Logistikvirksomheder overser sikkerhedstrusler fra malware

Logistikvirksomheder bekymrer sig om sikkerheden ved IoT; men de overser malware og vira, der reelt er en større trussel. Det viser undersøgelse udført af it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky.

Malware udgør den største IT-trussel for transport- og logistikvirksomheder..

14.01.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tre ud af fire transport- og logistikvirksomheder regner med at blive ramt af cyberangreb gennem deres Industrial Control System, som SCADA, PLC eller DCS. De er mest bange for, hvad et angreb kommer til at betyde for deres leveringskvalitet og de ansattes sikkerhed.

Men mens de bekymrer sig om de sikkerhedsmæssige aspekter ved IoT, så er det malware, der udgør den største trussel. Det er en af it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs konklusioner på en undersøgelse af 40 danske transport- og logistikvirksomheders it-sikkerhed.

Digitaliseringen ruller stadig derudaf for fuld fart, og transport- og logistikvirksomheder digitaliserer også på livet løs. IoT har åbnet op for mange nye muligheder og bølgen har bestemt også ramt den industrielle branche, hvor virksomhederne har sat Smart Transportation og Industry 4.0, som nogle af deres højt prioriterede tiltag til smartere produkter og services.

IoT skaber sårbarheder
Det betyder, at flere systemer kommer online, og IoT gør sin indmarch. Det giver konkurrencemæssige fordele og nye indsigter, men det kan også skabe nye sårbarheder og åbne døren for hackere. Virksomhederne er i den grad ved at vågne op til de sikkerhedsmæssige risici ved den øgede, men nødvendige digitalisering.

Transport- og logistikvirksomheder er afhængige af ICS-systemer (Industrial Control Systems), som SCADA, PLC og DCS til at styre deres levering, og alle har efterhånden bygget både informationsteknologi og intelligens ind i tidligere tiders hermetisk lukkede systemer.

I en undersøgelse fra Kaspersky Lab viser det sig at 76 procent af transport- og logistikvirksomhederne regner med at blive ramt af et cyberangreb, der går igennem deres ICS-system. Og 60 procent peger på, at IoT kommer til at øge trusselsbilledet.

Malware og virus rammer driften
Ét er it-systemer, hvor it-sikkerhed er et naturligt element. Noget helt andet er driftsapparatet, hvor hele otte procent indrømmer, at de hverken har systemer til at overvåge, opdage eller afværge cyberangreb.

Mange er bange for, at cyberkriminelle vælger at gå efter deres specifikke virksomhed i målrettede angreb. Men realiteten er, at i løbet af de seneste 12 måneder har 60 procent af transport- og logistikvirksomheder oplevet malware- eller virusangreb gennem deres ICS-system og 25 procent har oplevet angreb via deres supply chain (partneres og leverandørers systemer).

Målrettede angreb stod ifølge rapporten ”The State of Industrial Cybersecurity 2018” fra Kaspersky Lab kun for 19 procent af angrebene, hvilket er en markant tilbagegang. I 2017 var angrebsformen helt oppe at ramme 36 procent.

”Det viser, at virksomheder, hvis drift bygger på ICS-systemer, snarere vil blive ramt af malware-angreb end et specifikt angreb rettet mod dem”, siger Kaspersky Labs nordiske direktør, Leif Jensen.

Cloud og IoT vil presse sikkerheden
”Transport- og logistikvirksomheder er i fuld gang med at omfavne de digitale værktøjer, som cloud og IoT, der kan skabe en langt mere effektiv drift, men som samtidigt udfordrer systemernes sikkerhed og kontinuitet. Heldigvis er der efterhånden mange sikkerhedsløsninger, der specifikt kan tage hånd om ICS-systemerne, men det er også et spørgsmål om at sikre, at alle typer af medarbejdere kender deres ansvar og ved, hvordan de skal forholde sig”, siger Leif Jensen.

Blandt de 40 transport- og logistikvirksomheder i undersøgelsen bruger 38 procent allerede cloudløsninger til deres SCADA-kontrolsystemer, mens 40 procent vil implementere dem inden for de næste 12 måneder.

”Det er afgørende, at disse virksomheder sørger for, at de kan håndtere de it-sikkerhedsmæssige aspekter ved den øgede digitalisering. Kun ved at udvikle specifikke ICS incident response-programmer og anvende it-sikkerhedssoftware, der kan håndtere kompleksiteten ved forbundne og distribuerede økosystemer, kan man som virksomhed beskytte produktion, service, kunder og brugere og miljøet”, slutter Leif Jensen.

The State of Industrial Cybersecurity 2018

Udfordringer med cybersecurity I ICS-drevne miljøer

Transport- og logistikvirksomheder med ICS-systemer

Gennemsnit (produktions, forsynings- samt transport- & logistikvirksomheder)

Det er ”meget eller temmelig sandsynligt”, at vi bliver ramt af et cyberangreb via vores ICS

76 procent

77 procent

IoT vil øge eller mindske denne trussel:

IoT vil øge truslen

60 procent

65 procent

IoT vil ikke påvirke

38 procent

25 procent

IoT vil mindske truslen

3 procent

9 procent

Vi har godkendte og dokumenterede cybersikkerhedssystemer og/eller politikker til at beskytte den operationelle teknologi eller ICS

Ja

93 procent

60 procent

Nej

8 procent

40 procent

Vi er mest bange for, at et cyberangreb skal gå udover:

 1. Tab af kundetillid

75 procent

63 procent

 1. Ansatte kommer til skade eller dør

75 procent

59 procent

 1. Skader på produkt eller service

73 procent

69 procent

 1. Overtrædelse af lovgivning

70 procent

62 procent

 1. Indvirkning på national sikkerhed

70 procent

57 procent

Virksomheder, der har oplevet cyberangreb, blev ramt af:

 1. Malware/virus

60 procent

64 procent

 1. Trusler via partnere og leverandører

25 procent

20 procent

 1. Ansattes fejl

24 procent

27 procent

 1. Ransomware-angreb

20 procent

30 procent

 1. Datatab og spionangreb

20 procent

14 procent

Og oplevede følgende konsekvenser

 1. Skader på produkt eller service

38 procent

54 procent

 1. Tab af kundetillid

35 procent

40 procent

 1. Tab af kontrakter og forretningsmuligheder

26 procent

22 procent

 1. Skader på miljø

19 procent

28 procent

 1. Overtrædelse af lovgivning

10 procent

15 procent

Om undersøgelsen

320 virksomheder indenfor produktion, forsyning, samt transport og logistik har deltaget i ‘The State of Industrial Cybersecurity’.

Alle virksomheders produktionsapparater er på den ene eller anden måde styret af Industrial Control Systems (ICS), såsom SCADA, PLT eller DCS. Undersøgelsen er gennemført af PAC for Kaspersky Lab og er internationalt baseret.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Ny app skal hjælpe pakkemodtagere mod svindlere

27.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Driving sustainability and responsibility

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Dine samarbejdspartnere kan være en risiko for din virksomhed

24.05.2024SCM.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

24.05.2024SCM.dk

Bliv klogere på brug af kunstig intelligens i jeres forsyningskæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup