Sourcing skifter fra global til regional

De globale forsyningskæder bliver mindre globale og mere regionale eller endda lokale. En Gartner undersøgelse viser, at 30 procent af verdens virksomheder skifter fokus fra globale til mere regionale forsyningskæder. Pandemien har sparket udviklingen i gang, og Ukraine-krigen og sikkerhedspolitik vil skubbe yderligere på.

60 procent af europæiske og amerikanske produktionsvirksomheder forventer at trække al eller dele af produktion hjem fra Asien i løbet af de kommende tre år. Arkivfoto..

04.04.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det har ikke været nemt at arbejde med sourcing i de sidste to år, hvor covid-19 pandemien har rystet forsyningslinjer, varetilgængelighed, leveringstider og priser i deres grundvold.

Det er ikke længere laveste mulige pris på verdensmarkedet, der afgør, hvor virksomheder indkøber materiale- og komponentforsyninger. Den lange række af alvorlige forstyrrelser af verdens forsyningskæder har rystet de globale forsyningskæder, som verdens virksomheder ellers har haft succes med at opbygge igennem flere årtier.

Pandemien og de mange forstyrrelser af verdens forsyningskæder, den har skabt, har presset virksomheder til et skift i fokus fra at købe ind på verdensmarkedet til at købe ind tættere på salgsmarkedet.

60 procent trækker produktion hjem
I mange tilfælde betyder det, at virksomheder i stigende grad forsøger at source regionalt eller nationalt, og at en stigende mængde produktion bliver trukket hjem fra lavomkostningslande til eget land. Undersøgelsen ”Global Reshoring & Footprint Strategy” gennemført af BCI Global konkluderer, at 60 procent af europæiske og amerikanske produktionsvirksomheder forventer at trække al eller dele af produktion hjem fra Asien i løbet af de kommende tre år.

Her er de nye favorit-produktionslande

Europæiske produktionsvirksomheder forventer ifølge BCI Global at trække produktion fra Asien til central- og østeuropæiske lande som Ungarn, Tjekkiet og Polen. Men også Tyskland, Holland og Belgien rangerer højt på favoritlisten. Amerikanske virksomheder forventer at trække produktion fra Asien hjem til USA eller til Mexico. Kilde: ”Global Reshoring & Footprint Strategy”, BCI Global, februar 2022.

Gartners undersøgelser omfatter 1346 virksomheder, og her melder:

• 30 procent tilbage, at de allerede er i gang med at trække leverandørbasen og forsyningskæderne tættere til egen region, fordi de anser globale forsyningskæder for at være ikke-bæredygtige.
• Lige så mange svarer, at de ikke forventer at forfølge en regionaliseringsstrategi, og
• den sidste tredjedel svarer, at de er ambivalente omkring planerne.

Gartner konkluderer, at resultatet er ’signifikant” og indikerer et radikalt skifte fra globale til regionale kæder.

Tre veje til højere resiliens
Analysehuset anbefaler, at virksomheder arbejder på at styrke resiliens og agilitet i deres supply chain management. De peger på tre områder af tiltag, nemlig:

1. Større spredning i leverandørbasen: 63 procent af respondenterne er allerede i gang med at investere i multisourcing aktiviteter, der skal reducere risici for at satse på en for smal leverandørbase. Og andre 23 procent forventer at følge trop i løbet af de næste to år.

2. Større spredning i markeder: 60 procent af respondenterne er i gang med at ekspandere den geografisk rækkevidde af salg og efterspørgsel eller at udvide produktsortimentet. Det sker igen for at sprede virksomhedens aktiviteter og derved mindske risici.

3. Omlægning af produktionslokationer: Næsten halvdelen af respondenterne (47 procent) er i gang med at flytte deres produktion, og andre 24 procent planlægger at gøre det inden for de næste to år. Det betyder, at om to år vil tæt på to tredjedele af respondenterne have flyttet deres produktionsfaciliteter.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing 2022

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

30.01.2024SCM.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

23.01.2024SCM.dk

Staten opruster på SCM-kompetence

16.01.2024SCM.dk

Forhøjede fragtpriser truer både forbrugere og virksomheder

20.12.2023SCM.dk

Myndigheder samarbejder om at ruste Danmark til krisetider

23.11.2023SCM.dk

Region Midtjylland er bedst i bæredygtighed og nytænkning

21.11.2023SCM.dk

Mere end 40% af detail-aktører frygter mangel på varer op til jul

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup