Supply chain ledelse i en uforudsigelig verden

Det hedder VUCA på moderne management-dansk. Volatile, uncertain, complex og ambiguous. Covid-19 har lært os alt om, at VUCA er på spil. Men hvordan påvirker VUCA supply chain lederes måde at lede på? Professor Richard Wilding opfordrer her til, at supply chain ledere reflekterer lidt over egen ledelsesstil(e).

”Alle, der arbejder i supply chain, er ansvarlig for en eller anden form for ledelse, og ledelse af næste generations forsyningskæder kræver, at vi tilpasser vores ledelsesstil, så den tilbyder retning ’alignment’ og ’commitment’”, skriver professor Richard Wilding i en blog. Arkivfoto..

11.08.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningskæder bliver i hastigt tempo ’bimodulære’, de skal kunne servicere flere forskellige markeder med forskellige behov på samme tid. Det skriver professor Richard Wilding i en Linked-blog, der bærer titlen ”Supply Chain Leadership: Choose the right style!”.

Han påpeger, at i den gamle normalverden opererede de fleste forsyningskæder i relativt forudsigelige miljøer (det kalder han modus 1), hvor en mindre del af miljøerne havde behov for en mere agil tilgang (modus 2).

”I dag skal vi håndtere bølge efter bølge af usikkerhed. Modus 2 er blevet afgørende for overlevelse”, skriver han.

De bedste supply chain ledere vil gøre brug af forskellige ledelsesstile på forskellige tidspunkter afhængig af situation og omstændigheder

Richard Wilding

Den bimodulære forsyningskæde
Modus 1 er kendetegnet ved:

• Fokus på forudsigelighed og hvordan du håndterer den.
• Lean tilgang.
• Effektivitet og omkostningsreduktion.
• Fokus på risikostyring og -forebyggelse.

Modus 2 er kendetegnet ved:

• Fokus på at udforske og undersøge.
• Agil tilgang.
• Fokus på hastighed.
• Strategier for at håndtere det uforudsigelige eller tilpasning til nye teknologier.

”Udfordringen er, at organisationer skal lære at drive begge modus på samme tid, og det medfører også, at ledere leder på forskellige måder”, skriver Wilding.

Han argumenterer for at indføre ’lederskab’, hvor ’lederskab’ handler om at skabe retning, ’alignment’ og ’commitment’ inden for det hold, som lederen er leder for – og han fremhæver, at supply chain lederskab nødvendigvis skal deles.

Han uddyber, at retning skal tilbyde målsætning, mission, vision og måltal for holdes arbejde, at ’alignment’ skal afstemme organisationen samt koordinere viden og arbejde, og endelig at ’commitment’-delen handler om at facilitere det gensidige engagement i retningen.

Tre ledelsesstile
Der er ifølge Wilding i grove termer tre grundlæggende ledelsesstile, og de omfatter:

1. ’Command and control’ – som fungerer bedst i et veldefineret hierarki og fungerer dårligt i komplekse organisationer, hvor innovation er vigtig.
2. ’Konsensus’ – fungerer bedst for mindre teams og fungerer dårligt, hvis hastighed er vigtigt.
3. ’Samarbejdende og delt lederskab’ – fungerer godt for grupper præget af mangfoldighed og arbejde på tværs af virksomheder samt hvis kreativitet er vigtigt.

Vælg den rette supply chain ledelsesstil
De mere ’traditionelle’ ledelsesstile fungerer fint i de tilfælde, hvor der er en kendt tilgang til at specificere løsninger på problemer. For miljøer, hvor der er behov for at udvikle løsninger, der på forhånd er ukendte, er der behov for en mere tilpasningsdygtig ledelsesstil.

”Alle, der arbejder i supply chain, er ansvarlig for en eller anden form for ledelse, og ledelse af næste generations forsyningskæder kræver, at vi tilpasser vores ledelsesstil, så den tilbyder retning, ’alignment’ og ’commitment’”, skriver Richard Wilding og tilføjer i bloggen ”Supply chain leaders: Are you ready to share leadership?” på richardwilding.info:

De fleste skal lede både-og
”De bedste supply chain ledere vil gøre brug af forskellige ledelsesstile på forskellige tidspunkter afhængig af situation og omstændigheder. De vil finde på måder at dele lederskabet med andre på tværs af drift og forsyningskæde i en bimodulær tilgang afhængig af om, der er behov for at fokusere på forudsigelighed, eller der er behov for at fokusere på at udvikle nye tilgange og løsninger”.

Han anerkender, at det ikke er helt så enkelt, som det måske lyder. Supply chain ledere skal lære at lede i begge modus på samme tid, og det indebærer høj grad af selvindsigt og selverkendelse samt evnen til at kunne give slip på selv at være placeret i centrum af beslutningstagen og være i stand til at styrke samt støtte andre.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen