SMV’er arbejder strategisk med grøn omstilling – men fire ud af ti falder bagud

Flere små og mellemstore virksomheder er gået om bord i den grønne omstilling – motiveret af klimadagsordenen, kunderne og skærpede lovkrav. Men fire ud af ti er endnu ikke kommet i gang, viser SMV-måling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

24.11.2021

SCM.dk

Hos de danske små og mellemstore virksomheder er der travlt med den grønne omstilling – og de fleste er drevet af et ønske om at bidrage til klimakampen og følge kravene fra kunder og myndigheder. Det viser nye tal fra en SMV-måling gennemført af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Antallet af SMV’er, der arbejder strategisk med grøn omstilling og cirkulær økonomi, er på seks måneder steget med 7 procentpoint til knap 38 procent. Stigningen er sket siden april 2021, da erhvervsfremmebestyrelsen første gang tog temperaturen på landets SMV’er. I dag arbejder 18 procent af virksomhederne med grøn omstilling i ”meget høj” eller ”høj” grad, mens 20 procent er grønne ”i nogen grad”.

Og hvorfor gør de det? Hver anden SMV, der arbejder med grøn omstilling, svarer, at de ønsker at tage hensyn til klimaet, og for hver tredje SMV er ønsket om at styrke sit omdømme vigtigt. Desuden nævner hver fjerde grønne virksomhed, at omstillingen i stigende grad er et krav fra kunderne og myndigheder.

Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, kalder udviklingen meget positiv:

Læs også: Hver femte SMV mangler i den grønne omstilling

”Det er gode nyheder, at SMV’erne i stigende grad ønsker at levere til klimadagsordenen, samtidig med at de arbejder hårdt på at omstille sig til kundernes og myndighedernes krav og ønsker. Det er den udvikling, vi havde håbet på. Vi er på rette vej, men der er fortsat mange SMV’er, der mangler at give sig i kast med den grønne omstilling”.

For målingen viser også, at 40 procent af de adspurgte SMV’er stadig ikke er i gang med grøn omstilling.

Og hvad er det, der oftest forhindrer virksomhederne i gå i gang med den grønne omstilling? Fire ud af ti ikke-grønne SMV’er svarer, at grøn omstilling af forskellige årsager ikke er relevant for enten virksomheden eller branchen.

Tre ud af ti i gruppen af ikke-grønne virksomheder svarer i målingen, at deres kunder ikke efterspørger grønne produkter eller løsninger, og hver femte vurderer, at udbyttet økonomisk, klimamæssigt eller på anden vis er for lille eller for usikkert.

Læs også: 10 konkrete bud på grøn omstilling af transporten

Svarene viser, at der ligger en stor opgave i at få gjort grøn omstilling relevant for SMV’er i alle brancher. Derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse blandt andet søsat et stort virksomhedsprogram, hvor grøn omstilling og cirkulær økonomi er en af hjørnestenene. Med 120 mio. kr. fra REACT-EU er landets erhvervshuse netop nu ved at udrulle indsatsen ”SMV:Grøn”, som skal ramme tusinder af SMV’ers grønne behov.

”I de kommende år bliver der brug for en stærk erhvervsfremmeindsats inden for grøn omstilling for at få endnu flere virksomheder med. I ”SMV:Grøn” er der et tilbud til alle typer af virksomheder, der vil have skærpet deres grønne indsats – både til begyndere inden for den grønne omstilling og SMV’er, der allerede har en plan og skal hjælpes skridtet videre”, siger Per Michael Johansen, der er rektor for Aalborg Universitet og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup