Så kom standarderne for SMV’ers rapportering

Første udkast til standarder for CSRD-rapportering for SMV'er tager ikke mange hensyn til de færre ressourcer, SMV'er typisk har. Hjælpen til frivillig rapportering er til gengæld god.

SMV'er kommer på hårdt arbejde med de nye såkaldte CSRD-rapporteringer. Men der er hjælp at hente. Foto: 123rf.com

05.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Nye rapporteringskrav og SMV’er er et hot samtaleemne. Der udbydes nye værktøjer og rådgivningsforløb og støtteordninger, men alligevel viser alle undersøgelser og debatindlæg, at SMV’erne slet ikke er klar og heller ikke er sikre på, hvordan de skal blive det. Den 1. februar 2024 skrev Jonas Bøssing Nielsen fra SMVDanmark i et indlæg på altinget.dk: 

”Der skal ikke være nogen tvivl om, at SMV’erne vil den grønne omstilling. ESG-rapportering vil i fremtiden være et afgørende konkurrenceparameter, som også SMV’erne vil få gavn af. Men det er under al kritik, at kravene bliver implementeret, inden SMV’erne har de nødvendige standarder og redskaber til at kunne klare opgaven.”

Det første skridt i retning af standarder tog EU, da The European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), som står bag alle standarder og guides relateret til CSRD, i sidste uge kom med først udkast til netop standarder for SMV’ernes rapportering under CSRD.

Hvornår rammer kravene?

Corporate Sustainability Reporting Directive gælder for regnskabsår, som begynder:

1. januar 2024 for børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse D) med +500 ansatte.

1. januar 2025 for børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse C stor) med +250 ansatte.

1. januar 2026 for små børsnoterede virksomheder med mindre end 250 ansatte.

1. januar 2028 for tredjelands-virksomheder med væsentlige aktiviteter i EU.

Mange SMV’er vil – uanset størrelse - mærke effekten af de nye regler, fordi de som leverandører til store virksomheder vil skulle levere data til kunder.  

Se Dansk Erhvervs opdaterede svar på de oftest stillede spørgsmål om CSRD her

EFRAG leverer i tråd med opgaven stillet af EU-Kommissionen to standarder: 

  • en, der skal gælde de noterede SMV’er, som er rapporteringspligtige i 2026, og
  • en anden, som skal være en standard for frivillig rapportering til brug for andre SMV’er.

Standarderne skal hjælpe SMV’erne op på det store data- og informationskravstog, som allerede har forladt perronen.  

“SMV’erne er en afgørende del af den europæiske økonomi … EFRAG udgiver de to udkast til standarder for at støtte SMV’erne i at være en del af omstillingen til en mere bæredygtig økonomi, i at få adgang til finansiering og i at reducere byrden forbundet med at svare på ukoordinerede forespørgsler på data i arbejdet med at forberede beslutnings-nyttig information til alle,” sagde Patrick de Cambourg, formand for EFRAG’s Sustainability Reporting Board i en pressemeddelelse. 

Udkastene er nu i den obligatoriske høringsproces, som vil løbe til 21. maj 2024. Klik her for at få adgang til de nye rapporteringsstandarder for SMV’er. 

Kravene til SMV’er er næsten de samme

En af dem, som har klikket og fundet de nye SMV-standarder, er Mette Dalgliesh Olsen, partner i  rådgivervirksomheden, Raison Consulting, som yder strategisk bæredygtighedsrådgivning til investorer og virksomheder. Hun mener ikke helt, at EFRAG kommer i mål med opgaven.

”Standarden til lovpligtig rapportering er med små nuancer i det store hele en 1:1 afskrivning af kravene til store virksomheder. Det er stort set de samme oplysnings- og proceskrav. Der skal stadig laves en omfattende dobbeltvæsentlighedsanalyse og der er stadig - ser det ud til - de samme cirka 1100+ potentielle datapunkter. Om end der er taget enkelte indfasningshensyn til virksomheder med mindre end 50 medarbejdere,” fortæller hun, efter sin første vurdering af SMV-standarderne.  

Det bliver altså fortsat en virkelig stor opgave for de noterede SMV’er. Men der er også plusser. F.eks. har man i standarden gjort op med noget af den tunge opbygning fra standarderne for de store virksomheders rapportering (ESRS’erne), så man fra start af og samlet fremhæver, at måden at rapportere på er at oplyse politikker, målsætninger og handlinger, for hvert af de emner man ender med efter sin dobbelte væsentlighedsanalyse. Ligesom man i standarden fremhæver, at det handler om ”rimelig indsats og proportionalitet”, som må opfattes som en mulighed for at skrue lidt ned for krudtet.  

Frivillig standard er bedre

Standarden for frivillig rapportering er Mette Dalgliesh Olsen mere positiv overfor.

”Det er rart at se, at det ER muligt at lave noget enkelt,” siger hun med et smil.

”Der er fire moduler, og for en stor del er der på forhånd taget stilling til hvilke datapunkter, man skal rapportere på, ud fra hvad de fleste brugere kunne ønske sig. Desuden fremstår kravet til væsentlighedsanalyse mere afgrænset,” fortsætter hun.  

Forud ligger høringsfasen og næste udkast. Her skal man ifølge Mette Dalgliesh Olsen nok forvente at de fleste svar vil handle om byrder og omkostninger for SMV’erne – med rette.

”Man kunne godt få den tanke, at SMV’erne ville have været bedst tjent med at standarden for frivillig rapportering var det, der gjaldt for alle SMV’er, kun med frivillighedselementet til forskel. Så et muligt kompromis kunne være at gøre den frivillige standard obligatorisk,” siger hun.

Bedre match, tak

SMVDanmark peger i debatindlægget på altinget.dk på at det væsentligste problem er, at kravene indføres, mens der stadig mangler standarder, redskaber og guidance til SMV’erne. Et problem som især rammer de små virksomheder, som trods det at være lille selv risikerer at få flere forskellige oplysningskrav fra store kunder. 

Det af EFRAG erklærede formål med standarderne matcher i hvert fald de problemer. Nu mangler vi bare at virkeligheden kommer til at matche formålet. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup