6 faktorer som påvirker dit valg af el-truck

Der er mange parametre at tage højde for, når du køber elektrisk gaffeltruck. Det er vigtigt at være bevidst om, at alle tilvalg medfører både fordele og ulemper. Det afgørende er at kaste lys på behov og konsekvenser af valg.

”Trucken skal passe til det lager, den skal arbejde på. Det er elementært, men det bliver dog ikke så sjældent overset”, fortæller Steen Petersen. Foto: Toyota Material Handling..

25.08.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der er altid både fordele og ulemper, når man udstyrer sin el-truck med ekstraudstyr – det vigtige er at sammenholde din virksomheds behov og virkelighed med valg af truck og udstyr. Salgschef Steen Petersen fra Toyota Material Handling fremhæver her seks eksempler på faktorer, der er værd at holde sig for øje.

1. Virksomhedens værdier: Hvad står din virksomhed for – er det sikkerhed, ergonomi og arbejdsmiljø, TCO (total cost of ownership) eller noget helt fjerde? ”Chaufføren, der sidder på trucken, repræsenterer en højere omkostning end selve trucken i kraft af lønnen. Kan I øge medarbejderens produktivitet med fem procent ved at udstyre trucken med hydraulisk gaffelspreder eller andet ekstraudstyr, så er det hurtigt en god forretning”, fortæller Steen Petersen.

Læs også: Lagerautomation skaber bare en bedre arbejdsplads

2. Placering i værdikæden: Skal trucken anvendes til at håndtere lavværdivarer som billige råvarer eller højværdivarer som kostbare færdigvarer? Jo højere oppe i værdikæden trucken skal anvendes, jo mere mening giver det at udstyre det med ekstraudstyr, der skaber mere sikker håndtering. Det kan for eksempel være fjedernede gafler, gummibeskyttelse på gafler, ekstra kameraer, gaffelspred med sideskift etcetera.

3. Medarbejdersikkerhed: ”Hvad koster en medarbejderskade?”, lyder det retoriske spørgsmål fra Steen Petersen. Han peger på, at baksensor fra biler ofte vil være utilstrækkelig sikkerhed på et lager præget af snævre fysiske rammer. Han fremhæver intelligente kameraløsninger der kan adskille levende mennesker til forskel fra døde ting. Det kan forbedre sikkerheden markant. En anden faktor kunne være vridbart sæde, der gør det meget lettere og mere ergonomisk venligt for chaufføren at se bagud og bakke, når han eller hun kører med et læs, som forhindrer udsyn. De fleste chauffører afstår fra at bakke og vælger forlæns kørsel, som er meget mere risikabelt.

Læs også: Månedens udfordring: Forsyningssikkerheden halter fortsat

4. Lokationens virkelighed: ”Trucken skal passe til det lager, den skal arbejde på. Det er elementært, men det bliver dog ikke så sjældent overset”, fortæller Steen Petersen. Den klassiske fejl er, at trucken er 10 centimeter for høj til at passere en central port på lageret. Det må ikke ske. Er lageret præget af mange lige kørestrækninger eller mange hjørner, kroge og døde vinkler?

5. Produktivitet: Hvordan får I mest mulig udbytte ud af truckflåden? Her er det vigtigste virkemiddel flådestyring, der kan forsyne jer med KPI’er eller måltal for, hvordan truckene og medarbejderne præsterer målt på de parametre, der er vigtige for jeres drift og virksomhed.

6. Miljø: El-trucks er markant mere miljøvenlige end diesel- og gasdrevne gaffeltrucks. El-trucks kan både være drevet af blåsyre- og lithium ion-batterier, og der er fordele og ulemper ved begge dele. Blåsyrebatterier kan være en fordel, hvis man anvender skiftebatterier uden mulighed for at pauseladning. Lithium-ion er en fordel, hvis det er muligt at sjatlade i forbindelse med pauser. Er der tale om køle-frostlager, kan det være en fordel med anden variant batteri, som kan monitere batteridriften og en såkaldt fast charger, der kan lade hurtigt. ”Der er mange nuancer på batteriskalaen, som er værd at se nærmere på”, fortæller Steen Petersen.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om intern logistik 2023

En rapport fra Material Handling Institute (MHI) viser, at 71 procent af virksomhederne fokuserer på at øge effektiviteten i deres interne logistik. Brugen af automatisering som eksempelvis lagerrobotter, AGV'er og automatisk højlager er blandt de mest populære løsninger. 

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup