Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

Ved udelukkende at bruge genanvendt sølv og guld undgår Pandora at udlede 58.000 tons CO2 hvert år. Den største effekt kan dog vise sig at være, at det kan lade sig gøre.

Foto: Pandora

02.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Pandora, verdens største smykkevirksomhed, køber nu kun genanvendt sølv og guld til alle sine smykker.

Skiftet reducerer Pandoras CO2-udledninger, da virksomheden undgår at få udledninger fra minedrift, som kræver mere energi og ressourcer end genanvendelse, ind i sit CO2-regnskab.CO2-aftrykket fra genanvendt sølv er en tredjedel sammenlignet med udvundet sølv, mens genanvendelse af guld fører til mindre end en procent af udledningerne fra minedrift af nyt guld. 

Ved at indkøbe genanvendte metaller undgår Pandora at udlede omkring 58.000 tons CO2 om året. En reduktion Pandora kalder ”betydelig” i sin pressemeddelelse, og forklarer, at det svarer til det årlige elforbrug i 11.000 hjem. CSR.dk har haft lommeregneren fremme og kan konstatere, at det også svarer til omkring 20 procent af Pandoras samlede CO2-udledninger, som i 2022 var på 280.000 tons. 

Så det fulde skift til genanvendt sølv og guld hos Pandora er vigtigt. Både for Pandoras klimaaftryk i sig selv - og fordi det har betydning, at verdens største smykkeproducent viser, at det er muligt. 

Sølv og guld er de mest anvendte ædelmetaller i Pandora smykker. I 2020 satte Pandora et mål om at indkøbe 100 procent genanvendt sølv og guld inden 2025, og nu har virksomheden nået denne milepæl tidligere end forventet – ved udgangen af 2023 – takket være et stærkt engagement fra sine leverandører.

Genanvendt sølv og guld fremstilles gennem indsamling af materialer fra en række kilder og omsmeltning af disse ved høje temperaturer.. Foto: Pandora

Omstillingen sker hos leverandørerne

Alle Pandoras leverandører af sølv og guld har været nødt til at omstille deres aktiviteter til kun at købe materialer, der er certificeret genanvendt i henhold til Responsible Jewellery Council Chain of Custody, en af de strengeste standarder i branchen. For mange har dette introduceret nye processer og udstyr for at sikre fuldstændig adskillelse af udvundne og genanvendte metaller på tværs af hele forsyningskæden, herunder sortering, smeltning og fremstilling. Mere end 100 Pandora-medarbejdere har været involveret i overgangsarbejdet.

Det indfriede mål hos Pandora handlede om køb af metallerne. Det næste spørgsmål er, hvornår alle Pandoras smykker vil være produceret udelukkende med genanvendt sølv og guld. For verdens største smykkefirma har nok lidt liggende på hylderne – trods stram lagerstyring. 

Pandora skriver i pressemeddelelsen, at for at give tid til udtømning af det eksisterende lager af metaller forventer de, at alle nye smykker vil blive produceret udelukkende med genanvendt sølv og guld fra anden halvdel af 2024. I 2023 var det tal 97 procent.

Stort uudnyttet potentiale

"Ædle metaller kan genbruges for evigt uden tab af kvalitet. Sølv, der oprindeligt blev udvundet for århundreder siden, er lige så godt som nyt, og forbedret genanvendelse kan reducere smykkeindustriens klimaaftryk betydeligt," siger administrerende direktør Alexander Lacik.

I dag kommer mindre end 20 procent af verdens sølvforsyning fra genbrugskilder, typisk fra kasseret elektronik, gamle smykker, sølvtøj, fremstilling af skrot og andet affald fra industrien. Når genanvendt sølv er indsamlet, gennemgår det en raffineringsproces, hvor urenheder fjernes, og metallet omstøbes for at blive brugt igen.

Den central udfordring i at øge andelen af genanvendt sølv er, ifølge Wall Street Journal, at prisen på sølv i dag er så lav, at der ikke er meget, der motiverer til at få det ud af f.eks. elektronikaffald eller at forbrugere afleverer sølvsmykker, de ikke bruger, til genanvendelse. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

30.01.2024SCM.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

23.01.2024SCM.dk

Staten opruster på SCM-kompetence

16.01.2024SCM.dk

Forhøjede fragtpriser truer både forbrugere og virksomheder

20.12.2023SCM.dk

Myndigheder samarbejder om at ruste Danmark til krisetider

23.11.2023SCM.dk

Region Midtjylland er bedst i bæredygtighed og nytænkning

21.11.2023SCM.dk

Mere end 40% af detail-aktører frygter mangel på varer op til jul

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup