Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

En ny generation bevæger sig i disse år ind på det danske arbejdsmarked. Generation Z kommer med andre normer og værdier end tidligere generationer, og de kommer til at kræve meget af deres arbejdsplads, fortæller Karen Christina Spuur i podcasten Kapitlet.

"Man kan sige, at der er fit in or fuck off, og Z'erne er rimelig hurtige til at vælge det sidste, hvis de ikke kan se mening med arbejdet, så er de hurtige til at afsøge andre muligheder", fortæller Karen Christina Spuur. Foto: PR-foto.

15.05.2024

SCM.dk

Hver generation har sine egne kendetegn og sin egen betegnelse. I disse år hører vi meget om de såkaldte babyboomere, der er født mellem 1946 og 1966, og som blev fulgt af Generation X, der er født mellem 1967 og 1979. Efter dem kom Generation Y, og så kommer Generation Z, der i disse år bevæger sig fra skolesystemet og ind på arbejdspladserne.

"Z'erne er opvokset med forældre, der har spurgt ind til dem om deres følelser og tanker. De har haft en større form for indflydelse på familiens beslutninger, og er generelt blevet taget med på råd. De har nogle klare og anderledes forventninger til det arbejdsliv og den ledelse, de selv mener, de har brug for".

Læs også: Kunstig intelligens kan blive det nye supervåben i værdikæden

Sådan siger Karen Christina Spuur, der er ledelseskonsulent og forfatter til bogen Ledelse på Tværs, der ser nærmere på samspillet mellem forskellige generationer.

En dybere mening
Generation Z er født mellem 1996 og 2010, og deres opvækst har været præget af helt andre ting end generationer før dem. De har eksempelvis været vant til altid at få megen feedback, at have meget dialog om opgaver samt følelsesliv og har meget ofte et ønske om, at det, de laver, skal 'give mening'.

"Z'erne kan godt sætte grå hår i hovedet på mange almindelige ledere, der deler opgaver ud på arbejdspladsen. For mange Z'ere vil ikke bare gå i gang med arbejdet, men bede om forklaring på opgavens formål. De vil også tit tænke meget over, om den her opgave giver mening for dem og deres udvikling, og hvordan de har det med opgaven. Den slags fylder meget for dem", siger Karen Christina Spuur.

Læs også: Stort tema om AI i værdikæden

Samtidig mener hun, at Gen Z's tilgang til job, karriere og arbejdsopgaver er noget, som man ude i de danske virksomheder må vænne sig til, hvis man vil kunne tiltrække medarbejdere fremover.

"Man kan sige, at der er fit in or fuck off, og Z'erne er rimelig hurtige til at vælge det sidste, hvis de ikke kan se mening med arbejdet, så er de hurtige til at afsøge andre muligheder".

Mindre interesse for ledelse
Også på et andet punkt skiller Generation Z sig ud fra tidligere generationer, og det er omkring netop ledelse. For mange Z'ere ønsker ikke at blive ledere i nær så høj grad som generationerne før dem.

"Det, der især skræmmer dem væk fra ledelse og selvopofrelse på arbejdspladsen, det er, når de ser på deres forældre. Disse er typisk X'ere, der er kendt for at være meget resultatorienterede, og som i dag sidder i karriereræset, arbejder når de har fri, altid er lidt på mailen på telefonen. Det vil de unge simpelthen ikke ende i", siger Karen Christina Spuur.

Podcasten Kapitlet findes på MarketConnect, i Apple Podcast og på Spotify.

/Pbh

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup