Pandemien: SCM-uddannelser går som varmt brød

Flertallet af virksomheder har i årtier gjort brug af just-in-time lagersystemer. Men under pandemien førte det til tomme hylder og dyre flaskehalse. Det har sat spotlyset på supply chain-uddannelser i USA og Danmark, som oplever stor søgning af studerende - og som ændrer indhold.

Pandemien har skabt store forsyningsproblemer over hele verden, og forbrugere er blevet mødt med tomme butikshylder. Det har i både USA øget fokus på SCM og uddannelser i SCM. Arkivfoto..

07.11.2021

SCM.dk

Butikker uden toiletpapir. Gigantskibe der sidder fast i Suezkanalen. Fabrikslukninger i Vietnam. Ugelange køer for containerskibe ud for mange af de store havne over hele verden for at komme af med lasten. Havne nedlukket i Kina. Hidsige prisstigninger og forsyningsproblemer på mange typer råvarer og forsyninger. Mange virksomheder må sige nej til kundeordrer, fordi de mangler materialer eller kvalificeret arbejdskraft eller begge dele.

Logistikproblemer og de globale forsyningskæder fylder godt op på forsiderne af alverdens medier. Pandemien har afsløret just-in-time forsyningskædernes sårbarhed, når der sker en kombination af flere alvorlige forstyrrelser på samme tid. Det skriver mediet Bloomberg Businessweek.

Forsyningskaos udfordrer
Virksomheder over hele verden har været og er stærkt udfordret af den kaotiske forsyningssituation og de haltende globale transportkæder. Mange har kastet sig ud i usædvanlige tiltag. Walmart og Home Depot har for eksempel chartret deres egne cargo-skibe for at undgå for store problemer op til den kommende julegavesæson, som spiller en kæmpestor rolle for mange detailvirksomheder og leverandører til detailsektoren.

Logistikeksperter melder, at virksomheder ikke kan forvente, at de overbelastede havne og trafikknudepunkter vender tilbage til normale tilstande før en gang langt inde i 2022 eller måske endda 2023.

De kaotiske forsyningstilstande har skabt en markant voksende opmærksomhed på fagdisciplinen supply chain management og ikke mindst rekrutteringen af dygtige supply chain professionelle.

Det er nye tider for ansatte i supply chain afdelinger, der indtil pandemiens opståen, ellers har levet et relativt upåagtet liv i skyggen af kollegaerne i finans-, salgs-, product management- og produktudviklingsafdelingerne.

Vi har skruet op for fokus på risici og resiliens i vores uddannelser, ligesom vi også fokuserer mere på digitale værktøjer til overvågning og bedre transparens.

Jan Stentoft

SDU og CBS øger fokus på resiliens
På Syddansk Universitet melder professor i SCM Jan Stentoft, at de har optaget 93 på cand.merc. faget i supply chain management. Det er næsten en fordobling.
”Vi oplever stor interesse for resiliens i forsyningskæden fra både virksomheder og studerende. Vi holder mange eksterne foredrag om emnet, og vi kører lige nu et toårigt forskningsprojekt om supply chain resilience, hvor vi oplever stor interesse”, fortæller han og supplerer:

”Vi har skruet op for fokus på risici og resiliens i vores uddannelser, ligesom vi også fokuserer mere på digitale værktøjer til overvågning og bedre transparens”.

På CBS melder professor Kim Sundtoft Hald, at han oplever markant voksende interesse for valgfag i SCM, fordi SCM ser ud til i højere grad at blive anskuet som en vigtig kompetence for virksomhedernes strategiske overlevelse.

Han supplerer, at CBS oplever stor interesse for supply chain resilience: ”Ja, jeg oplever bestemt en øget interesse for SC-resiliens. Det har stor interesse for virksomheder, og det smitter af på vores studerende og deres emnevalg til for eksempel master thesis på cand.merc.scm og afgangsprojekt på HD-SCM. Jeg oplever ikke dette som et alternativ til Lean og JIT, men mere som et nyt vækstemne indenfor SCM. Et emne der har været der i mange år, men som bestemt er blevet markant stærkere gennem de seneste to år. I øjeblikket oplever jeg tre meget stærke emner i SCM: Resiliens, Sustainability og Digitalisering – og ikke mindst sammenhængen mellem de tre felter”.

Hans kollega Andreas Wieland, lektor på CBS, tilføjer: “Jeg oplever en stigende interesse for supply chain management. Årsagen er covid-19, men også tidligere aktuelle emner relateret til globale forsyningskæder. Vi oplever stor interesse for vores master i SCM, ligesom vi også oplever stigende interesse for vores HD i SCM”.

Nyt liv i SCM-uddannelser
Det har også pustet nyt liv i supply chain uddannelser samt kurser på amerikanske business skoler. Målet er at sikre, at fremtidens supply chain eksperter er klædt godt på til at håndtere fremtidens kriser.

”I mange år har vi betragtet logistik som en selvfølgelighed. Det har pandemien rusket godt op i. Covid-19 krisen har fået os alle til at gentænke logistikkens rolle og betydning”, fortæller Skrikant Datar, der er Dean på Harvard Business School, til Bloomberg Business.

”Problemet med supply chain management-uddannelser var, at både uddannelser og teorier var groet lidt fast i rigide former, ligesom praksis i den virkelige verden også var blevet meget ufleksibel. Både uddannelser og praksis har været udfordret for lidt de sidste mange år. Det er der nu med pandemiens rasen ændret på”, fortæller Hitenda Chaturvedi, der er professor i SCM på Arizona State University.

Højere søgning og ændret indhold
Mange amerikanske business skoler har reageret hurtigt og har øget fokus på fag som risikostyring, data analytics, hjemtagning af produktion og også mere brede fag som kommunikation, etik og bæredygtighed.

Business skoler som Penn State’s Smeal College of Business, Rutgers Business School, Michigan’s Ross School of Business, Arizona State University’s W.P. Carey School of Business og Georgia Tech melder om både øget interesse fra studerende og mere fokus på risici, resiliens samt CSR og kommunikation.

“Covid-19 krisen afslørede svaghederne ved de traditionelle lagersystemer, der fokuserer hårdt på at reducere omkostninger og lagerbindinger”, fortæller Hyun-Soo Ahn, der er professor på Ross School of Business til Bloomberg Business og supplerer:

”Pendulet svinger nu den anden vej. Hos Walmart, der er kendt for sit strenge fokus på bundlinjen, er lagerbeholdningen nu øget med 20 procent, fordi detailgiganten ikke ønsker at risikere tomme hylder op til den vigtige julesæson”.

Lian Qi, der er lektor og leder af SCM-afdelingen på Rutgers Uniervsity siger til mediet Supply Chain Dive: “Vi bliver nødt til at fokusere mere på produktion, fordi vi forventer, at flere amerikanske virksomheder vil hjemtage mere af deres produktion. Det nye øgede fokus på produktion i uddannelsesindholdet vil også omfatte forståelse af produktionsstyring og hvordan placering påvirker værdikædens omkostningsbillede”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ledelse & læring 2022

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

02.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

22 af verdens største virksomheder er enige: Farvel stregkode – og velkommen QR-kode fra GS1

28.06.2024SCM.dk

Strøm og fjernvarme blev grønnere sidste år

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup