Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina

En rapport fra en australsk tænketank kæder en lang række virksomheder inden for primært elektronik og beklædning, herunder Bestseller og H&M, til udnyttelse af uighurer i Kina. Bestseller afviser, og slår fast, at man ligesom H&M tager anklagerne alvorligt. "Situationen er kompleks", lyder det fra begge.

En rapport kæder en stribe brands sammen med muligt tvangsarbejde i Kina. Bestseller benægter dog, mens H&M kalder situationen kompleks..

06.03.2020

Anders Kampmann, SCM.dk

’Uighurer til salg’ er den dystre titel på en rapport fra den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI), der beskylder den kinesiske regering for at have faciliteret flytningen af bl.a. over 80.000 medlemmer af den etniske minoritet Uighurerne fra den vestlige region Xinjiang til fabrikker over hele landet.

Det sker ifølge rapporten gennem et statstøttet program, hvor Uighurerne og andre muslimske minoriteter kommer gennem "politisk genopdragelse". Den kinesiske stat kalder det for uddannelseslejre med studerende, og efter opholdet i lejren fortsætter uddannelsen altså på fabrikkerne.  

Læs også: Usikkert arbejdsmiljø i IT-industrien kalder på ægte engagement

Her bliver de, ifølge rapporten, udnyttet til tvangsarbejde i forsyningskæderne til mindst 83 store brands inden for primært elektronik- og beklædningsindustrien samt bilbranchen, bl.a. Microsoft, Amazon, Google, Samsung, Apple, BMW, Volkswagen, Zara, Puma og Nike.

På listen finder man også danske Jack & Jones og den svenske gigant H&M, der også er stærkt repræsenteret i Danmark. Virksomhederne Esquel og Yuongor (screenshot: ASPI) er ifølge deres egne hjemmesider underleverandører til bl.a. Jack & Jones, skriver TV2.

Tv-stationen har talt med post.doc Rune Steenberg, der er professor ved afdelingen for Asien-studier på Palacký Universitet i Olomouc i Tjekkiet, hvor han forsker i uighurer. ”Set fra et moralsk og etisk standpunkt er det i hvert fald tvang”, siger han til TV2 om arbejdsforholdene for folkene på fabrikkerne.

Bestseller: Uigurer ansat på præcis samme vilkår som andre medarbejdere
SCM.dk har været i kontakt med Bestseller, der står bag Jack & Jones, og herfra forklarer kommunikationschef Line Ernlund, at man fra koncernens side ”tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde”, og at man ”følger den generelle problematik i Xinjiang tæt”

”Vi tager den konkrete rapport meget alvorligt. Rapporten er ny for os, og vi er i dialog med vores leverandør for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten”, skriver hun i en mail til SCM.dk.

Modsat rapportens påstand understreger Line Ernlund imidlertid, at Jack & Jones ikke har noget samarbejde med Yuongor, men at man gennem en årrække har haft et ”godt og tæt samarbejde” med Esquel, som man ”sætter stor pris på.”

Ifølge Line Ernlund er Esquel ”kendt for deres bæredygtighedsarbejde og stærke etiske værdisæt”, og efter at have snakket med leverandøren afviser Bestseller sammenkædningen til tvangsarbejde.

”Vi har været i dialog med Esquel i dag (d. 3/3, red.) og de bekræfter som forventet, at de på ingen måder anvender tvangsarbejde og de har ikke rekrutteret arbejdere fra såkaldte ’træningslejre’. De bekræfter endvidere at de, ud af 1,270 medarbejdere, har 380 Uighurer ansat og at disse er ansat på præcis samme vilkår som andre medarbejdere”, skriver Line Ernlund til SCM.dk.

H&M vil styrke due diligence
Fra H&M slår Sustainability Manager i Danmark, Marie Serup, fast, at ”H&M Group har et strengt forbud mod tvangsarbejde i hele vores værdikæde”, og at man er ”dybt bekymrede over meldingerne fra civilsamfundsorganisation og medier om ufrivilligt arbejde blandt etnoreligiøse minoriteter i det vestlige Kina”, som hun skriver.

For at håndtere risici, herunder tvangsarbejde, i sin supply chain, har H&M Group ”fastlagt en due diligence-proces, der har til hensigt at identificere og italesætte” de forskellige udfordringer, der kan opstå, når man, som de mange brands på listen, eksempelvis har produktion i Kina.

Det er imidlertid ikke nemt, og derfor vil man fremadrettet undersøge, hvordan man kan gøre det bedre.

”Vi er fuldt bevidste om situationens kompleksitet, og vi er i tæt dialog med menneskerettighedseksperter samt andre brands og interessenter for at evaluere, hvordan vi kan styrke vores due diligence yderligere”, skriver Marie Serup.

Afslutningsvis understreger hun, at man fra H&M Groups side ”tager anklagerne alvorligt, men det er samtidig vigtigt, at enhver beslutning eller handling er baseret på indsigt fra menneskerettighedseksperter og med hensyntagen til de implicerede personer”, lyder det.

De bør reagere
Ifølge TV2 indstillede to australske tøjmærker sidste år deres aktiviteter i Xinjiang-provinsen på grund af omtale af dårlige forholdene for uighurerne. Det bør Bestseller reagere på, mener Jacob Dahl Rendtorff, der forsker i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet.

”Jeg synes, at de bør gå ned i leverandørkæden og være opmærksomme på det. Det kan være, at de ikke vidste det i første omgang, men nu har de fået en kritisk rapport, der forholder sig til det. Og så er det noget med at gå ud og undersøge, hvad der egentlig sker på de fabrikker, og hvad kan de gøre for at sikre, at de etniske minoriteter får det bedre”, siger han til TV2.

En af forfatterne til rapporten, professor James Leibold fra La Trobe University i Australien, synes ligeledes, at f.eks. Bestseller burde gøre mere:

Læs også: Rapport: Moderne slaveri er udbredt i tunindustrien

"Efter min mening er det ikke godt nok blot at tage deres (fabrikken, red) ord for gode varer om de forhold, som uighurerne arbejder under på disse fabrikker. Bestseller burde sende et efterforskningsteam til den pågældende Esquel-fabrik og gennemføre en uafhængig og robust revision af forholdene, herunder private interview med arbejderne," siger han til Information.

Om det er dét, Bestseller mener med "dialog med vores leverandør for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten" betyder, må tiden vise. 

Rapporten fra ASPI estimerer at mindst 80.000 uigurer er blevet flyttet fra Xinjiang-provinsen til fabrikker rundt om i Kina mellem 2017 og 2019. Illustration: Australian Strategic Policy Institute.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup