Sourcing skifter fra global til regional

De globale forsyningskæder bliver mindre globale og mere regionale eller endda lokale. En Gartner undersøgelse viser, at 30 procent af verdens virksomheder skifter fokus fra globale til mere regionale forsyningskæder. Pandemien har sparket udviklingen i gang, og Ukraine-krigen og sikkerhedspolitik vil skubbe yderligere på.

60 procent af europæiske og amerikanske produktionsvirksomheder forventer at trække al eller dele af produktion hjem fra Asien i løbet af de kommende tre år. Arkivfoto..

04.04.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det har ikke været nemt at arbejde med sourcing i de sidste to år, hvor covid-19 pandemien har rystet forsyningslinjer, varetilgængelighed, leveringstider og priser i deres grundvold.

Det er ikke længere laveste mulige pris på verdensmarkedet, der afgør, hvor virksomheder indkøber materiale- og komponentforsyninger. Den lange række af alvorlige forstyrrelser af verdens forsyningskæder har rystet de globale forsyningskæder, som verdens virksomheder ellers har haft succes med at opbygge igennem flere årtier.

Pandemien og de mange forstyrrelser af verdens forsyningskæder, den har skabt, har presset virksomheder til et skift i fokus fra at købe ind på verdensmarkedet til at købe ind tættere på salgsmarkedet.

60 procent trækker produktion hjem
I mange tilfælde betyder det, at virksomheder i stigende grad forsøger at source regionalt eller nationalt, og at en stigende mængde produktion bliver trukket hjem fra lavomkostningslande til eget land. Undersøgelsen ”Global Reshoring & Footprint Strategy” gennemført af BCI Global konkluderer, at 60 procent af europæiske og amerikanske produktionsvirksomheder forventer at trække al eller dele af produktion hjem fra Asien i løbet af de kommende tre år.

Her er de nye favorit-produktionslande

Europæiske produktionsvirksomheder forventer ifølge BCI Global at trække produktion fra Asien til central- og østeuropæiske lande som Ungarn, Tjekkiet og Polen. Men også Tyskland, Holland og Belgien rangerer højt på favoritlisten. Amerikanske virksomheder forventer at trække produktion fra Asien hjem til USA eller til Mexico. Kilde: ”Global Reshoring & Footprint Strategy”, BCI Global, februar 2022.

Gartners undersøgelser omfatter 1346 virksomheder, og her melder:

• 30 procent tilbage, at de allerede er i gang med at trække leverandørbasen og forsyningskæderne tættere til egen region, fordi de anser globale forsyningskæder for at være ikke-bæredygtige.
• Lige så mange svarer, at de ikke forventer at forfølge en regionaliseringsstrategi, og
• den sidste tredjedel svarer, at de er ambivalente omkring planerne.

Gartner konkluderer, at resultatet er ’signifikant” og indikerer et radikalt skifte fra globale til regionale kæder.

Tre veje til højere resiliens
Analysehuset anbefaler, at virksomheder arbejder på at styrke resiliens og agilitet i deres supply chain management. De peger på tre områder af tiltag, nemlig:

1. Større spredning i leverandørbasen: 63 procent af respondenterne er allerede i gang med at investere i multisourcing aktiviteter, der skal reducere risici for at satse på en for smal leverandørbase. Og andre 23 procent forventer at følge trop i løbet af de næste to år.

2. Større spredning i markeder: 60 procent af respondenterne er i gang med at ekspandere den geografisk rækkevidde af salg og efterspørgsel eller at udvide produktsortimentet. Det sker igen for at sprede virksomhedens aktiviteter og derved mindske risici.

3. Omlægning af produktionslokationer: Næsten halvdelen af respondenterne (47 procent) er i gang med at flytte deres produktion, og andre 24 procent planlægger at gøre det inden for de næste to år. Det betyder, at om to år vil tæt på to tredjedele af respondenterne have flyttet deres produktionsfaciliteter.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing 2022

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

20.06.2024SCM.dk

Kommentar: Leverandører drukner i ESG-spørgeskemaer

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup