Robotter hjælper Danpo med at forbedre arbejdsmiljø, kapacitet og kvalitet

En ny og topmoderne produktionslinje har gearet Danpo til at blive storleverandør af nuggets i Nordeuropa til en global fastfood-kæde. Den nye linje er etableret sammen med BILA og rammer en god balance mellem produktionsomkostninger, kapacitet, volumen, leveringsevne og arbejdsmiljø.

”Fødevareindustrien i Danmark er en løntung industri i forhold til andre lande, så vi automatiserer alt, hvad vi kan i hele vores virksomhed. Det sikrer både konkurrenceevne, kvaliteten og arbejdsmiljø”, fortæller fabrikschef René Tryk, Danpo i Give. Foto: Malene Grouleff/BILA..

08.09.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Hver uge tilbereder Danpo i Give ved Billund 950 tons kyllingeprodukter. På fabrikken kommer det ferske kyllingekød ind direkte fra fjerkræslagterier. Kødet hakkes og blandes til en kødblanding, der formes, varmebehandles, paneres, friteres, nedfryses, glaseres, vejes, pakkes i poser og kasser, der etiketteres, palleteres og vikles. Hele denne proces tager kun 1 time og 15 minutter. De frisklavede produkter leveres til restaurationsbranchen og detailhandlen, som stiller høje krav til kvaliteten, alt imens prisen skal være knivskarp for, at varerne kan afsættes.

Som fabrikschef hos Danpo har Rene Tryk derfor fokus på optimeringsmuligheder: ”Fødevareindustrien i Danmark er en løntung industri i forhold til andre lande, så vi automatiserer alt, hvad vi kan i hele vores virksomhed. Det sikrer både konkurrenceevne, kvaliteten og arbejdsmiljø. Vi vil gerne bruge vores medarbejdere til det, de er bedst til: Vores strategi er at vækste i volumen fra jord til bord ved at leve op til kundernes meget høje standarder. Derfor prioriterer vi at bruge medarbejdere især til at observere og kontrollere kvalitet. Til gengæld har vi mindre og mindre direkte fysisk kontakt med produkterne og ingen tunge løft”, siger Rene Tryk, Plant Manager.

Vi kan nøjes med at gå derind en gang hver 15. minut og fylde op med pap, så den gør hverdagen lidt nemmere. Man bruger hovedet og i mindre grad kroppen.

Sofie Bell, produktionsmedarbejder

Danpo er en del af den nordiske koncern Scandi Standard, der slagter og forædler fjerkræ i Danmark, Norge, Sverige og Irland og eksporterer kyllingeprodukterne til 40 lande. Danpo har produceret kyllinger i over 60 år, og koncernens samlede årlige omsætning er på mere end syv milliarder kroner.

Løsningen kan kopieres
Sammen med Danmarks største automationshus, BILA A/S, har Danpo bygget sin fjerde produktionslinje. Den er fuldautomatiseret og sikrer et 20 procent højere output end på de ældre øvrige linjer. I pakkeriet frigør teknologien – en case-packer, en palleteringsrobot og en selvkørende truck – to ud af tre medarbejdere til at kunne løse mere komplekse opgaver andre steder i fabrikken.

LÆS OGSÅ: Cobotterne kommer drønende – men de overtager ikke lageret

”For os betyder det meget, at BILA kan hjælpe os med at komme med den helt rigtige løsning, som er en state-of-the-art strømlinet og fuldautomatisk Rolls Royce-model af et pakkeri, så det er vi rigtigt glade for”, konstaterer Rene Tryk og uddyber:

”Vi stopper ikke med at vækste her. Med det her projekt har vi bygget råhuset til, at vi er klar til yderligere vækst og til at lave en ny linje. Det er klart, at vi vil udvide efter samme model, når behovet er der”.

Robotter giver råd til mere bæredygtighed
Automatiseringen bidrager til at frigøre ressourcer til, at man hos Danpo kan forfølge sin bæredygtighedsstrategi om blandt andet at investere i øget dyrevelfærd med mere langsomt voksende kyllinger og også i plantebaserede produkter målrettet det stigende antal vegetarer.

Teknisk chef på Danpo-fabrikken i Give, Thomas Kael, oplyser, at den nye linje opretholder en oppetid på 96-97 procent. Linje 4’s produktionslayout skaber desuden en enklere, hurtigere og billigere rengøring. Linjens ugentlige nedetid er gennemsnitligt under 4 procent af produktionstiden.

Søren Tuborg Bendtsen, der er Lean Process Manager, har fokus på en fleksibel og optimal pladsudnyttelse, så væksten ikke sprænger rammerne. Der er et konstant kapløb mellem kvadratmeterne og vækstkurven hos kyllingeproducenten. 

”Vi forhindrer logistikproblemer ved at bruge en selvkørende truck, en AGV, som skaber en bedre adgang til linjen og anlægget. Faste pallepladser og faste rullebaner ville låse kørevejene, mens AGV’en skaber et fremtidssikret flow og forebygger ophobninger i pakkeriet. Der er også rigtig meget spildtid i, at mennesker kører rundt i en truck og sætter noget ud i et frysehus, når en robot lige så godt kan gøre det. Det er minimalt, hvad AGV’en bruger af plads i forhold til at manøvrere rundt, og AGV’en kører også selv hen i sin lader og tanker strøm imellem sine opgaver”, siger Søren Tuborg Bendtsen.

Manuelle trucks indebærer sammenlignet med de selvkørende trucks generelt en forøget risiko for menneskelige fejl og ulykker som følge af blinde vinkler og uopmærksomhed. Det viser statistikkerne i fremstillingsindustrien.

Bruger hovedet mere end kroppen
Blandt Danpos medarbejdere er linje 4 også et hit. Det fortæller afdelingsleder Morten Kold:

”Det er dejligt med en hverdag, hvor maskineriet kører fuldautomatisk. Det fungerer rigtig godt i dagligdagen at have AGV’en kørende, for den gør meget af vores arbejde meget nemmere. At sidde bag rattet i en truck dagen lang gavner ikke et menneske rent ergonomisk. Vi mennesker er bygget til at bruge hjernen til noget mere interessant som for eksempel at udføre kvalitetskontrol. Vi kalder den Robert. Nogle af kollegerne kan godt lave lidt sjov med den ved at ”lege med AGV’en” og udfordre teknologien sikkerhedsmæssigt for at se, hvad den gør. Den fungerer hver gang, som den skal”, fortæller Morten Kold.

Sofie Bell, formand for kartonneringen, produktionsmedarbejder gennem fem år hos Danpo, deltog i finindstillingen af produktionslinje 4 sammen med programmører og teknikere fra Danpo og BILA.

”Vi samarbejdede om at fintune pakkeriet i indkøringsfasen, og vi havde et godt samarbejde og en god kommunikation med BILA, og man kunne altid ringe til dem og få fat på dem. Nu er linje 4 den linje, som vi har færrest problemer med. Vi kan nøjes med at gå derind en gang hver 15. minut og fylde op med pap, så den gør hverdagen lidt nemmere. Man bruger hovedet og i mindre grad kroppen”, fortæller Sofie Bell.

Som et led i kvalitetskontrollen tjekker hun og kollegerne også en gang i timen, om poseprint og kasser stemmer overens, og at maskinen tæller rigtigt, hvad angår stykantal. Derudover skal pakkeanlægget blot forsynes med paller i pallemagasinet af mærket Palomat, også en løsning fra BILA.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

06.02.2024SCM.dk

Logistikejendomsudvikler forventer vækst og styrker organisationen

06.02.2024Logisnext Denmark A/S

Sponseret

STOR og kraftfuld produktnyhed fra Mitsubishi

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup