Robotteknologi skal sikre industriarbejdspladser

Danmarks robotteknologiske erhvervsfyrtårn på Fyn sætter fokus på udviklingen af fremtidens industriproduktion og næste generations robotteknologi. Erhvervsminister Morten Bødskov deltog i partnerskabsmødet med de lokale partnere bag erhvervsfyrtårnet for at sætte retning for det videre arbejde.

Dansk robotteknologi er i vækst, og bevæger sig mod en plads blandt Danmarks styrkepositioner. Danske virksomheder køber og udnytter robotter i højere grad end andre sammenlignelige lande og har set fordelen ved at benytte robotter i produktionen. Foto: 123rf.com..

16.10.2023

SCM.dk

Dansk robotteknologi er i vækst, og bevæger sig mod en plads blandt Danmarks styrkepositioner. Danske virksomheder køber og udnytter robotter i højere grad end andre sammenlignelige lande og har set fordelen ved at benytte robotter i produktionen. Industrien møder dog også barrierer, blandt andet, når det gælder arbejdskraft og rammevilkår.

Derfor deltog erhvervsministeren i et partnerskabsmøde i erhvervsfyrtårnet på Fyn for at drøfte de igangsatte aktiviteter og de mange potentialer for udviklingen af industri og robotteknologi i Danmark. Ud over erhvervsministeren deltog blandt andet Henrik Bindslev, dekan på SDU, Kim Povlsen, CEO i Universal Robots, Kenneth Muhs, Borgmester i Nyborg og formand for Erhvervshus Fyn, Niels Erik Haug-Larsen, administrerende direktør i Erhvervshus Fyn og Claus Jensen, formand for CO-industri som bestyrelsesmedlem i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Erhvervsfyrtårnet har været i gang i over et år, og har allerede opnået betydelige resultater. Fyrtårnet har skaffet finansiering til opførelsen af et facilitetscenter, hvor virksomheder kan teste nye innovative teknologier til produktion af store konstruktioner med robotter. Desuden har erhvervsfyrtårnet nu også fået indkøbt og leveret forskellige robotter, radarer og droner, som snart kan tages i brug til at udvikle nye teknologier.

Nå går erhvervsfyrtårnet ind i næste fase, som handler om at lave konkrete samarbejder med virksomheder. Der er allerede aftaler med virksomheder om at lave innovationsprojekter inden for produktion af vindmøllefundamenter, skibe og 3D-printet byggeri.

”Der er et kæmpe potentiale i at udvikle nye robotteknologier, som kan være med til at sikre Danmark som en grøn og konkurrencedygtig industrination, og som kan fastholde varige industriarbejdspladser i fremtiden. Det næste årti skal være Produktions-Danmarks årti, og det kræver en fokuseret og vedvarende indsats for at udbygge vores styrkepositioner på industriområdet", siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Læs også: Ny støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter

Claus Jensen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og formand i CO-Industri siger:
”Det nye LSP center bliver state-of-the-art og en stor saltvandsindsprøjtning til Danmark som produktionsland. Kæmpe-robotter lyder nærmest som science fiction. Men det er sådan noget, der skal til, hvis vi vil være konkurrencedygtige herhjemme, når det kommer til produktion af de store fundamenter til gigantiske havvindmøller og skibe. Det handler ganske enkelt om, at erhvervsfyrtårnet skal fremtidssikre en dansk styrkeposition og skabe arbejdspladser i hele Danmark. Virksomhederne bør investere så meget som muligt i robotter og ny teknologi og det skal det fynske erhvervsfyrtårn bidrage til”.

Fakta om Erhvervsfyrtårnet på Fyn:

• Erhvervsfyrtårnet på Fyn blev lanceret med henblik på at styrke fremtidens industri gennem digitale, robotteknologiske og autonome løsninger til brug til lands, til vands og i luften.
• Erhvervsfyrtårnet skal accelerere test, udvikling og anvendelsen af avancerede teknologier inden for robotter, droner og kystnær skibsfart.
• Erhvervsfyrtårnet skal bygge testfaciliteter, fremme udviklingen af banebrydende teknologier, styrke indsatsen for kvalificeret arbejdskraft og internationalisering.
• Fase 1 af projektet fokuserede på opbygning og udbygning af de fysiske test- og demonstrationsfaciliteter, mens fase 2, der forventes at starte ultimo 2023, vil fokusere på innovation og udvikling i samarbejde med virksomheder.
• Projektet har modtaget finansiering fra forskellige kilder, herunder EU-REACT-midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, A.P. Møller Fonden og Innovationsfonden.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia