Lean six sigma er en lang rejse

Mange fejler med lean six sigma, fordi de ikke tilpasser metoden til egen kultur, og ikke holder fast over fem og ti år. Hør mere på Den Danske Logistikkonference 30. oktober.

26.08.2013

SCM.dk

”En enkel måde at tilgå lean six sigma er at tage udgangspunkt i lean-filosofiens syv spildtyper", siger Line Sandberg, vice president, Novozymes. Foto: Novozymes..

Danske virksomheder og det danske samfund har stærkt brug for forbedringstilgange som lean six sigma og lignende process excellence metoder til at forbedre den hårdt pressede produktivitet og konkurrenceevne.

Læs også: Ingen innovation uden stærk forsyningskæde

”Produktivitet og konkurrenceevne er vigtig for de enkelte virksomheder, men de er også afgørende for det danske samfund, hvis vi ønsker at fastholde og skabe jobs i Danmark. Udflytning til lavomkostningslande vil i mange tilfælde være en kilde til øget konkurrencekraft, men hvis vi vil skabe jobs herhjemme, bliver vi nødt til at arbejde med produktiviteten, og her er process excellence et af de vigtigste virkemidler”.

Sådan lyder det fra vice president Line Sandberg fra Novozymes. Hun er black belt i six sigma og har arbejdet med lean six sigma og procesforbedringer igennem mange år.

Mange fejler
Men mange fejler, og det skyldes ifølge Line Sandberg blandt andet, at de ikke tilpasser metoden til egen kultur, at topledelsen ikke holder fast på den lange bane over fem og ti år, og at mange ikke forstår dybden i lean six sigma.

Mød Line Sandberg

Line Sandberg holder oplæg på Den Danske Logistik-konference, som foregår i København den 30. oktober. På konferencen bliver også Den Danske Logistikpris 2013 uddelt.

”Det er ikke nok at lancere nogle værktøjer som 5S og nogle målstyringstavler. Nej, man skal helt ind og se på strategien og value proposition: Hvor skaber vi værdi, hvordan skaber vi agilitet, og hvordan kan processer og forretningssystem bedre understøtte det? Mange virksomheder forsømmer denne dyberegående analyse”, fortæller Line Sandberg.

Hun peger på, at agilitet for de fleste brancher er helt afgørende i dag. Markeder bliver mere og mere volatile og uforudsigelige, og evnen til hurtigt at reagere på udsving i markedet bliver derfor en central konkurrenceparameter.

Hun nævner tøjkæden Zara som et eksempel på en virksomhed, der har stor succes, fordi de producerer tæt på markederne, har en kort gennemløbstid, er lynhurtige til at udskifte kollektionerne i butikkerne og brænder inde med meget lidt lager, som så skal sælges til spotpriser.

Læs også: TNT kører hurtigere ud med lean

Fire gode råd
Line Sandberg fremhæver fire anbefalinger til, hvordan man griber implementering af lean six sigma an:

1. Tilpas tilgangen til egen kultur
Lean stammer fra en japansk ledelseskultur, som er meget forskellig fra dansk kultur, og det kan gøre det vanskeligt. Design jeres egen tilgang og giv gerne metoden jeres eget navn, så metoden passer til jeres virksomhedskultur.

2. Tag udgangspunkt i de syv spildtyper
En enkel måde at tilgå lean six sigma er at tage udgangspunkt i lean filosofiens syv spildtyper. En spildtype er for eksempel ”undgå overflødige lagre”. Det er en meget konkret spildtype, som vil gøre det meget enklere for mange at arbejde med lean six sigma.

3. Analyser grundigt hvordan lean six sigma kan understøtte jeres strategi
Alle forretninger er forskellige, og det er vigtigt, at I finder frem til præcis den måde, lean six sigma kan skabe de største forbedringer for lige præcis jeres forretning. De fleste virksomheder vil i dag havde fordel af at bliver mere agile. Her kan lean sigma hjælpe.

4. Topledelsen skal fastholde opmærksomheden i mange år
Lean six sigma er ikke et projekt, man klarer på seks eller 12 måneder. Hvis topledelsen ikke er vedholdende og fasholde fokus på den lange bane, og her taler vi både fem og ti år, vil resultaterne hurtigt forsvinde igen. Lean six sigma er en kulturrejse, og den slags tager lang tid.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup