Screening skaber genvej til SCM-strategi for SMV’er
Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) er groft sagt kendetegnet ved ’meget hjerte’. Der er masser af passion og entusiasme. En startup vil med et nyt digitalt screenings-værktøj bidrage til, at SMV’er også får ’mere hjerne’, så forsyningskæden kan blive mindre skrøbelig og mere resilient.
”Vi vurderer, der er et stort behov blandt SMV’er for en lettilgængelig digital screening af forsyningskæden, som kan danne et faktabaseret grundlag for design af en effektfuld SCM strategi”, fortæller Anders Pedersen (th) og Nicolai Bendtsen. Foto: Wedoscm
Forsyningskæden står i de fleste virksomheder for 80-90 procent af både omkostninger og klimaaftryk, hvilket sort på hvidt illustrerer, at forsyningskæden repræsenterer en meget stor del af alle virksomheders forretning. Det gælder også for SMV’er, som typisk bliver ledet af en ejerleder, der sjældent er uddannet inden for supply chain management.
”Det er baggrunden for, at vi vurderer, der er et stort behov blandt SMV’er for en lettilgængelig digital screening af forsyningskæden, som kan danne et faktabaseret grundlag for design af en effektfuld SCM strategi”, fortæller Anders Pedersen, der er en af de to stiftere af ’Wedoscm’, se figur 1.
Figur 1. "Vi vurderer, der er et stort behov blandt SMV’er for en lettilgængelig digital screening af forsyningskæden, som kan danne et faktabaseret grundlag for design af en effektfuld SCM strategi”, fortæller de to stiftere af Wedoscm. Foto: Wedoscm
Han bliver suppleret af medstifter Nicolai Bendtsen: ”Supply chain er en nøglefunktion for eksekvering og driften af en rentabel virksomhed, hvor gennemsigtighed omkring styrker, svagheder og udviklingspotentialer er altafgørende. Det er her, vores online screenings-værktøj bliver relevant. Værktøjet tester modenheden af forsyningskæden og nedbryder kæden på ni nøglediscipliner, der giver indsigt, struktur, inspiration og motivation til at arbejde strategisk videre”. Se figur 2.
De to stiftere har arbejdet sammen i en årrække i supply chain funktioner i industrivirksomhederne Aasted og BWSC og har høstet omfattende praktisk erfaring med SCM praksis og strategiudvikling. De har så at sige selv taget den medicin, de nu vil tilbyde SMV’er i Danmark og på sigt også i andre lande. Anders Pedersen gæsteunderviser også i SCM på CBS.
Figur 2. "Værktøjet tester modenheden af forsyningskæden og nedbryder kæden på ni nøglediscipliner, der giver indsigt, struktur, inspiration og motivation til at arbejde strategisk videre”, fortæller de to stiftere af Wedoscm. Foto: Wedoscm
Startup-virksomhedens online screening-værktøj er udviklet i samarbejde med IT-virksomheden Numerous. Det er målrettet fremstillings- og projektvirksomheder, hvor Anders Pedersen og Nicolai Bendtsen især har et ønske om at fremme og støtte de mange dygtige SMV-virksomheder. Det gør de ved at stille tunge supply chain kompetencer til rådighed på en let tilgængelig måde, der skal gøre det muligt at opnå store transformationer og styrke deres konkurrenceevne uden de store investeringer.
Sådan foregår det helt praktisk
Wedoscm stiller en prøveversion til rådighed på deres hjemmeside, hvor interesserede kan tage en gratis prøve-screening. Hvis det vækker interesse, tilbyder Wedoscm sammen med kunden at finde den rigtige løsning, der indeholder de relevante elementer for virksomheden.
Første del af screeningen sker online og er bygget op omkring kvalitative data, hvor respondenterne mødes af en række udsagn opdelt på fire hovedområder:
- Strategi og ledelse,
- ressourcer,
- eksekvering og
- performance & resultater.
Respondenternes svar returneres med en overordnet modenhedsscore for den samlede supply chain funktion, som er nedbrudt på ni nøglediscipliner. Resultaterne bringes over i en SWOT-analyse, der konverteres videre til en strategiplan med konkrete initiativer prioriteret ud fra den forretningsmæssig betydning og implementeringslethed.
”I anden del af screeningen bliver analysen beriget af kvantitative data. Vi har foruddefineret nogle enkle datatræk fra virksomhedens ERP-system, der ligger til grund for analysen, som vi opdeler på tre områder: 1) Compliance & Risk exposure, 2) Cost reduction & Cashflow samt 3) Inventory & SC-Optimization. Alle områder indeholder nøgletal, der kvantificerer potentialer og risici, der binder sig retur ind i det samlede strategimateriale”, fortæller de to stiftere og tilføjer:
”Vi ved, at behovene er forskellige, og derfor har vi bevidst valgt at tilbyde forskellige løsninger. Det omfatter for eksempel hjælp til facilitering, afklaringer og strategiudformning i det omfang, der er behov for. Desuden anbefaler vi, at virksomhederne inddrager flere personer for at opnå et repræsentativt og objektivt resultat af screeningen”.
Disse typer læringer vil en screening typisk give
Resultatet af screeningen vil ifølge Nicolai Bendtsen og Anders Pedersen frem for alt pege på nødvendige eller forretningskritiske områder, der bør udvikles på samt de forudsætninger, der skal være på plads for at lykkes.
Specifikke eksempler på resultater kunne være:
- Resiliens: Sårbarhed omkring en specifik leverandørgruppe eller nøglemedarbejdere.
- Supplier lifecycle management: Manglende leverandørstyring, der udtrykker sig ved eksempelvis manglende rettidige leverancer eller svingende kvalitet.
- Cost reduction program: Manglende struktureret tilgang i arbejdet på nedbringelse af direkte omkostninger, der afledt udfordrer dækningsgraden.
- Supply Chain optimization: Utilsigtet høj lagerværdi på specifikt område eller uhensigtsmæssigt mange interne transaktioner igen på specifikke områder.
- ESG i SCM: Forudsætningerne for ESG-arbejdet er gode, men er endnu ikke forankret i praksis, og innovationen udebliver med leverandørerne.
”Ovenstående er blot et udpluk, men tjener som lidt højtflyvende eksempler på hvad der kunne komme frem, hvortil forudsætninger og resultaterne fra den kvantitative analyse indarbejdes”, fortæller de to stiftere.
Sådan kan det skabe grundlag for udvikling af ny SCM strategi
”Vi har selv i mange år arbejdet med udvikling af supply chain funktioner og har savnet en platform eller værktøj, der på en enkel måde skaber indsigt, inddragelse, inspiration og struktur omkring strategiarbejdet”, fortæller de to rutinerede SCM-folk.
De fremhæver forskellige fordele ved screenings-metoden:
- Når flere respondenter bliver inddraget i screening-processen, bliver strategiarbejdet pludselig fælleseje og vil ikke længere føles som ´top-down´.
- Screeningen styrker kommunikationen imellem topledelse og funktionsledelse, fordi den er baseret på objektive resultater, så prioriteringer, forudsætninger og ultimativt ressourcebehov synkroniseres omkring strategien.
- Screeningen vil med sin opbrydning på forskellige nøglediscipliner inspirere til udvikling af måske hidtil oversete område og udfordre til forbedring af de kendte.
- Endeligt vil man senere kunne lave en ny screening, hvor effekten af ens strategiarbejde vil kunne aflæses i den nye modenhedsmåling.
Eksempler på forretningsgevinster ved ny SCM-strategi
”Når man er god til strategiarbejde og ikke mindst til at få den omsat i praksis, er man med til at understøtte virksomhedens udvikling. Senest var vi ansvarlige for supply chain funktionen i en virksomhed, der fordoblede sin omsætning til én milliard kroner på kun fire år – dette vel at mærke i en tid med corona, global mangel på elektriske komponenter, krig i Ukraine og galoperende inflation. Før da arbejdede vi i energibranchen, hvor vi var med til at vinde den danske Supply Chain Award som kvittering for transformationen, der blev skabt og løftede virksomhedens samlede konkurrenceevne. Det er meget individuelt, hvad virksomhedernes behov er, og i begge eksempler var det en række af specifikke initiativer inden for de ni nøgleområder, der samlet set skabte resultaterne”, fortæller Anders Pedersen og Nicolai Bendtsen.