastruktur op på flere parter, hvilket gør det muligt overhovedet at gennemføre projekterne. I den nuværende klimakritiske situation er fænomenet dog ikke uden faldgruber.  

”Vi kan godt være nervøse for, at lande som Danmark bliver lullet i søvn med forhåbninger om, at det her frivillige marked for klimakreditter går ind og finansierer opfyldelsen af vores klimamål.  Udover nogle store beløb fra Microsoft aner vi ikke om det her marked vil levere tilstrækkelig finansiering til at få flere store projekter udover rampen i bl.a. Danmark. Det samme gælder i vores nabolande, hvor vi også hører om stigende optimisme omkring, at tech-giganterne nok skal komme og finansiere projekter og negative udledninger,” fortæller Tobias Johan Sørensen. 

”Det vil være mere sikkert for Danmark og andre lande at satse på at tilvejebringe tilstrækkelig finansiering til at dække de omkostninger, der er ved at skalere de her teknologier, og løbende vurdere realismen I, hvor meget finansieringen kan dække med det omkostningsbillede, som vi ser ind i. På den måde undgår vi at overvurdere potentialet og teknologiernes bidrag til opfyldelse af vores klimamål,” afslutter han.  

Fakta om ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’

  • I maj 2023 blev Ørsteds projekt til CO2-fangst og -lagring, ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, tildelt en 20-årig kontrakt af Energistyrelsen. 
  • Ørsted vil etablere CO2-fangst på det træflisfyrede Asnæsværket i Kalundborg og på Avedøreværkets halmfyrede kedelanlæg i Storkøbenhavn. 
  • Ørsted vil årligt opsamle 150.000 tons biogen CO2 fra den halmfyrede blok på Avedøreværket. Den biogene CO2 skal i første omgang transporteres med lastbil til Asnæsværket, indtil der kan etableres en forbedret CO2-infrastruktur. 
  • Den halmfyrede blok på Avedøreværket omdanner lokalt indkøbt halm til el og fjernvarme. Halmen er et restprodukt fra landbruget. 
  • Ørsted vil årligt opsamle 280.000 tons biogen CO2 fra Asnæsværkets træflisfyrede blok. Asnæsværket kommer også til at fungere som CO2-hub med ansvar for håndtering og transport af biogen CO2 fra både Avedøreværket og Asnæsværket til Northern Lights’ lagringsreservoir i den norske del af Nordsøen. 
  • Asnæsværkets træflisfyrede blok omdanner træflis, som primært stammer fra de baltiske lande, til el, fjernvarme og procesdamp til den lokale industri. Træflisen kommer fra bæredygtigt forvaltede produktionsskove og består af overskudstræ fra savværker eller restprodukter fra tynding eller fra skæve træer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup