Tre toptendenser fra verdens største supply chain konference

Energi, klyngedannelser og big data. Professor Britta Gammelgaard deler ud af toptendenser fra årets største konference inden for SCM.

”Vi har gennemgået en udvikling fra lokal til regional til global, hvor vi nu skal redefinere, hvad det vil sige at være global”, fortæller Britta Gammelgaard, professor, CBS. Foto: Per Heegaard..

05.12.2014

SCM.dk

Med mere end 3000 deltagere fra alle aspekter af supply chain verdenen er CSCMP Annual Conference årets største begivenhed inden for SCM. Professor Britta Gammelgaard fra CBS deltog i år for 20. gang i konferencen, der i år foregik i september måned i San Antonio, Texas, og både består af en forskerorienteret og en praktikerorienteret del.

”Jeg lægger vægt på at deltage i konferencen, fordi det for mig er det bedste sted at følge med i, hvad der rører sig på den internationale SCM-scene. Der er deltagere fra hele verden, men den foregår altid i USA, og den er amerikansk domineret. USA er et stort, innovativt og agendasættende land – også inden for SCM, og jeg synes altid, der er masser af spændende inspiration på konferencen, hvor det meste er relevant for danske virksomheder. Det kan så kræve, at jeg på egen hånd anlægger et dansk perspektiv på tingene”, fortæller hun.

Læs også: CSCMP-konference sætter innovation på dagsordenen

Erhvervsmagasinet SCM har bedt Britta Gammelgaard kigge i CSCMP-krystalkuglen og se hvilke tendenser, der i den kommende tid vil have størst effekt på udviklingen af SCM. Hendes respons er følgende tre toptendenser:

<p>”USA er et stort, innovativt og agendasættende land – også inden for SCM.”</p>

Britta Gammelgaard, professor, CBS

Energi
Klimaforandringer, alternative energikilder, GRID-baseret distribution af energi og ikke mindst BRIC-landenes kraftigt voksende middelklasser og deraf følgende pres på energiforsyninger. Det er et område, som fyldte meget på årets CSCMP-konference, og som alle forventer, vil farve udviklingen af supply chains i de kommende år.

Det kan betyde, at fokus på ressourcer, genbrug, selvforsyningsmodeller, placering af produktion tættere på markeder, kortere transportafstande og alternative energikilder som solceller m.v. vil få højere prioritet.

Logistikklynger
Der foregår en masse ændringer af virksomheders placering af produktion og logistik. Vi har i en del år gennemgået en udvikling med flytning af produktion til lavomkostningslande med Kina i spidsen, men nu er der en stribe drivkræfter, der ændrer på det billede. Lønnen stiger i Kina og andre lavomkostningslande, og det medfører, at det ikke længere er helt så attraktivt at placere produktion langt væk fra de amerikanske og europæiske markeder.

Mexico kan i dag for eksempel konkurrere med lønnen i Kina, hvilket får mange virksomheder med fokus på det nordamerikanske marked til at lægge produktion i Mexico. Råvaremarkederne er i stigende grad præget af uro, hvilket for eksempel giver brændstof til en reshoring-bølge af virksomheder, der trækker produktion tilbage til hjemlandet.

Læs også: Flextronics vinder pris ved CSCMP-konference

Stigende grad af geopolitisk uro har samme effekt på hjemtagning af aktiviteter, ligesom den voksende betydning af CSR medfører, at megavirksomheder som Walmart og Apple investerer store summer i at skabe amerikanske arbejdspladser, simpelthen fordi de gerne vil leve op til et socialt ansvar.

”Vi har gennemgået en udvikling fra lokal til regional til global, hvor vi nu skal redefinere, hvad det vil sige at være global. Det skaber et stigende fokus på dannelse af klynger med leverandørnetværk, der kan levere komponenter, løsninger og serviceydelser inden for et bestemt kompetencefelt eller en bestemt teknologi eller branche”, fortæller Britta Gammelgaard.

Big data
Den tredje toptendens er ifølge Britta Gammelgaard big data eller evnen til at opsamle enorme datamængder og konvertere dem til brugbare analyser, der kan fortælle virksomheder en masse om deres kunders adfærd.

Det skaber en platform for detailbranchens omnichannels, for intelligent e-handel og for nye generationer af individualiserede produkter og services baseret på mass customisation.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup