Pandemien har sat ekstra skub på den bæredygtige forsyningskæde

Forskerne bag MIT’s stort anlagte State of Supply Chain Sustainability Report havde forventet, at covid-19 ville dæmpe interessen for bæredygtighed i forsyningskæden. De tog fejl. Sustainability i supply chain er hot som aldrig før.

Pandemien ramte verden som en Thors hammer i det tidlige forår 2020, og al fokus var naturligt nok på at sikre medarbejderes sikkerhed og virksomheders overlevelse. Man skulle tro, at bæredygtighed ville træde i baggrunden i sådan en nødsituation. Men tallene fra undersøgelse fra MIT fortæller et andet sprog. Arkivfoto..

20.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

83 procent af respondenterne i MIT’s State of Supply Chain Sustainability Report fra juli 2021 svarer, at deres virksomheds forpligtelse til bæredygtighed i forsyningskæden er vokset eller minimum har fastholdt niveau under pandemien.

Det kommer bag på forskerne fra MIT og sikkert også mange andre erhvervsfolk. Pandemien ramte verden som en Thors hammer i det tidlige forår 2020, og al fokus var naturligt nok på at sikre medarbejderes sikkerhed og virksomheders overlevelse. Man skulle tro, at bæredygtighed ville træde i baggrunden i sådan en nødsituation. Men tallene fortæller et andet sprog.

Et lidt dybere kig i tallene afslører, at det er de store (+1000 medarbejdere) og meget store (+10.000 medarbejdere) virksomheder, der trækker læsset her. De mindre og mellemstore virksomheder har været mere tilbøjelige til at sænke bæredygtighedsambitionerne, og her er den dominerende bevæggrund økonomiske kvaler forårsaget af pandemien.

Investorer søger transparens, de vil have reel indsigt i pålidelige data om virksomheders bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at CSR er ankommet til driften, og at virksomhederne har en opgave med at synliggøre samt dokumentere driftens bæredygtighed

Eva Grønbjerg, Sustainify

Presset er stort og stigende
Undersøgelsen er den anden af sin slags fra MIT, hvor den første blev udgivet i 2019. Et fællestræk ved begge undersøgelser er, at presset for at indføre bæredygtighed i forsyningskæden kommer fra en bred vifte af både eksterne og interne interessenter, og at presset vokser.

Den kraftigste vækst i pres for at indføre bæredygtighed kommer ifølge undersøgelsen fra grupperne ’investorer’ samt ’myndigheder og internationale organisationer’, her er væksten for begge grupper på otte procent per år.

Det harmonerer med budskabet fra Eva Grønbjerg fra Sustainify i paneldebatten på Optilon Supply Chain Conference 2021 den 15. september: ”Investorer søger transparens, de vil have reel indsigt i pålidelige data om virksomheders bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at CSR er ankommet til driften, og at virksomhederne har en opgave med at synliggøre samt dokumentere driftens bæredygtighed. En høj ESG-score er for eksempel ikke tilstrækkeligt til at tilfredsstille de fleste investorers behov for dokumentation, det er muligt at have en høj ESG-score uden at være ansvarlig”.

CSR kræver samarbejde
En anden paneldeltager Alis Sindbjerg Hinrichsen fra Optilon supplerede Eva Grønbjerg: ”Samarbejde er forudsætningen for en bæredygtig forsyningskædedrift. Cirkulær økonomi er en glimrende tilgang til bæredygtighed, og det er ikke noget, virksomheder kan opnå uden tætte samarbejder med eksterne aktører”, fortalte hun og tilføjede:

”Jeg har mange års erfaring med indkøb, og her sker der en tydelig udvikling fra, at indkøbere tidligere interesserede sig for parametrene pris, pris og pris, når de skulle købe en vare eller tjenesteydelse. I dag spørger de leverandørerne om detaljer på både pris, totalomkostninger og bæredygtighed – og der sker en demokratisering af CSR på den måde, at flere og flere begynder at dele informationer med fagfæller, leverandører og kunder, så de i fællesskab kan udvikle bæredygtige løsninger”.

Den tredje deltager i paneldebatten Karl Orrling fra Alfa Laval havde et tydeligt budskab: ”Supply chain professionelle har en stor mulighed for at tage førertrøjen på og skabe bæredygtige forandringer. Nøglen er at være proaktiv og ikke vente på, at virksomheden bliver presset af myndighedsreguleringer”, fortalte han og fremhævede A.P. Moller – Maersk som et godt eksempel. ”Maersk har bestilt nye containerskibe drevet af metanol, og det sker vel at mærke før, der er producenter af metanol, der kan levere til de store skibe. Men rederiet satser på, at bestillingen sender et signal til markedet, og at det vil betyde, at der vil ske en udvikling inden for metanol-produktion”.

Stort internt pres for CSR
Der sker også et internt pres for bæredygtighed, og MIT’s undersøgelse afslører, at ledere på tværs af alle brancher og virksomhedsstørrelser repræsenterer det største interne pres. MIT-forskerne konkluderer, at det viser, at dette faktum tyder på, at udviklingen mod mere bæredygtighed i forsyningskæden ikke er et midlertidigt modefænomen, men at det er en forretningstendens, der har tyngde og lang levetid.

Undersøgelsen peger også på, at der er nogle CSR-felter, som fra 2019 til 2021 nyder særlig meget opmærksomhed. De felter omfatter: menneskerettigheder, medarbejdertrivsel og -sikkerhed, energibesparelser og vedvarende energi. Forskerne tolker det sådan, at den øgede opmærksomhed på sociale og medarbejdermæssige emner er drevet af pandemiens hærgen i 2020.

Undersøgelsen konkluderer endvidere, at virksomheder særligt er optagede af tre tilgange i arbejdet for at forbedre bæredygtigheden. De omfatter:

• Leverandørudvikling.
• Transparens i forsyningskæden.
• Reduktion af virksomhedens miljøaftryk.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af The MIT Center for Transportation & Logistics (MIT CTL) og Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP). Den er gennemført på basis af spørgeskemabesvarelser fra 2400 supply chain professionelle, 21 kvalitative interviews og mere end 250 forskningskilder. Respondenterne fordeler sig på hele verden og på tværs af brancher og virksomhedsstørrelser. Spørgeskemaer er besvaret i efteråret 2020.

De næste fem år
MIT-forskerne kaster sig ud i at forudsige, hvad der vil ske med virksomheders supply chain sustainability (SCS) i de næste fem år.

• De forventer for det første, at der sker en vækst i investeringer i SCS, og at der vil være øget opmærksomhed på, at virksomhederne også leverer varen og rent faktisk lever op til målsætninger.
• Virksomhedernes SCS vil i stigende grad kommer under investorer og andre aktørers mikroskop. Det vil kræve mere gennemsigtighed og åbenhed om hvad der sker hvordan og med hvilke effekter. Der skal tal og dokumentation på bordet.
• Supply chain professionelle vil søge og få behov for at udvikle deres bæredygtighedskompetencer, og leverandører vil spille en stor rolle i SCS.
• Der vil ske en stigende investoropmærksomhed, og der vil ske en tættere kobling mellem markedsandele, indtjening og bæredygtighedsniveau.
• De sociale og klimamæssige aspekter vil spile fremtrædende roller de kommende år.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde

Relateret indhold

22.05.2024SCM.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

22.05.2024SCM.dk

90 millioner kroner skal styrke dansk tech innovation

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup