Geopolitiske benspænd skaber en ny verdens-u-orden

Verden er af lave. De sidste 30 års verdensbillede er væk, og verden er med ét blevet mere usikker og farlig. Det påvirker i stor stil global handel og forsyningskæder. Ny engelsksproget podcast kaster lys på hvordan.

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”, lyder det fra Olivier Schmitt, professor på Center for War Studies på SDU. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

09.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”. Sådan lyder det fra Olivier Schmitt, der er professor på Center for War Studies på SDU i den nye podcast ”Geopolitical tensions and cybersecurity”, som er udgivet på scm.dk.

Podcasten er produceret af værterne Tina Kjær, som er selvstændig kommunikationskonsulent og professor Jan Stentoft, der er professor i SCM på SDU.

Læs også: Tema om cybersikkerhed i forsyningskæden

Han tilføjer: ”Det medfører, at politikere, embedsfolk og virksomhedsledere ikke ved, hvad de skal gøre, fordi vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden”.

Behov for mere resiliens
Han mener, at den bedste strategi er at antage det værste og forberede sig på den udvikling. Det indebærer, at vi i fællesskab skal skabe nogle nye strukturer, der er mere resiliente, og som vil bidrage med højere sikkerhed for virksomheders drift.

… vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden

Olivier Schmitt

”Vi har i mange år været vant til ikke at tænke i geopolitiske forhold, fordi de internationale forhold var stabile. Det er i højt tempo i færd med at ændre sig. Verden og særligt de geopolitiske omstændigheder er blevet mere uforudsigelige, og det er derfor blevet værdifuldt at have en god forståelse for, hvordan sammenhængene mellem forretning og geopolitik er”, fortæller Olivier Schmitt.

Hans kollega Vincent Keating, der også er forsker på Center for War Studies på SDU peger på, at risikobilledet er steget. Men han pointerer, at der altid vil være risici med rod i geopolitiske forhold, og han mener, at vejen at gå er at arbejde med rammeværk, der kan hjælpe virksomheder med at tænke klart og ’højt’ på, hvordan forskellige geopolitiske forandringer kan påvirke danske virksomheder og deres forsyningskæder.

Tendens til regional orientering
”Geopolitiske ændringer kan for eksempel påvirke, hvordan virksomheder udvikler og strukturerer nye forsyningskæder, som måske i højere vil være orienterede mod det regionale frem for det globale. Det bliver måske dyrere på den korte bane, men det kan måske bidrage til at forebygge store skadevirkninger fra geopolitiske spændinger, og alternativet kan måske være, at virksomheden pludselig mister en nøgleleverandør. I den nye verden er det nødvendigt at tænke på forsyninger, efterspørgsel og forbundethed på en fuldstændig anderledes måde, hvor virksomheder i høj grad tager højde for, hvordan geopolitik kan påvirke driften”, fortæller Vincent Keating.

Globaliseringen er død
Olivier Schmitt fremhæver, at globaliseringen, som vi har kendt den de sidste 30 år, er død eller stærkt på vej til at dø. Det er der særligt to årsager til:

  1. Den globale handel igennem de sidste 30 år var afhængig af, at USA var den eneste dominerende nation, og landet var villig til at bruge militær magt for at sikre den globale handel.
  2. Systemet var baseret på det faktum, at stort set alle – frivilligt eller ej - var enige om neoliberal globalisering og fremme af demokrati.

”Disse to faktorer gjorde tilsammen globaliseringsæraen mulig. Men den tid er ovre nu”, fortæller han.

USA er ikke længere den eneste supermagt, og verden er præget af konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, hvor nogle af dem modarbejder den form for fri handel, frie vareflow og frie services, som vi har været vant til de seneste 30 år.

SMV’er skal navigere i ny verdensorden
De to forskere er enige om, at verden forandrer sig, og at forandringerne i form af politiske konflikter meget hurtigt kan udvikle sig til krigstilstande. Der er mindre enighed om, hvilken økonomisk model, der er den bedste, og der er derfor ikke enighed om, hvilken form for forbundethed mellem lande, der skal eksistere. De er også enige om, at vi ikke kan bruge tidligere historiske perioder som skabeloner, og at vi derfor er nødsaget til at skabe ny viden, der kan hjælpe virksomheder med at navigere i det nye internationale landskab.

De to forskere er derfor sammen med en større gruppe forskere og virksomhedsfolk gået ind i det toårige projekt Cybersikkerhed og forretningskontinuitet, der er støttet af Industriens Fond. De fortæller mere om projektet, og hvordan små og mellemstore danske virksomheder kan tage højde for den nye verdensorden præget af geopolitiske spændinger og tilhørende cyberkriminalitet, i podcasten. Ligesom de præsenterer konkrete metoder, som virksomheder kan tage i brug.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup