Mere talent i SCM, tak

Et dansk-tysk forskningssamarbejde skal kortlægge behovet for kompetenceudvikling inden for supply chain. Dansk forsker mener, der er et særligt behov for kompetencer, som kan udvikle forsyningskæden.

06.02.2015

SCM.dk

Britta Gammelgaard, professor i SCM på CBS..

Supply chain management er en relativ ung disciplin, som ikke endnu har gennemgået samme modningsproces som salg, finans, produktudvikling etc. Det skaber ifølge professor i SCM Britta Gammelgaard fra CBS et behov for, at der er ekstra fokus på at udvikle de faglige og ledelsesmæssige kompetencer i supply chain funktionerne. Det behov bliver forstærket betydeligt af yderligere to faktorer:

 • Forsyningskæderne bliver i kraft af globalisering, internet og den teknologiske udvikling i hastigt tempo mere komplekse.
 • Det bliver mere og mere synligt, at ledelse af forsyningskæden for mange virksomheder er afgørende for konkurrenceevnen. Det sker fx som konsekvens af udbredelsen af e-handel og SMAC, som står for social, mobile, analyse og cloud.

Supply chain development
”Der er behov for generel kompetenceudvikling af både specialister og ledere på alle niveauer i supply chain-funktionen. Men der er særligt behov for talenter, der kan udvikle og forny forsyningskæden, så den understøtter eller måske ligefrem faciliterer nye digitale eller analoge forretningsmodeller. Fremtidens supply chain talenter skal ikke kun være stærke driftsfolk, de skal også evne at udvikle og innovere forsyningskæden, så den skaber endnu mere konkurrencekraft for forretningen”, fortæller Britta Gammelgaard.

Læs også: Fem tendenser for talentudvikling

Hun mener, det er vigtigt at få etableret et samarbejde med HR-funktionerne i virksomhederne, så der kan ske en opsamling af supply chain læring og en systematisk udvikling af kompetencer.

”Den udvikling og tendens vil vi på CBS gerne støtte og inspirere med forskningssamarbejdet med Kühne Logistics University i Hamburg og McKinsey & Company”, fortæller hun.

HR, knowledge management og SCM
Forskningsprojektet bliver drevet af professor Dr. Kai Hoberg og Dipl.-Kfm. Christoph Flöthmann fra Kühne Logistics University samt Britta Gammelgaard fra CBS.  Forskerne vil gennemføre en undersøgelse blandt supply chain ledere, og de inviterer læserne af SCM & Logistik til at deltage i undersøgelsen på denne hjemmeside.

Undersøgelsen vil særligt undersøge samspillet mellem human resource management, knowledge management og SCM, og forskerne arbejder ud fra en hypotese om, at den menneskelige faktor og interaktionen mellem mennesker i dag er meget væsentlig i arbejdet med forsyningskæden.

Talenttørken
Forskerne refererer i en blog til en anden undersøgelse af supply chain talent udført af Kevin O’Marah og SCM World i slutningen af 2014. Undersøgelsen fra SCM World konkluderer, at der på verdensplan er foretaget solide investeringer i universitetsforløb i SCM, og brancheforeninger som APICS, ISM og CSCMP lancerer flere og flere kurser og træningsforløb i SCM kompetenceudvikling.

Læs også: Krise øger ikke kompetenceudviklingen

Men topledere melder alligevel om problemer med at finde egnede kandidater til deres supply chain teams. 423 ud af 999 respondenter, altså 42 procent, melder, at jagten på SCM talent er blevet vanskeligere i de sidste to år, hvilket er en fordobling i forhold til samme undersøgelse i 2011.

Virksomhederne har simpelthen svært ved at finde og hyre egnede kandidater, og undersøgelsen indikerer derfor naturligt nok også, at virksomhederne gør meget ud af at fastholde og udvikle de SCM talenter, som allerede er ansat. Kevin O’Marah taler om supply chain talenttørke og har i den forbindelse to anbefalinger, som han mener, kan gøre arbejdet med at finde gode SCM-talenter lettere:

 • Vær opmærksom på de særlige karakteristika og interesser, som præger de nye generationer kendt som ”millenials” eller generation Y, der er generationer født efter cirka 1990, og som udgør det nye ”talent-råstof”.
 • Gå mere efter generelle forretningskompetencer og kommerciel forståelse end smalle tekniske supply chain færdigheder. Det giver mening, fordi forretningsværdi bliver skabt i balancen mellem efterspørgsel og udbud, altså på tværs af salg, markedsføring, indkøb, logistik, produktion etc.

Modstand mod nye tankesæt
Forskerne refererer til endnu en kendt international SCM-ekspert, nemlig amerikanske Lora Cecere fra Supply Chain Insights. Lora Cecere skriver en meget læst blog på supplychainshaman.com, hvor hun fornylig skrev om en undersøgelse af SCM talent, hun gennemførte i første halvdel af 2014.

Hun skriver blandt andet: ”Her er de brutale fakta: Blot ni procent af virksomhederne oplever, at de håndterer supply chain talent bedre end deres konkurrenter. Udfordringerne vokser. Jobomsætningen er på 15 procent, og ledige stillinger er i snit opslået i fire måneder, før de bliver besat. Jeg mener, at supply chain talent er det manglende led i forsyningskæden. Jeg tror også, at den største barriere for udvikling på området er modstand mod at gøre brug af nye tankesæt og mentale modeller”.

Undersøgelsen gav anledning til en ”SC Talent Problems Matrix”, hvor de tre største fortløbende problemer for talentudviklingen er:

 • Uklare karriereveje i SCM.
 • Mangel på nøglekompetencer.
 • Modvilje mod at gribe til nye måder og metoder.

Men problemerne er ifølge Lora Ceceres undersøgelse under forandring, og de aktuelle topbarrierer er ifølge respondenterne:

Invester 15 minutter i undersøgelsen

Du kan bidrage til det dansk-tyske forskningsprojekt ved at deltage i undersøgelsen her.

Supply chain talenter siver fra virksomhederne.
 • Behovet for supply chain færdigheder ændrer sig.
 • Nøglemedarbejdere går på pension.
 • Svært at finde talent i de nye økonomier.
 • Høj udskiftning af medarbejdere.
 • Mangel på gode universitetskandidater.
 • Toyota Material Handling A/S

  Sponseret

  Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

  Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

  Sponseret

  Vækst kræver robusthed

  Relateret indhold

  29.05.2024SCM.dk

  Bulkcarrier udsat for to missilangreb

  29.05.2024SCM.dk

  Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

  27.05.2024SCM.dk

  Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

  23.05.2024SCM.dk

  Forbrugernes lyst til at handle direkte hos producenten stiger

  22.05.2024SCM.dk

  Forsyningskæderne bliver kortere – SCM-kompetencerne bliver vigtigere

  21.05.2024SCM.dk

  Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

  21.05.2024SCM.dk

  Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

  18.05.2024SCM.dk

  Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

  Jobmarked

  Se alle

  Körber Supply Chain DK A/S

  Spare Parts Engineer

  Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

  Område

  Nordjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Körber Supply Chain DK A/S

  Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

  Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

  Område

  Nordjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Körber Supply Chain DK A/S

  Project Engineer - Controls

  Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

  Område

  Nordjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Körber Supply Chain DK A/S

  Mechanical Engineer

  Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

  Område

  Nordjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Hold dig opdateret med SCM.dk

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

  Se flere temaer

  Events

  Se alle
  DTU Learn for Life
  Efteruddannelse
  Netværkssikkerhed

  Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

  Dato

  26.08.2024

  Tid

  13:00

  Sted

  Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

  DTU Learn for Life
  Efteruddannelse
  Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

  Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

  Dato

  26.08.2024

  Tid

  17:00

  Sted

  Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

  DTU Learn for Life
  Efteruddannelse
  Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

  Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

  Dato

  26.08.2024

  Tid

  17:00

  Sted

  Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

  DTU Learn for Life
  Efteruddannelse
  Fra specialist til leder

  Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

  Dato

  27.08.2024

  Tid

  17:00

  Sted

  Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

  DTU Learn for Life
  Efteruddannelse
  Det personlige lederskab og forandring - aften

  Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

  Dato

  27.08.2024

  Tid

  17:00

  Sted

  Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

  DTU Learn for Life
  Efteruddannelse
  Projektstrategi og -organisation

  Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

  Dato

  27.08.2024

  Tid

  17:00

  Sted

  Lautrupvang 15. 2750 Ballerup