Bedre processer kan give dig 25 procent højere effektivitet

De fleste virksomheder kan høste mere end 25 procent højere effektivitet, hvis de arbejder seriøst med at forbedre processerne, lyder det fra professor Jan Stentoft, SDU.

Bedre procesoptimering kan give dig 25 procent højere effektivitet, konkluderer ny bog..

30.08.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Processer er det, der helt konkret skaber forretning og værdi i virksomheder. Det er det, der foregår på gulvet uanset om, virksomheden producerer, forhandler eller servicerer.

”Alle virksomheder består af noget strategi og forretningsmodel på toppen og noget teknologi i form af it, maskiner, stregkoder og skannere, kunstig intelligens, internet of things etc., der skal hjælpe strategi og forretningsmodel på vej. Men det, der forbinder forretningsmodellaget med teknologilaget er processerne. Det er på mange måder virkeligheden i en virksomhed - der hvor tingenere reelt sker”, fortæller Jan Stentoft.

”Processer og it er som yin og yang for forretningsudvikling. Begge dele er helt nødvendige og spiller forskellige roller”, fortæller Jan Stentoft. Foto: SDU.

Først styr på processerne
Jan Stentoft har sammen med Anders Haug netop udgivet en opdateret udgave af deres lærebog ”Business Process Optimization” på Hans Reitzel Forlag.

”Bogen er målrettet studerende, men den kan også fint læses af praktikere i virksomheder, der arbejder med processer, it og/eller forretningsudvikling på alle niveauer”, siger han og tilføjer:

”Processer og it er som yin og yang for forretningsudvikling. Begge dele er helt nødvendige og spiller forskellige roller. Det er vores erfaring, at it og teknologi dog har en tilbøjelighed til at komme til at spille en for stor rolle, hvor en ny teknologi eller køb af et nyt it-system får lov til at styre agendaen i virksomheden. Vi argumenterer i bogen for, at virksomhedsledere skal starte med at kortlægge processerne og få en dyb forståelse for, hvordan de fungerer, før man kaster sig over valg af teknologi. Vi præsenterer også fremgangsmåder og metoder til, hvordan man kortlægger, analyserer, implementerer og evaluere på processerne”.

25 procent uindfriet potentiale
Jan Stentoft understreger, at det naturligvis varierer meget i forskellige virksomheder, hvor stort det uindfriede potentiale for forbedrede processer er. Men han er ikke bleg for at sige, at i de fleste virksomheder er potentialet for højere effektivitet 25 procent eller mere.

Det vil sige, at virksomheder ved at arbejde systematisk og bevidst med at forbedre processer kan løfte en vækst på 25 procent uden at ansætte flere medarbejdere, eller de kan reducere omkostningerne med 25 procent.

Processers vigtighed stiger
Jan Stentoft fremhæver, at den kraftigt voksende digitale udvikling kun øger vigtigheden af, at virksomheder har bedre styr på deres processer, og at de hele tiden kan optimere på proceslandkortet.

Business Process Optimization

Bogen ”Business Process Optimization” er en revideret lærebog for både studerende og praktikere. Den er udgivet på Hans Reitzels Forlag i august 2019 og er skrevet af professor Jan Stentoft samt lektor Anders Haug, som begge er tilknyttet Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet i Kolding.

”ERP-systemerne kan ikke længere rumme alle it-opgaver. En virksomheds it-arkitektur bliver mere og mere differentieret og komplekst med flere og flere applikationer i skyen. Mængden af procesmæssige faldgruber stiger derfor også, og det bliver derfor endnu vigtigere at have en stærk procesforbedringskompetence i virksomheden”, forklarer han og tilføjer:

”Tingenes internet er et godt eksempel. Her ejer kunden ofte de data, som virksomheden er afhængig af for at kunne drive IoT-netværket eller -applikationen. Hvem skal vedligeholde dataene på hvilken måde, hvor hyppigt etc.? Der er mange faldgruber, hvis man ikke er meget skarp på processerne”.

Han mener, det er meningsløst at kaste sig ud i Industri 4.0-tiltag, hvis man ikke først får godt styr på egen butik, og det vil i høj grad sige styr på egne processer samt processer i forsyningskæder med leverandører og kunder.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup