Sourcing skifter generations-gear lige nu

De sidste tre års alvorlige forstyrrelser af forsyningskæder har tvunget sourcing-funktionen til at genopfinde sig selv. Sourcing-praksis skal nu ifølge hvidbog fra Maersk og Reuters indkøbe tættere på. Målet er at sikre kortere, mere pålidelige, mindre risikable og mere bæredygtige forsyningskæder.

Virksomheder skærper nu fokus på risikostyring og nærhed i deres sourcing-strategi. Målet er at øge robusthed, hastighed og fleksibilitet. Foto: 123rf.com.

10.03.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tiden med udelukkende fokus på langdistance sourcing med lave omkostninger er fortid. Fokus er ikke længere udelukkende på lave omkostninger for enhver pris – der sker nu et skifte til en mere nuanceret søgning efter leverandører. De nye parametre er pålidelighed, nærhed og de rette kompetencemix. Det vil være drivkraften i den næste fase af global produktion og logistik, som også vil være præget af automatisering.

Det konkluderer hvidbogen ”A generational shift in sourcing strategy - A global and European deep dive into near-sourcing, nearshoring and reshoring in the post-pandemic world” produceret af Reuters Events i samarbejde med Maersk.

Årsagen er, at alverdens forsyningskæder de sidste tre til fem år har været udsat for så mange alvorlige forstyrrelser, at genopbygning og forstærkning af forsyningskædenetværkerne er blevet top of mind for supply chain ledere.

”Vi befinder os nu i en genopbygning af platformen for sourcing, der netop ikke skal gentage den gamle struktur, der har vist sig at være for skrøbelig. Den nye platform skal være mere robust og præget af risikostyring. Det betyder i praksis, at de fleste virksomheder skal indkøbe fra leverandører placeret geografisk tættere på hovedkvarteret eller salgsmarkeder, og at indkøbet skal spredes over flere leverandører, der er placeret på flere lokationer end tidligere”, skriver forfatterne til hvidbogen.

Rebalancering af sourcing strategier
De globale forsyningskæder har været udsat for så mange og tunge gentagende forstyrrelser de seneste år, at det har ført til en indsats for at rebalancere forsyningskæder. Det nye mål er at skifte leverandør- og sourcingfokus fra områder med høje koncentrationer af produktion til:

• lokationer, der er placeret geografisk tættere på køber-virksomhed og
• en bredere vifte af lavomkostningslande.

Håbet er, at dette skifte og denne spredning vil forsyne virksomhederne med fleksibilitet og resiliens, der kan forebygge forsinkelser, øgede transportomkostninger og tomme varehylder. Skiftet har været undervejs i nogen tid, men hvidbogen konkluderer, at det vil accelerere i det kommende årti.

Læs også: Walmart automatiserer leverandørforhandlinger med kunstig intelligens

Det gælder ikke mindst for Europa, hvor der foregår en intensiv rebalancering, der har fokus på bæredygtighed, overblik og risikominimering. Tyskland og Polen er Europas mest produktionsintensive lande og udgør Europas industrihjerte, og de to lande oplever stor interesse som sourcing-område. Men det gælder hele Europa, hvor der er stor interesse for at finde leverandører inden for Europas grænser – både øst og vest – og i Europas nærområder. Drivkræfterne er kortere afstand til slutmarkeder og et voksende behov for kvalificeret arbejdskraft.

67 procent skifter fokus til tættere
Hvidbogens undersøgelse er baseret på spørgeskemasvar fra 368 supply chain ledere i august-september 2022, hvor 57 procent var europæiske ledere og resten fra ikke-europæiske virksomheder.
Fire centrale tal i undersøgelsen lyder:

• 67 procent svarer, at de globale supply chain forstyrrelser har forandret, hvor de indkøber materialer og komponenter.
• 58 procent af dem, der har ændret sourcing-strategi, svarer, at de vil arbejde videre med at finde nye lokationer for leverandører.
• 76 procent forventer ikke, at forsyningskæde-situationen vil blive normaliseret inden for de næste 12 måneder med start i tredje kvartal 2022.
• 37 procent – altså en langt lavere andel - planlægger at omlægge produktion til ny(e) lokation(er).

Nordamerikanske forsyningskæder er de mest internationalt orienterede og har den laveste andel, som rapporterer, at de udelukkende indkøber i deres hjemmeområde.

Top 5 motiver
Den helt store forandring i virksomhedernes sourcing-strategi fra før pandemien til efter pandemien er, at fokus på at reducere omkostninger er flyttet langt ned på prioriteringslisten. Omkostningsfokus er blevet erstattet af fokus på risikostyring og kortere forsyningskæder for at øge hastighed og fleksibilitet.

Læs også: Indkøb i krisetider – sådan gør du

Hvidbogen konkluderer, at top fem motiver for at ændre sourcing-strategi er:

1. Forkortelse af forsyningskæden for at øge fleksibilitet: 65 procent.
2. Reducere afhængig af single-leverandør af materialer: 57 procent.
3. Reducere risici på tværs af driften: 56 procent.
4. Forkorte forsyningskæden for at reducere gennemløbstid: 48 procent.
5. Øge kontrol med den samlede drift: 45 procent.

Den mest populære forandring er ifølge undersøgelsen at ’reshore’ driften tilbage til det samme land som slutmarkedet (27 procent). Det understreger tendensen til at flytte driften tættere på kunden.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den modstandsdygtige forsyningskæde 2023

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

11.03.2024SCM.dk

Logistikoperationer kan optimeres med nye funktioner

23.02.2024SCM.dk

Indien udfordrer Kinas status som verdens fabrik

02.02.2024SCM.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle