Skyen og sociale medier sikrer supply chain stamdata

Sky-teknologi, mobilitet og inspiration fra sociale medier baner vejen for næste generation af EDI. En ny løsning automatiserer ordredataflowet og synkroniserer samtidig dataene, så de løbende bliver korrigerede. Det indebærer en kraftig effektivisering af det mest elementære niveau i forsyningskædesamarbejdet, nemlig ordredata.

Ifølge Fritz Thomsen, adm. direktør i Syncorder, er der basis for forbedringer i kvaliteten af de ordredata, der sendes frem og tilbage mellem virksomheder. Illustration: Vibeke Brylle..

26.01.2015

SCM.dk

Erfaringstal fra 25 års arbejde med supply chain ledelse og 30-40 virksomhedsbesøg det seneste år viser, at der er basis for forbedringer i kvaliteten af de ordredata, der sendes frem og tilbage mellem virksomheder.

Læs også: Harboe får styr på stamdata

Et skøn er at 10 procent af virksomhederne har afvigelser i de fælles ordredata på under 5 procent af ordrerne, en større gruppe har typisk afvigelser på 10-20 procent af ordrerne, mens en sidste gruppe har afvigelser i over 20 procent af ordrerne.

Afvigelserne betyder, at køber og sælger gennem ordreprocessen ser på data, der ikke stemmer med hinanden. Det kan være stamdata om varenummer, varetekster, leverings- eller fakturaadresser, valuta, INCOTERMS m.v., samt transaktionsdata som leveringstid, kvantiteter og priser.

Erfaringstal og ikke videnskabstal
Tallene kommer fra Frits Thomsen, der har en lang karriere med logistikledelse i større danske virksomheder bag sig, og han understreger, at det er erfaringstal og ikke videnskabelige tal. Han er stifter og udvikler af Syncorder, der er en internetbaseret supply chain service, som hjælper virksomheder, der handler, med at sikre et ensartet informationsgrundlag for handlen.

Serviceløsningen sikrer også, at uplanlagte ændringer, som sker gennem leverancen, afstemmes gensidigt, så begge parter ser på de samme korrigerede data, der jo er placeret i skyen og tilgås via webteknologi fra en PC eller tablet, der kan gå på nettet med en browser.

Servicen kan både anvendes som en stand alone-løsning eller kobles på virksomhedens ERP-system med en integrationsløsning, Syncorder Business Connector, der også er udviklet af Syncorder. Business Connectoren kan fx integrere til Dynamics AX systemet, hvor firmaet SeoSoft Aps har bistået.

Dataafvigelser koster mange penge
”Det er ikke fejl i den forstand, at der er en part, der har ret og en anden, der har uret. Informationerne stemmer bare ikke, og det kan der være mange gode forklaringer på. Men konsekvensen er, at virksomheder bruger rigtig mange ressourcer på manuelt at rette data, foretage dobbeltarbejde, returløb og andre ikke-værdiskabende opgaver”, fortæller Frits Thomsen og tilføjer:

<p>”Hvis 20 procent af ordrerne ikke stemmer, så bliver det hurtigt til mange penge, der må betragtes som spild i en lean-forstand” </p>

Frits Thomsen, adm. direktør, Syncorder

”Én ordre koster typisk 300 kroner i løntid for hver part at behandle. Problemordrer koster to-tre gange så meget, og hvis 20 procent af ordrerne ikke stemmer, så bliver det hurtigt til mange penge, der må betragtes som spild i en lean-forstand. Jeg kender til en del virksomheder, der har en eller flere medarbejdere ansat, som ikke laver andet end at rykke for ordrebekræftelse eller forsendelsesadvisering, eller manuelt korrigerer for fejl eller sende kreditnotaer ud, der skal korrigere for fejl i priser eller mængder, der ikke er løbende afstemt”.

Ordreflowet er det mest fundamentale operative niveau i samhandlen mellem virksomheder. Data bliver skabt, når en ordre bliver dannet, og det er kilden til den informationsstrøm, der foregår i en forsyningskæde.

Ordredata afspejler værdien omkring hovedmaterialestrømmen og er derfor grundlaget for en korrekt styring af den værdiskabelse, som ses i regnskaber, lagre, balance m.v.

Dynamisk deling af data
Grundidéen i Syncorder er dynamisk deling af data, så samhandelsparterne deler de samme data i en skybaseret platform, hvor der løbende sker en afstemning eller synkronisering af informationerne, så kvaliteten altid er korrekt, og begge parter ser på de samme data.

”Vi har i mange år anvendt EDI til at automatisere ordredataflowet mellem virksomheder, og det fungerer også fint, hvis man er en stor virksomhed og har brugt meget tid på at foretage den grundlæggende mapping, der skal til, før EDI fungerer. Desuden vil man ofte have brugt tid på at programmere egne filtre til indlæsning og validering af data til sit eget ERP-system. Der findes også mange webbaserede kunde- eller leverandørportaler, men her skal den anden part taste data ind i først portalen og dernæst i eget system, hvilket giver både fejlkilder og dobbeltarbejde set i supply chain optimeringsperspektiv. Der sker ofte ændringer i ordrer både hos køber og sælger efter, at ordren er bekræftet, og det er med de eksisterende metoder vanskeligt at sikre, at ændringen også bliver afspejlet hos den anden part”, fortæller Frits Thomsen.

Syncorder synkroniserer data, så ændringer slår igennem hos både køber og sælger. Det sker netop, fordi løsningen er online, og fordi løsningen kan være integreret med dataload op/ned til virksomhedernes ERP-systemer.

Globale ambitioner
Løsningen er udviklet i et netværk af it-arkitekter og programmører, supply chain folk og sælgere, og er i færd med at blive ført til markedet. Løsningen er solgt til en række danske og baltiske virksomheder, der er pæn interesse i Singapore og Kina for den nye løsning, og Syncorder forventer at starte sin kinesiske afdeling op først i det nye år.

Læs også: Microsoft giver virksomheder ERP i skyen og på mobilen

Cryptera A/S, som producerer de kendte pinpads, man taster på, når man bruger en pengeautomat eller tanker brændstof med kort stort set over hele verden, er en af de første kunder på løsningen. ”Vi skulle bruge en procesorienteret løsning til nem og hurtig opkobling af kunder og leverandører, og vi ønskede kun én forbindelse fra og til vores ERP-system. Den opgave løser Syncorder glimrende, blandt andet fordi den er bygget i webteknologi, som ved hjælp af XML-interface betyder let opkobling til diverse systemer”, fortæller økonomichef Henrik Gregersen og tilføjer:

”Syncorder er bygget af folk med god forståelse for forretning, produktion og supply chain. Det betyder, at de også var i stand til at bygge løsninger til styring af fremskudte lagre, som Cryptera benytter sig af rundt i verden”.

”Jeg mener, at Syncorder er rendyrket lean sat ind i en SCM-kontekst, fordi fejl bliver rettet ”på stedet” og med det samme”, fortæller Frits Thomsen, der får finansiel støtte fra en række private investorer som fx Hoffmann Capital fra Esbjerg.

Han lægger ikke skjul på, at ambitionerne er store, men at Syncorder tager ét skridt ad gangen. Han fremhæver, at ingen virksomhed er for stor eller lille til at bruge Syncorder, og at markedet i princippet er hele verden, fordi forsyningskæder for rigtig mange virksomheders vedkommende er blevet internationale og ofte globaliserede.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup