Bedre processer kan give dig 25 procent højere effektivitet

De fleste virksomheder kan høste mere end 25 procent højere effektivitet, hvis de arbejder seriøst med at forbedre processerne, lyder det fra professor Jan Stentoft, SDU.

Bedre procesoptimering kan give dig 25 procent højere effektivitet, konkluderer ny bog..

30.08.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Processer er det, der helt konkret skaber forretning og værdi i virksomheder. Det er det, der foregår på gulvet uanset om, virksomheden producerer, forhandler eller servicerer.

”Alle virksomheder består af noget strategi og forretningsmodel på toppen og noget teknologi i form af it, maskiner, stregkoder og skannere, kunstig intelligens, internet of things etc., der skal hjælpe strategi og forretningsmodel på vej. Men det, der forbinder forretningsmodellaget med teknologilaget er processerne. Det er på mange måder virkeligheden i en virksomhed - der hvor tingenere reelt sker”, fortæller Jan Stentoft.

”Processer og it er som yin og yang for forretningsudvikling. Begge dele er helt nødvendige og spiller forskellige roller”, fortæller Jan Stentoft. Foto: SDU.

Først styr på processerne
Jan Stentoft har sammen med Anders Haug netop udgivet en opdateret udgave af deres lærebog ”Business Process Optimization” på Hans Reitzel Forlag.

”Bogen er målrettet studerende, men den kan også fint læses af praktikere i virksomheder, der arbejder med processer, it og/eller forretningsudvikling på alle niveauer”, siger han og tilføjer:

”Processer og it er som yin og yang for forretningsudvikling. Begge dele er helt nødvendige og spiller forskellige roller. Det er vores erfaring, at it og teknologi dog har en tilbøjelighed til at komme til at spille en for stor rolle, hvor en ny teknologi eller køb af et nyt it-system får lov til at styre agendaen i virksomheden. Vi argumenterer i bogen for, at virksomhedsledere skal starte med at kortlægge processerne og få en dyb forståelse for, hvordan de fungerer, før man kaster sig over valg af teknologi. Vi præsenterer også fremgangsmåder og metoder til, hvordan man kortlægger, analyserer, implementerer og evaluere på processerne”.

25 procent uindfriet potentiale
Jan Stentoft understreger, at det naturligvis varierer meget i forskellige virksomheder, hvor stort det uindfriede potentiale for forbedrede processer er. Men han er ikke bleg for at sige, at i de fleste virksomheder er potentialet for højere effektivitet 25 procent eller mere.

Det vil sige, at virksomheder ved at arbejde systematisk og bevidst med at forbedre processer kan løfte en vækst på 25 procent uden at ansætte flere medarbejdere, eller de kan reducere omkostningerne med 25 procent.

Processers vigtighed stiger
Jan Stentoft fremhæver, at den kraftigt voksende digitale udvikling kun øger vigtigheden af, at virksomheder har bedre styr på deres processer, og at de hele tiden kan optimere på proceslandkortet.

Business Process Optimization

Bogen ”Business Process Optimization” er en revideret lærebog for både studerende og praktikere. Den er udgivet på Hans Reitzels Forlag i august 2019 og er skrevet af professor Jan Stentoft samt lektor Anders Haug, som begge er tilknyttet Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet i Kolding.

”ERP-systemerne kan ikke længere rumme alle it-opgaver. En virksomheds it-arkitektur bliver mere og mere differentieret og komplekst med flere og flere applikationer i skyen. Mængden af procesmæssige faldgruber stiger derfor også, og det bliver derfor endnu vigtigere at have en stærk procesforbedringskompetence i virksomheden”, forklarer han og tilføjer:

”Tingenes internet er et godt eksempel. Her ejer kunden ofte de data, som virksomheden er afhængig af for at kunne drive IoT-netværket eller -applikationen. Hvem skal vedligeholde dataene på hvilken måde, hvor hyppigt etc.? Der er mange faldgruber, hvis man ikke er meget skarp på processerne”.

Han mener, det er meningsløst at kaste sig ud i Industri 4.0-tiltag, hvis man ikke først får godt styr på egen butik, og det vil i høj grad sige styr på egne processer samt processer i forsyningskæder med leverandører og kunder.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup