Lean six sigma er en lang rejse

Mange fejler med lean six sigma, fordi de ikke tilpasser metoden til egen kultur, og ikke holder fast over fem og ti år. Hør mere på Den Danske Logistikkonference 30. oktober.

26.08.2013

SCM.dk

”En enkel måde at tilgå lean six sigma er at tage udgangspunkt i lean-filosofiens syv spildtyper", siger Line Sandberg, vice president, Novozymes. Foto: Novozymes..

Danske virksomheder og det danske samfund har stærkt brug for forbedringstilgange som lean six sigma og lignende process excellence metoder til at forbedre den hårdt pressede produktivitet og konkurrenceevne.

Læs også: Ingen innovation uden stærk forsyningskæde

”Produktivitet og konkurrenceevne er vigtig for de enkelte virksomheder, men de er også afgørende for det danske samfund, hvis vi ønsker at fastholde og skabe jobs i Danmark. Udflytning til lavomkostningslande vil i mange tilfælde være en kilde til øget konkurrencekraft, men hvis vi vil skabe jobs herhjemme, bliver vi nødt til at arbejde med produktiviteten, og her er process excellence et af de vigtigste virkemidler”.

Sådan lyder det fra vice president Line Sandberg fra Novozymes. Hun er black belt i six sigma og har arbejdet med lean six sigma og procesforbedringer igennem mange år.

Mange fejler
Men mange fejler, og det skyldes ifølge Line Sandberg blandt andet, at de ikke tilpasser metoden til egen kultur, at topledelsen ikke holder fast på den lange bane over fem og ti år, og at mange ikke forstår dybden i lean six sigma.

Mød Line Sandberg

Line Sandberg holder oplæg på Den Danske Logistik-konference, som foregår i København den 30. oktober. På konferencen bliver også Den Danske Logistikpris 2013 uddelt.

”Det er ikke nok at lancere nogle værktøjer som 5S og nogle målstyringstavler. Nej, man skal helt ind og se på strategien og value proposition: Hvor skaber vi værdi, hvordan skaber vi agilitet, og hvordan kan processer og forretningssystem bedre understøtte det? Mange virksomheder forsømmer denne dyberegående analyse”, fortæller Line Sandberg.

Hun peger på, at agilitet for de fleste brancher er helt afgørende i dag. Markeder bliver mere og mere volatile og uforudsigelige, og evnen til hurtigt at reagere på udsving i markedet bliver derfor en central konkurrenceparameter.

Hun nævner tøjkæden Zara som et eksempel på en virksomhed, der har stor succes, fordi de producerer tæt på markederne, har en kort gennemløbstid, er lynhurtige til at udskifte kollektionerne i butikkerne og brænder inde med meget lidt lager, som så skal sælges til spotpriser.

Læs også: TNT kører hurtigere ud med lean

Fire gode råd
Line Sandberg fremhæver fire anbefalinger til, hvordan man griber implementering af lean six sigma an:

1. Tilpas tilgangen til egen kultur
Lean stammer fra en japansk ledelseskultur, som er meget forskellig fra dansk kultur, og det kan gøre det vanskeligt. Design jeres egen tilgang og giv gerne metoden jeres eget navn, så metoden passer til jeres virksomhedskultur.

2. Tag udgangspunkt i de syv spildtyper
En enkel måde at tilgå lean six sigma er at tage udgangspunkt i lean filosofiens syv spildtyper. En spildtype er for eksempel ”undgå overflødige lagre”. Det er en meget konkret spildtype, som vil gøre det meget enklere for mange at arbejde med lean six sigma.

3. Analyser grundigt hvordan lean six sigma kan understøtte jeres strategi
Alle forretninger er forskellige, og det er vigtigt, at I finder frem til præcis den måde, lean six sigma kan skabe de største forbedringer for lige præcis jeres forretning. De fleste virksomheder vil i dag havde fordel af at bliver mere agile. Her kan lean sigma hjælpe.

4. Topledelsen skal fastholde opmærksomheden i mange år
Lean six sigma er ikke et projekt, man klarer på seks eller 12 måneder. Hvis topledelsen ikke er vedholdende og fasholde fokus på den lange bane, og her taler vi både fem og ti år, vil resultaterne hurtigt forsvinde igen. Lean six sigma er en kulturrejse, og den slags tager lang tid.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.02.2024SCM.dk

Europas største kajkran på plads i havnen i London

28.02.2024SCM.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup