Geopolitiske benspænd skaber en ny verdens-u-orden

Verden er af lave. De sidste 30 års verdensbillede er væk, og verden er med ét blevet mere usikker og farlig. Det påvirker i stor stil global handel og forsyningskæder. Ny engelsksproget podcast kaster lys på hvordan.

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”, lyder det fra Olivier Schmitt, professor på Center for War Studies på SDU. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

09.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”. Sådan lyder det fra Olivier Schmitt, der er professor på Center for War Studies på SDU i den nye podcast ”Geopolitical tensions and cybersecurity”, som er udgivet på scm.dk.

Podcasten er produceret af værterne Tina Kjær, som er selvstændig kommunikationskonsulent og professor Jan Stentoft, der er professor i SCM på SDU.

Læs også: Tema om cybersikkerhed i forsyningskæden

Han tilføjer: ”Det medfører, at politikere, embedsfolk og virksomhedsledere ikke ved, hvad de skal gøre, fordi vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden”.

Behov for mere resiliens
Han mener, at den bedste strategi er at antage det værste og forberede sig på den udvikling. Det indebærer, at vi i fællesskab skal skabe nogle nye strukturer, der er mere resiliente, og som vil bidrage med højere sikkerhed for virksomheders drift.

… vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden

Olivier Schmitt

”Vi har i mange år været vant til ikke at tænke i geopolitiske forhold, fordi de internationale forhold var stabile. Det er i højt tempo i færd med at ændre sig. Verden og særligt de geopolitiske omstændigheder er blevet mere uforudsigelige, og det er derfor blevet værdifuldt at have en god forståelse for, hvordan sammenhængene mellem forretning og geopolitik er”, fortæller Olivier Schmitt.

Hans kollega Vincent Keating, der også er forsker på Center for War Studies på SDU peger på, at risikobilledet er steget. Men han pointerer, at der altid vil være risici med rod i geopolitiske forhold, og han mener, at vejen at gå er at arbejde med rammeværk, der kan hjælpe virksomheder med at tænke klart og ’højt’ på, hvordan forskellige geopolitiske forandringer kan påvirke danske virksomheder og deres forsyningskæder.

Tendens til regional orientering
”Geopolitiske ændringer kan for eksempel påvirke, hvordan virksomheder udvikler og strukturerer nye forsyningskæder, som måske i højere vil være orienterede mod det regionale frem for det globale. Det bliver måske dyrere på den korte bane, men det kan måske bidrage til at forebygge store skadevirkninger fra geopolitiske spændinger, og alternativet kan måske være, at virksomheden pludselig mister en nøgleleverandør. I den nye verden er det nødvendigt at tænke på forsyninger, efterspørgsel og forbundethed på en fuldstændig anderledes måde, hvor virksomheder i høj grad tager højde for, hvordan geopolitik kan påvirke driften”, fortæller Vincent Keating.

Globaliseringen er død
Olivier Schmitt fremhæver, at globaliseringen, som vi har kendt den de sidste 30 år, er død eller stærkt på vej til at dø. Det er der særligt to årsager til:

  1. Den globale handel igennem de sidste 30 år var afhængig af, at USA var den eneste dominerende nation, og landet var villig til at bruge militær magt for at sikre den globale handel.
  2. Systemet var baseret på det faktum, at stort set alle – frivilligt eller ej - var enige om neoliberal globalisering og fremme af demokrati.

”Disse to faktorer gjorde tilsammen globaliseringsæraen mulig. Men den tid er ovre nu”, fortæller han.

USA er ikke længere den eneste supermagt, og verden er præget af konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, hvor nogle af dem modarbejder den form for fri handel, frie vareflow og frie services, som vi har været vant til de seneste 30 år.

SMV’er skal navigere i ny verdensorden
De to forskere er enige om, at verden forandrer sig, og at forandringerne i form af politiske konflikter meget hurtigt kan udvikle sig til krigstilstande. Der er mindre enighed om, hvilken økonomisk model, der er den bedste, og der er derfor ikke enighed om, hvilken form for forbundethed mellem lande, der skal eksistere. De er også enige om, at vi ikke kan bruge tidligere historiske perioder som skabeloner, og at vi derfor er nødsaget til at skabe ny viden, der kan hjælpe virksomheder med at navigere i det nye internationale landskab.

De to forskere er derfor sammen med en større gruppe forskere og virksomhedsfolk gået ind i det toårige projekt Cybersikkerhed og forretningskontinuitet, der er støttet af Industriens Fond. De fortæller mere om projektet, og hvordan små og mellemstore danske virksomheder kan tage højde for den nye verdensorden præget af geopolitiske spændinger og tilhørende cyberkriminalitet, i podcasten. Ligesom de præsenterer konkrete metoder, som virksomheder kan tage i brug.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersecurity i forsyningskæden

Forestil dig hver enkelt del af din forsyningskæde som et potentielt mål for cyberangreb. Hackere ser disse svagheder som en buffet af muligheder. Og det er ikke bare tom snak – cyberangreb på forsyningskæder er firedoblet siden 2020.

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia