Robotter sikrer maskiner altid er i topform

Et gennemsnitligt kommercielt fly er lavet af over 350.000 individuelle dele, og for at producere hver del, uanset om det er plastik eller metal, er én proces særlig vigtig: maskinpasning. Maskinpasning refererer til processen med at vedligeholde og overvåge en maskine, hvor det typisk er en robot som sikrer, at maskinerne fungerer korrekt og effektivt.

”Når det (maskinpasning, red.) bliver gjort rigtigt, sker der en stigning i produktiviteten”, fortæller Daniel Pintar. Foto: Universal Robot

01.03.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

En velfungerende produktion er afhængig af, at maskinerne kontinuerligt bliver fyldt og aflæsset med materiale og dele, hvilket betyder, at maskinpasning er en utrolig betydningsfuld del af processen. 

”Når det bliver gjort rigtigt, sker der en stigning i produktiviteten samt i udbyttet af produktionen, hvilket på sigt medfører et fald i omkostningerne. Hvis ikke vi har robotter til at udføre disse processer, går produktionen i stå”, fortæller Daniel Pintar, der er Global Segment Leader for Maskinpasning, Universal Robots. Han mener, at maskinpasning baner vejen for den næste industrielle revolution. 

Den næste industrielle revolution
Automatisering af maskinpasning - mere specifikt kollaborative robotter - vil hjælpe os med overgangen fra industri 4.0, det der kaldes den fjerde industrielle revolution, til den femte. Derfor spiller kollaborativ automatisering en afgørende rolle i forhold til at opnå netop dét.

Læs også: AI vil sætte turbo på robotautomatisering

Industri 4.0 har været præget af producenter, som har indarbejdet nye teknologier i deres produktionsfaciliteter samt -drift. Dette er netop, hvad industri 5.0 skal bygge på, men i samspil med R&D skal der omstilles til en mere bæredygtig, menneskecentreret og modstandsdygtig eller resilient industri.

”Hvis vi i fremtiden skal overgå til industri 5.0, skal vi sikre, at maskinpasning både udnytter menneskelige såvel som automatiserede færdigheder – hvilket netop er, hvad kollaborative robotter er designet til”, fortæller Daniel Pintar. Foto: Universal Robot

Europa Kommissionen anser den femte industrielle revolution for at spille en vigtig rolle, som kan levere løsninger på udfordringer i samfundet, herunder klimaforandringer og at bevare visse ressourcer. 

”Hvis vi i fremtiden skal overgå til industri 5.0, skal vi sikre, at maskinpasning både udnytter menneskelige såvel som automatiserede færdigheder – hvilket netop er hvad kollaborative robotter er designet til”, fortæller Daniel Pintar.

Maskiner i samspil med mennesker
I årtier er den fysisk krævende opgave maskinpasning blevet udført af menneskelige maskinoperatører. Dette skal cobots ifølge Daniel Pintar ændre på. Manuel maskinpasning kan nemlig være farlig, og samtidig er det ikke skalerbart.

Opgaver relateret til maskinpasning foregår oftest i mindre arbejdsrum med usunde skærevæsker og skarpe kanter, som kan være den perfekte opskrift til arbejdsulykker. På grund af de dårlige omstændigheder er der få mennesker, som efterspørger disse jobs.

Læs også: AI er allerede i gang med at revolutionere produktionen

Cobots kan programmeres til at reducere kontakt i et defineret rum, hvilket gør dem i stand til at arbejde side om side med mennesker og skabe rum for, at medarbejdere kan udføre et mere værdifuldt arbejde. Daniel Pintar fremhæver, at den nye generation af cobots kan udføre effektivt og præcist arbejde, som er et krav, når det handler om maskinpasning. Faktisk tilbyder de op til seks niveauer af bevægelse – i nogle tilfælde syv – derfor har cobots den nødvendige grad af ’’menneskelig berøring’’.

”Vi ved, at kognitive og analytiske evner hos mennesker forbliver uerstattelige. Dog vil kollaborativ automatisering hjælpe producenterne med at imødekomme kravene om større massepersonalisering samt hyper-individualisering”, fortæller Daniel Pintar og tilføjer:

”Denne type kollaborativ automatisering kan altså transformere måden, vi arbejder med maskinpleje og er afgørende for, at vi kan overgå til den femte industrielle revolution. Uden den risikerer mange fabrikker og producenter at sakke bagud i fremstilling af produkter”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Robotter i værdikæden

Industri 4.0 breder sig og har stor effekt på alle dele af forsyningskæden. Autonome og forbundne robotter er en central del af det, vi kan kalde Warehousing 4.0 eller Production 4.0. Robotterne er også i fuld gang med et indtog på gangene i indkøbs-, ordremodtagelses- og supply chain planning-afdelingerne i form af softwarerobotter (RPA). Generativ kunstig intelligens vil kun accelerere udviklingen.

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle