Det grønne industrikapløb venter ikke på Danmark

Danmark har forudsætningerne for at være en industriel nøglespiller på den internationale brintscene. Men denne position er truet af hård international konkurrence. Det er ikke for sent at sikre en plads i førerfeltet, men det kræver en aktiv dansk industripolitik, hvor danske virksomheder får den støtte, der gør at de kan konkurrere med blandt andet USA, Tyskland og Kina på ligeværdige vilkår. Brintbranchen kommer i sit nyeste udspil ”En ny strategisk virkelighed” med fire anbefalinger til, hvordan Danmark indretter en konkurrencedygtig og grøn dansk industripolitik.

”Vi mener at disse forslag vil føre til en konkurrencedygtig dansk brintindustri, der, i samspil med den europæiske brintbranche, sikrer blivende arbejdspladser i hele landet, samt øger forsyningssikkerheden og bidrager med store klimagevinster”, siger Tejs Lausten Jensen, direktør Brintbranchen. Foto: Brintbranchen

09.11.2023

SCM.dk

Verden omkring os har indledt et internationalt kapløb om ejerskab af grønne nøgleteknologier, blandt andet på brint og Power-to-X. Kina, USA, og endda vores nabolande gør en ihærdig indsats for at komme til at dominere en industri i fremmarch, og støtter deres nationale brintindustrier med milliardbeløb. Danmark har endnu ikke med egne initiativer forholdt sig aktivt til den øgede, internationale konkurrence, og det betyder, at den danske brintindustri er under pres.

”Det er ikke kun Kina og USA, der benytter sig af massiv statsstøtte for at sætte skub i deres nationale brintsektorer. Det er i høj grad også vores europæiske nabolande, der har fået øjnene op for de muligheder, EU netop nu giver sine medlemslande for at booste strategiske grønne nøgleteknologier som for eksempel produktion af elektrolyseanlæg og brændselsceller. Benytter Danmark sig ikke tilsvarende af disse muligheder, vil presset på den danske brintindustri øges. Derfor skal vi melde os ind i det internationale kapløb. Det gør vi på den korte bane ved at føre en aktiv, grøn industripolitik, hvor statsstøtte er et af redskaberne. På den lange bane skal vi identificere fælles europæiske løsninger, der sikrer en sund udvikling i markedet, drevet af kommercielle kræfter”, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen.

Læs også: EU-topchef opfordrer til kamp for at sikre europæisk industri

Statsstøtte er netop én af de anbefalinger, som Brintbranchen kommer med i udspillet ”En ny strategisk virkelighed” for at sikre lige vilkår mellem de danske og globale grønne brint- og Power-to-X- industrier.

De fire anbefalinger er:

 1. 1,5 mia. dkk i statsstøtte i periode 2024-2025 
  Statsstøtten skal være med til at positionere Danmark i det internationale kapløb og samtidig styrke industriens vej til storskala.
 2. Forbedret hjemtag af EU-midler 
  Vi skal blive bedre til at benytte os af de midler, der allerede er tilgængelige.
 3. Udvidet udbudsdesign 
  Ved at inkludere andre parametre end pris i danske og europæiske udbudsdesign, som løn- og arbejdsvilkår og miljøhensyn, sikrer vi, at langsigtede forsyningsmæssige interesser i alle led i værdikæden garanteres.   
 4. Sikkerhed i højsædet 
  Det er vigtigt, at vi beskytter vores europæiske brintteknologi, og kan udvikle og producere brintteknologi indenfor EU's grænser, så vi ikke skal importere nøglekomponenter, og sikrer os bedst muligt mod for eksempel spionage.

”Vi mener at disse forslag vil føre til en konkurrencedygtig dansk brintindustri, der, i samspil med den europæiske brintbranche, sikrer blivende arbejdspladser i hele landet, samt øger forsyningssikkerheden og bidrager med store klimagevinster”, siger Tejs Lausten Jensen.

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia