Verdens første robotcenter for store konstruktioner skydes nu i gang

Selvom centret først står færdigt i 2025, har det nye danske robotcenter LSP allerede sat gang i sine aktiviteter. Et kick-off-arrangement på Odense Havn i sidste uge skød det hele i gang.

Udover flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling. Foto: Syddansk Universitet.

31.05.2022

SCM.dk

Alle taler om den grønne omstilling, men robotterne gør noget ved det. Det er baggrunden for Large Structure Production (LSP), som er verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier i kombinerede laboratoriefaciliteter.

”Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen”, siger professor ved SDU, Christian Schlette.

LSP er finansieret af 88 millioner kroner fra EU´s REACT-midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang. Faktisk er de involverede partnere så ivrige, at selvom bygningen først står færdig i 2025, så har de planer om at leje sig ind i Odense Havns store haller.

”Vores team på SDU er klar og parat til at indkøbe udstyr. Vi tæller allerede 10 personer fra SDU’s administration og fem fuldtidsansatte – heriblandt to ingeniører, som er ivrige efter at modtage udstyret og gøre det klar til drift”, fortæller Christian Schlette.

Læs også: Covid-19 sætter yderligere skub i investeringer i softwarerobotter

SDU annoncerer derudover i øjeblikket to stillinger for teknikere til at slutte sig til teamet på fuld tid, samt en forskerstilling for at begynde at udvikle den generelle robotstyringsarkitektur sammen med universitetets industrielle partnere.

”Med udgangspunkt i vores tætte samarbejde med Odense Havn, Odense Robotics og de øvrige klynger bliver flere og flere virksomheder opmærksomme på potentialet i LSP-centret som en mulighed for at teste, eksperimentere, forske og udvikle nye robotkoncepter i deres produktion”, siger Christian Schlette.

Kan robotter redde klimaet?

Fokus på bæredygtighed og klima betyder ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at vi frem mod 2030 skal fordoble antallet af vindmøller. Det skal gøre Danmark i stand til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Samtidig vurderer EU, at der skal investeres 6000 milliarder kroner frem mod 2050 for at udbygge med 300 GW.

Dette kræver imidlertid en massiv investering i fabrikker og automatiske anlæg. Udvikling af nye produktionsteknologier - herunder robotløsninger - er derfor en forudsætning for at opfylde kravet om bæredygtighed. Hér kommer LSP ind i billedet, som en essentiel katalysator.

Vestas producerer allerede naceller til hele verden fra Odense Havn, ligesom Bladt Industries skal producere monopæle/substations til europæiske lande og USA.

Læs også: Robotvirksomhed fordobler medarbejderantal ovenpå COVID-19-efterspørgsel

Udover flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling: Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering, innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi, samt forebyggelse af skader.

De tre typer af grønne effekter ved anvendelse af robotteknologi i stedet for konventionelle løsninger har én ting til fælles: Der er ikke kun tale om miljømæssige forbedringer, men også om økonomiske besparelser. Robotteknologi er altså ikke kun en vigtig faktor i den grønne omstilling, men øger også virksomhedernes konkurrenceevne.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup