Indkøb i Kina er en modedille

Mange af de indkøb danske og vesteuropæiske virksomheder foretager i Kina og andre lavomkostningslande giver ikke forretningsmæssig mening, hvis man regner ordentlig efter – og der er stor risiko for, at Kina-indkøb går udover innovationen.

Der sker et tab af innovationskraft, når virksomheder anlægger en prisfokuseret global indkøbstilgang, viser tysk-hollandsk forskning. Foto: BMW..

29.11.2013

SCM.dk

”Vores forskning viser, at globalt indkøb ikke skaber flere besparelser end andre typer løftestænger eller projekter”, fortæller professor Holger Schiele, Twente University. Foto: Privat..

Den undersøgelse præsenterede han på konferencen ”2nd Supply Chain Leaders’ Forum” arrangeret af CBS og Tata Consulting Services den 29. august 2013.

Resultatet viser, at 90-95 procent af indkøbene ikke lever op til succeskriterierne målt på en kombination af realiserede besparelser og ”call offs” (manglende leveringer). Undersøgelsen viste også, at jo større kontrakten er, jo større er sandsynligheden for fiasko også. To meget overraskende resultater for de fleste, i høj grad også for de undersøgte virksomheder.

”Det er en undersøgelse, vi har foretaget hvert år igennem en årrække, og resultatet var det samme hvert år. De undersøgte virksomheder var overraskede over resultatet, men det bemærkelsesværdige var, at de ikke reagerede før efter tre til fire års gentagende undersøgelser, der viste samme resultat”, fortæller Holger Schiele og tilføjer:

”Hvorfor fortsætter virksomheder indkøb i Kina år efter år, hvis indkøbene konsekvent ikke lever op til succeskriterierne?”.

Lars Villads Krogh fra ABC Softwork har stor erfaring i at rådgive virksomheder i indkøbsanalyser.

<p>”Hvorfor fortsætter virksomheder indkøb i Kina år efter år, hvis indkøbene konsekvent ikke lever op til succeskriterierne?” </p>

Professor Holger Schiele

”Jeg genkender billedet af, at mange virksomheder køber ind for gigantiske beløb uden at gennemføre analyser og etablere et faktuelt grundlag for indkøbene. Indkøb i Kina kan være en god forretning, hvis der er tale om højfrekvente varer til et modent marked. Men ofte glemmer virksomhederne at foretage en totalomkostningsanalyse af indkøbene og overser derfor, at mange varer indkøbt i Kina reelt er en dyrere løsning end indkøb hos mere lokale leverandører. Transportomkostninger, lav fleksibilitet/lang leveringstid, høj kapitalbinding og høj risiko for afskrivninger på grund af ukurant lager er meget, meget dyrere end, de fleste er opmærksomme på”, fortæller han.

So ein Ding…
Holger Schiele svarede ikke selv direkte på dette spørgsmål på konferencen, men det mere end lå i luften, at for manges vedkommende er indkøb i Kina drevet af modeluner mere end grundige analyser og beregninger. Han viste blandt andet et dias med et billede af en stor flok lemminger, der kaster sig udover en klippekant.

Det simple svar på spørgsmålet er, at ingen havde etableret overblikket og gennemført analyser, der kunne afsløre resultatet. Men det leder jo til det oplagte spørgsmål: Hvorfor dog ikke?

Holger Schiele pegede på, at global sourcing kun er én ud af mange løftestænger, som indkøbsdirektøren kan gøre brug af, ligesom den direkte pris ikke er den eneste parameter, der spiller en rolle for indkøbs forretningsmæssige succes. Han nævner for eksempel: Pooling of demand, optimering af produktprogrammet, procesoptimeringer, optimeringer af leverandørrelation og prisevaluering/-analyse som de væsentligste løftestænger udover global sourcing.

”Vores forskning viser, at globalt indkøb ikke skaber flere besparelser end andre typer løftestænger eller projekter. Global sourcing placerer sig på tredjepladsen over besparelsespotentialer, men der er generelt ikke den store forskel mellem potentialet for de forskellige løftestænger”, fortalte Holger Schiele.

Holger Schieles forskning viser tværtimod, at mange indkøbsprojekter med kinesiske leverandør ender med, at varen enten ikke bliver leveret til tiden eller ikke bliver leveret i tilstrækkelig god kvalitet.

Mange virksomheder glemmer ifølge Lars Villads Krogh at foretage en totalomkostningsanalyse af indkøb i Kina. Foto: Privat..

”Det medfører det, vi kalder ”den grimme tvilling”, nemlig at indkøbsafdelingen må vende sig mod den oprindelige leverandør eller en anden alternativ leverandør og foretage kompenserende indkøb på ufavorable vilkår og derved skaber ekstra følgeomkostninger”.

”De fleste adm. direktør har en salgs- eller økonomibaggrund og har ikke altid en dyb indsigt i indkøbskompleksitet. De har let ved at blive forført af ”Go China-bølgen”, fokusere på enhedsprisen og overse totalomkostningerne, og det kan let forlede en virksomhed til at lægge alle eller for mange af indkøbene til kinesiske leverandører”, fortæller Lars Villads Krogh.

Risiko for tab af innovationskraft
Men den tyske professor er ikke færdig med at problematisere indkøb i Kina endnu. Han påpegede på konferencen, at en lavomkostningsstrategi risikerer at skabe tab af innovationskraft for de købende virksomheder. Han gennemførte i 2012 sammen med forskerkollegaerne Philipp Horn og Bart Vos en undersøgelse, der konkluderede, at ”international sourcing” skabte gennemsnitlige besparelser på 3,31 procent, mens ”produktoptimering” i virksomheder, der ikke gør brug af ”international sourcing”, skabte gennemsnitlige besparelser på 6,95 procent. Det er en forskel på 3,76 procent, som kunne tyde på, at der sker et tab af innovationskraft, når virksomheder anlægger en prisfokuseret global indkøbstilgang.

Relationen er det vigtigste
Holger Schieles undersøgelse af 219 leverandør-køber relationer viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem pris og innovation i leverandørrelationerne. Det mest afgørende for innovationskraften er, om den købende virksomhed har status som ”foretrukken kunde”.

Læs også: Slut med billig arbejdskraft i Kina

”Det ser altså ud til, at relationen i sig selv er vigtigere end leverandørens kompetence eller innovationsniveau. Det er samspillet mellem leverandør og kunde, der skaber innovationen og værdien – og det gælder i særlig grad, hvis eller når der sker forstyrrelser i forsyningskæden”, fortalte han.

Holger Schieles forskning
Læs mere i:

  • ”The ugly twins: Failed low-wage-country sourcing projects and their expensive replacements”; Philipp Horn, Holger Schiele, Welf Werner; Journal of Purchasing & Supply Management, 2013.
  • “Accessing Supplier Innovation By Being Their Preferred Customer”; Holger Schiele; Research Technology Management, 2012.
  • “Supplier Innovativeness And Supplier Pricing: The Role of Preferred Customer Status”; Holger Schiele, Casper Veldman, Lisa Hüttinger; International Journal of Innovation Management, 2011.
  • “Estimating cost-saving potential from international sourcing and other sourcing levers”; Holger Schiele, Philipp Horn, Bart Vos; International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, 2011.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup