Sourcing skifter generations-gear lige nu

De sidste tre års alvorlige forstyrrelser af forsyningskæder har tvunget sourcing-funktionen til at genopfinde sig selv. Sourcing-praksis skal nu ifølge hvidbog fra Maersk og Reuters indkøbe tættere på. Målet er at sikre kortere, mere pålidelige, mindre risikable og mere bæredygtige forsyningskæder.

Virksomheder skærper nu fokus på risikostyring og nærhed i deres sourcing-strategi. Målet er at øge robusthed, hastighed og fleksibilitet. Foto: 123rf.com.

10.03.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tiden med udelukkende fokus på langdistance sourcing med lave omkostninger er fortid. Fokus er ikke længere udelukkende på lave omkostninger for enhver pris – der sker nu et skifte til en mere nuanceret søgning efter leverandører. De nye parametre er pålidelighed, nærhed og de rette kompetencemix. Det vil være drivkraften i den næste fase af global produktion og logistik, som også vil være præget af automatisering.

Det konkluderer hvidbogen ”A generational shift in sourcing strategy - A global and European deep dive into near-sourcing, nearshoring and reshoring in the post-pandemic world” produceret af Reuters Events i samarbejde med Maersk.

Årsagen er, at alverdens forsyningskæder de sidste tre til fem år har været udsat for så mange alvorlige forstyrrelser, at genopbygning og forstærkning af forsyningskædenetværkerne er blevet top of mind for supply chain ledere.

”Vi befinder os nu i en genopbygning af platformen for sourcing, der netop ikke skal gentage den gamle struktur, der har vist sig at være for skrøbelig. Den nye platform skal være mere robust og præget af risikostyring. Det betyder i praksis, at de fleste virksomheder skal indkøbe fra leverandører placeret geografisk tættere på hovedkvarteret eller salgsmarkeder, og at indkøbet skal spredes over flere leverandører, der er placeret på flere lokationer end tidligere”, skriver forfatterne til hvidbogen.

Rebalancering af sourcing strategier
De globale forsyningskæder har været udsat for så mange og tunge gentagende forstyrrelser de seneste år, at det har ført til en indsats for at rebalancere forsyningskæder. Det nye mål er at skifte leverandør- og sourcingfokus fra områder med høje koncentrationer af produktion til:

• lokationer, der er placeret geografisk tættere på køber-virksomhed og
• en bredere vifte af lavomkostningslande.

Håbet er, at dette skifte og denne spredning vil forsyne virksomhederne med fleksibilitet og resiliens, der kan forebygge forsinkelser, øgede transportomkostninger og tomme varehylder. Skiftet har været undervejs i nogen tid, men hvidbogen konkluderer, at det vil accelerere i det kommende årti.

Læs også: Walmart automatiserer leverandørforhandlinger med kunstig intelligens

Det gælder ikke mindst for Europa, hvor der foregår en intensiv rebalancering, der har fokus på bæredygtighed, overblik og risikominimering. Tyskland og Polen er Europas mest produktionsintensive lande og udgør Europas industrihjerte, og de to lande oplever stor interesse som sourcing-område. Men det gælder hele Europa, hvor der er stor interesse for at finde leverandører inden for Europas grænser – både øst og vest – og i Europas nærområder. Drivkræfterne er kortere afstand til slutmarkeder og et voksende behov for kvalificeret arbejdskraft.

67 procent skifter fokus til tættere
Hvidbogens undersøgelse er baseret på spørgeskemasvar fra 368 supply chain ledere i august-september 2022, hvor 57 procent var europæiske ledere og resten fra ikke-europæiske virksomheder.
Fire centrale tal i undersøgelsen lyder:

• 67 procent svarer, at de globale supply chain forstyrrelser har forandret, hvor de indkøber materialer og komponenter.
• 58 procent af dem, der har ændret sourcing-strategi, svarer, at de vil arbejde videre med at finde nye lokationer for leverandører.
• 76 procent forventer ikke, at forsyningskæde-situationen vil blive normaliseret inden for de næste 12 måneder med start i tredje kvartal 2022.
• 37 procent – altså en langt lavere andel - planlægger at omlægge produktion til ny(e) lokation(er).

Nordamerikanske forsyningskæder er de mest internationalt orienterede og har den laveste andel, som rapporterer, at de udelukkende indkøber i deres hjemmeområde.

Top 5 motiver
Den helt store forandring i virksomhedernes sourcing-strategi fra før pandemien til efter pandemien er, at fokus på at reducere omkostninger er flyttet langt ned på prioriteringslisten. Omkostningsfokus er blevet erstattet af fokus på risikostyring og kortere forsyningskæder for at øge hastighed og fleksibilitet.

Læs også: Indkøb i krisetider – sådan gør du

Hvidbogen konkluderer, at top fem motiver for at ændre sourcing-strategi er:

1. Forkortelse af forsyningskæden for at øge fleksibilitet: 65 procent.
2. Reducere afhængig af single-leverandør af materialer: 57 procent.
3. Reducere risici på tværs af driften: 56 procent.
4. Forkorte forsyningskæden for at reducere gennemløbstid: 48 procent.
5. Øge kontrol med den samlede drift: 45 procent.

Den mest populære forandring er ifølge undersøgelsen at ’reshore’ driften tilbage til det samme land som slutmarkedet (27 procent). Det understreger tendensen til at flytte driften tættere på kunden.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den modstandsdygtige forsyningskæde 2023

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia