Når lean går for langt

Glem lean; virksomheder bør sørge for, at deres lagre har den rigtige størrelse i stedet for den mindst mulige, lyder rådet i ny rapport.

Ny rapport anbefaler et farvel til det leanstyrede minimumslager. Foto: Flickr/Marcin Wichary.

16.09.2015

SCM.dk

Som forretningsprincip har lean-tankegangen, udviklet at Toyota tilbage i 60’erne, været dominerende på verdensplan i årtier. Strategien handler om strømlining, forenkling og ikke mindst effektivisering af virksomheders operationer, forretningsgange, processer osv., og den har også sat sit præg på adskillige lagre verden over.

Læs også: Lean øger produktiviteten markant hos Lemvigh-Müller

For mange virksomheder har strategien båret frugt, men for andre er den gået for langt. For mens et mere lean lager har vist sig omkostningseffektivt (fx gennem frigjort kapital fra lagerbinding) for nogle forsyningskæder, så har det skabt problemer andre steder, hvor lagerbeholdninger er blevet så slanke, så ordrer ikke har kunnet leveres til butikker/kunder og salg er gået tabt. Det er problemstillingen i en rapport fra det britiske konsulentfirma AT Kearney.

I rapporten anerkender forskerne værdien i en forsyningskæde med minimalt spild, men fremhæver samtidig eksempler, hvor pludselige ændringer i efterspørgslen har ikke bare presset, men også udtømt et eller flere led i kæden og skabt forstyrrelser i hele produktionen med store omkostninger til følge.

I stedet for at forfølge det umulige, minimums- eller sågar nullager, så bør virksomhederne derfor sikre sig, at deres lagre har den rette størrelse i stedet for et mere eller mindre urealistisk mål om så-lidt-som-muligt. En lagerbeholdning på den rette størrelse er således ikke spild, i modsætning til et for stort lager. 64000 kroners spørgsmålet er selvfølgelig så, hvor stort er den rigtige størrelse lager?

Ifølge rapporten er der ikke noget nemt svar, men grundlæggende handler det for virksomhederne om at finde balancen mellem fordele og ulemper i forhold til at være understocked eller overstocked. De to alternativer er i forskernes øjne lige slemme, og derfor er udfordringen for virksomhederne at finde det rigtige trade-off mellem planlægning, efterspørgsel og en modstandsdygtig forsyningskæde.

Det er således notorisk umuligt at komme med præcise forudsigelser angående efterspørgsel og uforudsete udfordringer, og med det in mente er rapportens anbefaling bl.a. at indrette forsyningskæden med buffere i både lagerbeholdninger og produktion, så man ikke er så sårbar over for netop det uforudsete.

Læs også: Store besparelser med lagerstyring

Og på selve lageret handler det om ikke bare at holde styr på mængden af et givent produkt eller råmateriale, men at vide, hvilke produkter, der er i over- eller underskud og hvilke, der er på hylderne i den rette mængde.

På den måde kan virksomheden definere nøgletal for sine varebeholdninger – det er ikke nemt, men når første tallene er på plads, kan forbedringen af forsyningskæden være dramatisk, konkluderer rapporten.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia