Banker skruer klimaambitioner op: ”Poseidon Principles var kun startstedet”

I 2019 oprettede 11 banker Poseidon Principles, som et redskab til at sikre bæredygtighed i shippingbranchen. Nu – to år senere – får rederier og forskeres opfordringer om højere ambitioner bankerne til at genoverveje målene selv samt deres egen rolle i den grønne omstilling.

Indtil videre er Poseidon-principperne sat ud fra IMO’s klimamål, som netop er blevet beskyldt for at sigte for lavt. Arkivfoto..

28.06.2021

SCM.dk

"Som jeg ser det, er det ikke nok, at Poseidon Principles følger IMO-målet, da organisationens mål ikke passer med Paris-aftalens ambition om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader”.

Sådan skrev klimaforsker ved fra University of Manchester og Tyndall Centre of Climate Change Research, Simon Bullock, i en kommentar til ShippingWatch tidligere på måneden, hvor han erklærer sig enig med rederierne BW LPG og Klaveness, som op til da havde kritiseret ambitionsniveauet for grøn omstilling i shippingbranchen.  

Læs også: Dansk projekt kan bane vej for markant CO2-reduktion i den globale søfart

Rækken af kritiske kommentar har ikke været uden effekt. I de store banker bag Poseidon-principperne vågner man op og ser, at forventningerne til bankers rolle i den grønne omstilling har rykket sig.

"Vi er under et stort pres fra alle sider for at forblive relevante, omstille os og indgå større forpligtelser såsom bankalliancer og Paris-aftalen. Vi kan ikke bare låne penge ud. Hvis man er en seriøs spiller på markedet, er man nødt til at have en mere seriøs strategi", siger Paul Taylor, der viceformand for komiteen bag principperme, ifølge ShippingWatch.

De 27 finansielle institutter, som i dag bakker op om Poseidon-principperne, tæller blandt andet Citi, ABN Amro Bank, Kfw Ipex-Bank og DNB, samt danske Nordea, Danske Bank og Danish Ship Finance. De har tilsammen ydet lån for over 185 mia. dollar til international shipping.

Refleksion året ud
Indtil videre er Poseidon-principperne sat ud fra IMO’s klimamål, som efter et nyligt afholdt topmøde kritiseres fra mange sider for at sigte ikke bare lavt, men skuffende lavt. De holder stadig fast i CO2-reduktioner inden 2030 og en halvering i shippingbranchens CO2-udledning inden 2050.

I november afholdes COP26 i Glasgow og et par uger senere fremlægger bankerne deres årlige rapport om deres shippingporteføljer. De to forhold er de perfekte omstændigheder til at tage et nyt kig på klimaambitionerne for shippingbranchen, mener Michael Parker, der er chef for shipping og logistik hos banken Citi og formand for Poseidon Principles.

"Vi forventer at bruge den anden Annual Disclosure Report i december 2021 til at reflektere et ambitionsniveau, der passer med beslutningerne fra COP26, som ventes at guide og opdatere IMO's mål," udtaler han til ShippingWatch og fortsætter: "Underskriverne af Poseidon Principles vil blive ved med at reflektere over den kollektive fremgang og tillade principperne at udvikle og udvide sig over tid”.

Den første rapport fra Poseidon Principles, som gennemgik 15 bankers udlån til shippingindustrien og sammelignede dem med IMO's klimamål, viste, at kun tre af bankerne – nærmere bestemt BPI France, Eksportkreditt fra Norge og hollanske ING – har shippingporteføljer, der er på linje med IMO's mål - og langt fra Paris-aftalens mål. 

Læs også: Brændstof – ikke skibsbyggeri – er den største hæmsko for Mærsks grønne eventyr

Han bliver suppleret af sin kollega Shreyas Chipalkatty, som er global industry head, shipping & logistics hos Citi. Det er vigtigt at huske på, at det hele tiden har været tiltænkt, principperne var et startsted, som man nu kan udvide på for at stille højere krav til branchen, argumenterer han.

Og spørger man Paul Taylor kan det ligefrem ses som et positivt tegn, at de nuværende målsætninger allerede kaldes for uambitiøse.

"Det er ikke perfekt, men vi skal ikke lade det stå i vejen for udvikling. Da vi begyndte for to år siden, mente folk, at det var ret ambitiøst, og nu hører vi, at folk kritiserer det for ikke at være ambitiøst nok – det siger lidt om, hvor langt branchen har rykket sig," forklarer han.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Fra just-in-time til just-in-case: Robuste forsyningskæder i en ustabil verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online