Robotter hjælper Danpo med at forbedre arbejdsmiljø, kapacitet og kvalitet

En ny og topmoderne produktionslinje har gearet Danpo til at blive storleverandør af nuggets i Nordeuropa til en global fastfood-kæde. Den nye linje er etableret sammen med BILA og rammer en god balance mellem produktionsomkostninger, kapacitet, volumen, leveringsevne og arbejdsmiljø.

”Fødevareindustrien i Danmark er en løntung industri i forhold til andre lande, så vi automatiserer alt, hvad vi kan i hele vores virksomhed. Det sikrer både konkurrenceevne, kvaliteten og arbejdsmiljø”, fortæller fabrikschef René Tryk, Danpo i Give. Foto: Malene Grouleff/BILA..

08.09.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Hver uge tilbereder Danpo i Give ved Billund 950 tons kyllingeprodukter. På fabrikken kommer det ferske kyllingekød ind direkte fra fjerkræslagterier. Kødet hakkes og blandes til en kødblanding, der formes, varmebehandles, paneres, friteres, nedfryses, glaseres, vejes, pakkes i poser og kasser, der etiketteres, palleteres og vikles. Hele denne proces tager kun 1 time og 15 minutter. De frisklavede produkter leveres til restaurationsbranchen og detailhandlen, som stiller høje krav til kvaliteten, alt imens prisen skal være knivskarp for, at varerne kan afsættes.

Som fabrikschef hos Danpo har Rene Tryk derfor fokus på optimeringsmuligheder: ”Fødevareindustrien i Danmark er en løntung industri i forhold til andre lande, så vi automatiserer alt, hvad vi kan i hele vores virksomhed. Det sikrer både konkurrenceevne, kvaliteten og arbejdsmiljø. Vi vil gerne bruge vores medarbejdere til det, de er bedst til: Vores strategi er at vækste i volumen fra jord til bord ved at leve op til kundernes meget høje standarder. Derfor prioriterer vi at bruge medarbejdere især til at observere og kontrollere kvalitet. Til gengæld har vi mindre og mindre direkte fysisk kontakt med produkterne og ingen tunge løft”, siger Rene Tryk, Plant Manager.

Vi kan nøjes med at gå derind en gang hver 15. minut og fylde op med pap, så den gør hverdagen lidt nemmere. Man bruger hovedet og i mindre grad kroppen.

Sofie Bell, produktionsmedarbejder

Danpo er en del af den nordiske koncern Scandi Standard, der slagter og forædler fjerkræ i Danmark, Norge, Sverige og Irland og eksporterer kyllingeprodukterne til 40 lande. Danpo har produceret kyllinger i over 60 år, og koncernens samlede årlige omsætning er på mere end syv milliarder kroner.

Løsningen kan kopieres
Sammen med Danmarks største automationshus, BILA A/S, har Danpo bygget sin fjerde produktionslinje. Den er fuldautomatiseret og sikrer et 20 procent højere output end på de ældre øvrige linjer. I pakkeriet frigør teknologien – en case-packer, en palleteringsrobot og en selvkørende truck – to ud af tre medarbejdere til at kunne løse mere komplekse opgaver andre steder i fabrikken.

LÆS OGSÅ: Cobotterne kommer drønende – men de overtager ikke lageret

”For os betyder det meget, at BILA kan hjælpe os med at komme med den helt rigtige løsning, som er en state-of-the-art strømlinet og fuldautomatisk Rolls Royce-model af et pakkeri, så det er vi rigtigt glade for”, konstaterer Rene Tryk og uddyber:

”Vi stopper ikke med at vækste her. Med det her projekt har vi bygget råhuset til, at vi er klar til yderligere vækst og til at lave en ny linje. Det er klart, at vi vil udvide efter samme model, når behovet er der”.

Robotter giver råd til mere bæredygtighed
Automatiseringen bidrager til at frigøre ressourcer til, at man hos Danpo kan forfølge sin bæredygtighedsstrategi om blandt andet at investere i øget dyrevelfærd med mere langsomt voksende kyllinger og også i plantebaserede produkter målrettet det stigende antal vegetarer.

Teknisk chef på Danpo-fabrikken i Give, Thomas Kael, oplyser, at den nye linje opretholder en oppetid på 96-97 procent. Linje 4’s produktionslayout skaber desuden en enklere, hurtigere og billigere rengøring. Linjens ugentlige nedetid er gennemsnitligt under 4 procent af produktionstiden.

Søren Tuborg Bendtsen, der er Lean Process Manager, har fokus på en fleksibel og optimal pladsudnyttelse, så væksten ikke sprænger rammerne. Der er et konstant kapløb mellem kvadratmeterne og vækstkurven hos kyllingeproducenten. 

”Vi forhindrer logistikproblemer ved at bruge en selvkørende truck, en AGV, som skaber en bedre adgang til linjen og anlægget. Faste pallepladser og faste rullebaner ville låse kørevejene, mens AGV’en skaber et fremtidssikret flow og forebygger ophobninger i pakkeriet. Der er også rigtig meget spildtid i, at mennesker kører rundt i en truck og sætter noget ud i et frysehus, når en robot lige så godt kan gøre det. Det er minimalt, hvad AGV’en bruger af plads i forhold til at manøvrere rundt, og AGV’en kører også selv hen i sin lader og tanker strøm imellem sine opgaver”, siger Søren Tuborg Bendtsen.

Manuelle trucks indebærer sammenlignet med de selvkørende trucks generelt en forøget risiko for menneskelige fejl og ulykker som følge af blinde vinkler og uopmærksomhed. Det viser statistikkerne i fremstillingsindustrien.

Bruger hovedet mere end kroppen
Blandt Danpos medarbejdere er linje 4 også et hit. Det fortæller afdelingsleder Morten Kold:

”Det er dejligt med en hverdag, hvor maskineriet kører fuldautomatisk. Det fungerer rigtig godt i dagligdagen at have AGV’en kørende, for den gør meget af vores arbejde meget nemmere. At sidde bag rattet i en truck dagen lang gavner ikke et menneske rent ergonomisk. Vi mennesker er bygget til at bruge hjernen til noget mere interessant som for eksempel at udføre kvalitetskontrol. Vi kalder den Robert. Nogle af kollegerne kan godt lave lidt sjov med den ved at ”lege med AGV’en” og udfordre teknologien sikkerhedsmæssigt for at se, hvad den gør. Den fungerer hver gang, som den skal”, fortæller Morten Kold.

Sofie Bell, formand for kartonneringen, produktionsmedarbejder gennem fem år hos Danpo, deltog i finindstillingen af produktionslinje 4 sammen med programmører og teknikere fra Danpo og BILA.

”Vi samarbejdede om at fintune pakkeriet i indkøringsfasen, og vi havde et godt samarbejde og en god kommunikation med BILA, og man kunne altid ringe til dem og få fat på dem. Nu er linje 4 den linje, som vi har færrest problemer med. Vi kan nøjes med at gå derind en gang hver 15. minut og fylde op med pap, så den gør hverdagen lidt nemmere. Man bruger hovedet og i mindre grad kroppen”, fortæller Sofie Bell.

Som et led i kvalitetskontrollen tjekker hun og kollegerne også en gang i timen, om poseprint og kasser stemmer overens, og at maskinen tæller rigtigt, hvad angår stykantal. Derudover skal pakkeanlægget blot forsynes med paller i pallemagasinet af mærket Palomat, også en løsning fra BILA.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

22.04.2024SCM.dk

Autonome robotter er effektive hjælpere på lageret

22.04.2024SCM.dk

Kæmpelager er toptunet med sax- og bomlifte

19.04.2024WITRON Group

Sponseret

“Flexibility is the match-winner”

10.04.2024Tasklet Factory

Sponseret

Få styr på dit lager: Lagerchefens (gen)vej til succes

08.04.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Ny plukketruck er længe ventet

05.04.2024Swisslog

Sponseret

Inbjudan Webinar: Strategisk lagerautomation - 25 april

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle