Nyt værktøj skal fremme ansvarligt indkøb

Miljøministeriet har udarbejdet nye værktøjer, der kan beregne et produkts samlede omkostninger over tid. Det kan være med til at fremme ansvarligt indkøb i den offentlige sektor, da eksempelvis lavt energiforbrug kan give store besparelser på sigt.

29.01.2015

SCM.dk

Miljøministeren vil have langt flere offentlige institutioner til at købe ind, så økonomi og miljø går hånd i hånd..

Når offentlige institutioner køber ind, skal der ikke kun ses på, hvad et produkts omkostning er her og nu, men også på hvad der kan betale sig på længere sigt. Derfor har Miljøministeriet udviklet en række værktøjer, der gør det muligt at beregne et produkts samlede omkostninger over tid.

Dermed kan værktøjerne være med til at fremme de offentlige institutioners grønne indkøb, da det ofte viser sig, at produkter med lavt energiforbrug er billigere på sigt, selvom de har en dyrere startpris. Værktøjerne er målrettet offentlige indkøbere, men kan også benyttes af private virksomheder.

Læs også: KMD og Comcare vil erobre indkøbsområdet i kommuner og regioner

”Over tid betaler det sig ofte for både miljøet og økonomien at købe lidt dyrere computere, køleskabe eller kaffemaskiner, fordi de for eksempel bruger mindre strøm. Den gevinst skal vi have helt frem i lyset for de offentlige indkøbere. Den offentlige sektor køber ind for knap 300 mia. kroner om året, så det batter i den grad, hvis vi kan skubbe investeringerne i en grønnere retning”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl, der opfordrer offentlige indkøbere til at bruge værktøjerne.

Ifølge Miljøministeriet kan offentlige institutioner spare mange millioner, hvis de går efter de grønne indkøb. Eksempelvis har Københavns Universitet sparet mellem 14 og 28 millioner kroner over fire år ved at købe nye frysere ind til deres laboratorier med de laveste samlede omkostninger. De indkøbte frysere bruger mindre strøm og sparer samtidig flere tusinde ton CO2. Og ifølge miljøministeren bør andre offentlige institutioner også købe ind, så miljø og økonomi går hånd i hånd.

Læs også: Innovationen halter i offentlige indkøb

I første omgang er der udviklet værktøjer til fem forskellige produktgrupper: Kontor-IT, belysning, skylletoiletter, selvbetjeningsmaskiner (eks. kaffemaskiner) og professionelle køle- og fryseskabe. Værktøjerne er udarbejdet i et samarbejde med bl.a. Finansministeriet, Klima- Energi og Bygningsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, og brancherne er taget med på råd under udviklingen.

Læs mere om værktøjerne, og hent dem her

-SSM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup