Pandemien: SCM-uddannelser går som varmt brød

Flertallet af virksomheder har i årtier gjort brug af just-in-time lagersystemer. Men under pandemien førte det til tomme hylder og dyre flaskehalse. Det har sat spotlyset på supply chain-uddannelser i USA og Danmark, som oplever stor søgning af studerende - og som ændrer indhold.

Pandemien har skabt store forsyningsproblemer over hele verden, og forbrugere er blevet mødt med tomme butikshylder. Det har i både USA øget fokus på SCM og uddannelser i SCM. Arkivfoto..

07.11.2021

SCM.dk

Butikker uden toiletpapir. Gigantskibe der sidder fast i Suezkanalen. Fabrikslukninger i Vietnam. Ugelange køer for containerskibe ud for mange af de store havne over hele verden for at komme af med lasten. Havne nedlukket i Kina. Hidsige prisstigninger og forsyningsproblemer på mange typer råvarer og forsyninger. Mange virksomheder må sige nej til kundeordrer, fordi de mangler materialer eller kvalificeret arbejdskraft eller begge dele.

Logistikproblemer og de globale forsyningskæder fylder godt op på forsiderne af alverdens medier. Pandemien har afsløret just-in-time forsyningskædernes sårbarhed, når der sker en kombination af flere alvorlige forstyrrelser på samme tid. Det skriver mediet Bloomberg Businessweek.

Forsyningskaos udfordrer
Virksomheder over hele verden har været og er stærkt udfordret af den kaotiske forsyningssituation og de haltende globale transportkæder. Mange har kastet sig ud i usædvanlige tiltag. Walmart og Home Depot har for eksempel chartret deres egne cargo-skibe for at undgå for store problemer op til den kommende julegavesæson, som spiller en kæmpestor rolle for mange detailvirksomheder og leverandører til detailsektoren.

Logistikeksperter melder, at virksomheder ikke kan forvente, at de overbelastede havne og trafikknudepunkter vender tilbage til normale tilstande før en gang langt inde i 2022 eller måske endda 2023.

De kaotiske forsyningstilstande har skabt en markant voksende opmærksomhed på fagdisciplinen supply chain management og ikke mindst rekrutteringen af dygtige supply chain professionelle.

Det er nye tider for ansatte i supply chain afdelinger, der indtil pandemiens opståen, ellers har levet et relativt upåagtet liv i skyggen af kollegaerne i finans-, salgs-, product management- og produktudviklingsafdelingerne.

Vi har skruet op for fokus på risici og resiliens i vores uddannelser, ligesom vi også fokuserer mere på digitale værktøjer til overvågning og bedre transparens.

Jan Stentoft

SDU og CBS øger fokus på resiliens
På Syddansk Universitet melder professor i SCM Jan Stentoft, at de har optaget 93 på cand.merc. faget i supply chain management. Det er næsten en fordobling.
”Vi oplever stor interesse for resiliens i forsyningskæden fra både virksomheder og studerende. Vi holder mange eksterne foredrag om emnet, og vi kører lige nu et toårigt forskningsprojekt om supply chain resilience, hvor vi oplever stor interesse”, fortæller han og supplerer:

”Vi har skruet op for fokus på risici og resiliens i vores uddannelser, ligesom vi også fokuserer mere på digitale værktøjer til overvågning og bedre transparens”.

På CBS melder professor Kim Sundtoft Hald, at han oplever markant voksende interesse for valgfag i SCM, fordi SCM ser ud til i højere grad at blive anskuet som en vigtig kompetence for virksomhedernes strategiske overlevelse.

Han supplerer, at CBS oplever stor interesse for supply chain resilience: ”Ja, jeg oplever bestemt en øget interesse for SC-resiliens. Det har stor interesse for virksomheder, og det smitter af på vores studerende og deres emnevalg til for eksempel master thesis på cand.merc.scm og afgangsprojekt på HD-SCM. Jeg oplever ikke dette som et alternativ til Lean og JIT, men mere som et nyt vækstemne indenfor SCM. Et emne der har været der i mange år, men som bestemt er blevet markant stærkere gennem de seneste to år. I øjeblikket oplever jeg tre meget stærke emner i SCM: Resiliens, Sustainability og Digitalisering – og ikke mindst sammenhængen mellem de tre felter”.

Hans kollega Andreas Wieland, lektor på CBS, tilføjer: “Jeg oplever en stigende interesse for supply chain management. Årsagen er covid-19, men også tidligere aktuelle emner relateret til globale forsyningskæder. Vi oplever stor interesse for vores master i SCM, ligesom vi også oplever stigende interesse for vores HD i SCM”.

Nyt liv i SCM-uddannelser
Det har også pustet nyt liv i supply chain uddannelser samt kurser på amerikanske business skoler. Målet er at sikre, at fremtidens supply chain eksperter er klædt godt på til at håndtere fremtidens kriser.

”I mange år har vi betragtet logistik som en selvfølgelighed. Det har pandemien rusket godt op i. Covid-19 krisen har fået os alle til at gentænke logistikkens rolle og betydning”, fortæller Skrikant Datar, der er Dean på Harvard Business School, til Bloomberg Business.

”Problemet med supply chain management-uddannelser var, at både uddannelser og teorier var groet lidt fast i rigide former, ligesom praksis i den virkelige verden også var blevet meget ufleksibel. Både uddannelser og praksis har været udfordret for lidt de sidste mange år. Det er der nu med pandemiens rasen ændret på”, fortæller Hitenda Chaturvedi, der er professor i SCM på Arizona State University.

Højere søgning og ændret indhold
Mange amerikanske business skoler har reageret hurtigt og har øget fokus på fag som risikostyring, data analytics, hjemtagning af produktion og også mere brede fag som kommunikation, etik og bæredygtighed.

Business skoler som Penn State’s Smeal College of Business, Rutgers Business School, Michigan’s Ross School of Business, Arizona State University’s W.P. Carey School of Business og Georgia Tech melder om både øget interesse fra studerende og mere fokus på risici, resiliens samt CSR og kommunikation.

“Covid-19 krisen afslørede svaghederne ved de traditionelle lagersystemer, der fokuserer hårdt på at reducere omkostninger og lagerbindinger”, fortæller Hyun-Soo Ahn, der er professor på Ross School of Business til Bloomberg Business og supplerer:

”Pendulet svinger nu den anden vej. Hos Walmart, der er kendt for sit strenge fokus på bundlinjen, er lagerbeholdningen nu øget med 20 procent, fordi detailgiganten ikke ønsker at risikere tomme hylder op til den vigtige julesæson”.

Lian Qi, der er lektor og leder af SCM-afdelingen på Rutgers Uniervsity siger til mediet Supply Chain Dive: “Vi bliver nødt til at fokusere mere på produktion, fordi vi forventer, at flere amerikanske virksomheder vil hjemtage mere af deres produktion. Det nye øgede fokus på produktion i uddannelsesindholdet vil også omfatte forståelse af produktionsstyring og hvordan placering påvirker værdikædens omkostningsbillede”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ledelse & læring 2022

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024Descartes

Sponseret

3 ud af 4 virksomheder inden for logistik oplever den mærkbare mangel på arbejdskraft

27.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Hurtig og præcis lageroptælling med mobile PDA’er hos Beck & Jørgensen

26.02.2024PALOMAT

Sponseret

Salgssucces: PALOMAT® præsterer 10% over budget og trodser tenden-ser

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

23.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Logistik i Grønland: Central styring sikrer effektivitet hos Pisiffik

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup