Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

En ny generation bevæger sig i disse år ind på det danske arbejdsmarked. Generation Z kommer med andre normer og værdier end tidligere generationer, og de kommer til at kræve meget af deres arbejdsplads, fortæller Karen Christina Spuur i podcasten Kapitlet.

"Man kan sige, at der er fit in or fuck off, og Z'erne er rimelig hurtige til at vælge det sidste, hvis de ikke kan se mening med arbejdet, så er de hurtige til at afsøge andre muligheder", fortæller Karen Christina Spuur. Foto: PR-foto.

15.05.2024

SCM.dk

Hver generation har sine egne kendetegn og sin egen betegnelse. I disse år hører vi meget om de såkaldte babyboomere, der er født mellem 1946 og 1966, og som blev fulgt af Generation X, der er født mellem 1967 og 1979. Efter dem kom Generation Y, og så kommer Generation Z, der i disse år bevæger sig fra skolesystemet og ind på arbejdspladserne.

"Z'erne er opvokset med forældre, der har spurgt ind til dem om deres følelser og tanker. De har haft en større form for indflydelse på familiens beslutninger, og er generelt blevet taget med på råd. De har nogle klare og anderledes forventninger til det arbejdsliv og den ledelse, de selv mener, de har brug for".

Læs også: Kunstig intelligens kan blive det nye supervåben i værdikæden

Sådan siger Karen Christina Spuur, der er ledelseskonsulent og forfatter til bogen Ledelse på Tværs, der ser nærmere på samspillet mellem forskellige generationer.

En dybere mening
Generation Z er født mellem 1996 og 2010, og deres opvækst har været præget af helt andre ting end generationer før dem. De har eksempelvis været vant til altid at få megen feedback, at have meget dialog om opgaver samt følelsesliv og har meget ofte et ønske om, at det, de laver, skal 'give mening'.

"Z'erne kan godt sætte grå hår i hovedet på mange almindelige ledere, der deler opgaver ud på arbejdspladsen. For mange Z'ere vil ikke bare gå i gang med arbejdet, men bede om forklaring på opgavens formål. De vil også tit tænke meget over, om den her opgave giver mening for dem og deres udvikling, og hvordan de har det med opgaven. Den slags fylder meget for dem", siger Karen Christina Spuur.

Læs også: Stort tema om AI i værdikæden

Samtidig mener hun, at Gen Z's tilgang til job, karriere og arbejdsopgaver er noget, som man ude i de danske virksomheder må vænne sig til, hvis man vil kunne tiltrække medarbejdere fremover.

"Man kan sige, at der er fit in or fuck off, og Z'erne er rimelig hurtige til at vælge det sidste, hvis de ikke kan se mening med arbejdet, så er de hurtige til at afsøge andre muligheder".

Mindre interesse for ledelse
Også på et andet punkt skiller Generation Z sig ud fra tidligere generationer, og det er omkring netop ledelse. For mange Z'ere ønsker ikke at blive ledere i nær så høj grad som generationerne før dem.

"Det, der især skræmmer dem væk fra ledelse og selvopofrelse på arbejdspladsen, det er, når de ser på deres forældre. Disse er typisk X'ere, der er kendt for at være meget resultatorienterede, og som i dag sidder i karriereræset, arbejder når de har fri, altid er lidt på mailen på telefonen. Det vil de unge simpelthen ikke ende i", siger Karen Christina Spuur.

Podcasten Kapitlet findes på MarketConnect, i Apple Podcast og på Spotify.

/Pbh

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

16.09.2024SCM.dk

Grøn stål bliver større del af lastbilproduktion

16.09.2024SCM.dk

Grønne lastbiler fylder betydeligt mere på vejene

13.09.2024SCM.dk

Data og viden om værdikæden giver markedsfordele

12.09.2024SCM.dk

Danske ledere har klar favorit til præsidentvalg

11.09.2024SCM.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024SCM.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

10.09.2024SCM.dk

Stærke relationer reducerer risici

27.08.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Lad den samlede kæde danse i takt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Automatiser tidkrævende opgaver med Copilot

AI, kunstig intelligens, bliver en game-changer - også på tværs af Dynamics 365 Supply Chain Management platformen. Hør alt om, hvad AI kan gøre for jeres virksomhed på vores webinar om Copilot.

Dato

19.09.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Kommunikation og teamrelationer

Vil du kunne lede projektteam og interessenter – eller gør du det allerede og ønsker du at styrke dine kompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og opkvalificer dine evner til at kommunikere og skabe gode teamrelationer.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

SCANLOX ApS
Messe
SCANLOX inviterer dig til FoodTech 2024

Få et indblik i innovative interne logistikløsninger til fødevareindustrien på FoodTech 2024.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning