Geopolitiske benspænd skaber en ny verdens-u-orden

Verden er af lave. De sidste 30 års verdensbillede er væk, og verden er med ét blevet mere usikker og farlig. Det påvirker i stor stil global handel og forsyningskæder. Ny engelsksproget podcast kaster lys på hvordan.

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”, lyder det fra Olivier Schmitt, professor på Center for War Studies på SDU. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

09.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”. Sådan lyder det fra Olivier Schmitt, der er professor på Center for War Studies på SDU i den nye podcast ”Geopolitical tensions and cybersecurity”, som er udgivet på scm.dk.

Podcasten er produceret af værterne Tina Kjær, som er selvstændig kommunikationskonsulent og professor Jan Stentoft, der er professor i SCM på SDU.

Læs også: Tema om cybersikkerhed i forsyningskæden

Han tilføjer: ”Det medfører, at politikere, embedsfolk og virksomhedsledere ikke ved, hvad de skal gøre, fordi vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden”.

Behov for mere resiliens
Han mener, at den bedste strategi er at antage det værste og forberede sig på den udvikling. Det indebærer, at vi i fællesskab skal skabe nogle nye strukturer, der er mere resiliente, og som vil bidrage med højere sikkerhed for virksomheders drift.

… vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden

Olivier Schmitt

”Vi har i mange år været vant til ikke at tænke i geopolitiske forhold, fordi de internationale forhold var stabile. Det er i højt tempo i færd med at ændre sig. Verden og særligt de geopolitiske omstændigheder er blevet mere uforudsigelige, og det er derfor blevet værdifuldt at have en god forståelse for, hvordan sammenhængene mellem forretning og geopolitik er”, fortæller Olivier Schmitt.

Hans kollega Vincent Keating, der også er forsker på Center for War Studies på SDU peger på, at risikobilledet er steget. Men han pointerer, at der altid vil være risici med rod i geopolitiske forhold, og han mener, at vejen at gå er at arbejde med rammeværk, der kan hjælpe virksomheder med at tænke klart og ’højt’ på, hvordan forskellige geopolitiske forandringer kan påvirke danske virksomheder og deres forsyningskæder.

Tendens til regional orientering
”Geopolitiske ændringer kan for eksempel påvirke, hvordan virksomheder udvikler og strukturerer nye forsyningskæder, som måske i højere vil være orienterede mod det regionale frem for det globale. Det bliver måske dyrere på den korte bane, men det kan måske bidrage til at forebygge store skadevirkninger fra geopolitiske spændinger, og alternativet kan måske være, at virksomheden pludselig mister en nøgleleverandør. I den nye verden er det nødvendigt at tænke på forsyninger, efterspørgsel og forbundethed på en fuldstændig anderledes måde, hvor virksomheder i høj grad tager højde for, hvordan geopolitik kan påvirke driften”, fortæller Vincent Keating.

Globaliseringen er død
Olivier Schmitt fremhæver, at globaliseringen, som vi har kendt den de sidste 30 år, er død eller stærkt på vej til at dø. Det er der særligt to årsager til:

  1. Den globale handel igennem de sidste 30 år var afhængig af, at USA var den eneste dominerende nation, og landet var villig til at bruge militær magt for at sikre den globale handel.
  2. Systemet var baseret på det faktum, at stort set alle – frivilligt eller ej - var enige om neoliberal globalisering og fremme af demokrati.

”Disse to faktorer gjorde tilsammen globaliseringsæraen mulig. Men den tid er ovre nu”, fortæller han.

USA er ikke længere den eneste supermagt, og verden er præget af konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, hvor nogle af dem modarbejder den form for fri handel, frie vareflow og frie services, som vi har været vant til de seneste 30 år.

SMV’er skal navigere i ny verdensorden
De to forskere er enige om, at verden forandrer sig, og at forandringerne i form af politiske konflikter meget hurtigt kan udvikle sig til krigstilstande. Der er mindre enighed om, hvilken økonomisk model, der er den bedste, og der er derfor ikke enighed om, hvilken form for forbundethed mellem lande, der skal eksistere. De er også enige om, at vi ikke kan bruge tidligere historiske perioder som skabeloner, og at vi derfor er nødsaget til at skabe ny viden, der kan hjælpe virksomheder med at navigere i det nye internationale landskab.

De to forskere er derfor sammen med en større gruppe forskere og virksomhedsfolk gået ind i det toårige projekt Cybersikkerhed og forretningskontinuitet, der er støttet af Industriens Fond. De fortæller mere om projektet, og hvordan små og mellemstore danske virksomheder kan tage højde for den nye verdensorden præget af geopolitiske spændinger og tilhørende cyberkriminalitet, i podcasten. Ligesom de præsenterer konkrete metoder, som virksomheder kan tage i brug.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup