Vi skal leve af den innovative forsyningskæde

Hvad skal Danmark og danske virksomheder leve af? En af de største kilder til svaret er innovation af forsyningskæden. Det er konklusionen på ny forskningsrapport.

Illustration: Vibeke Brylle. .

20.03.2014

SCM.dk

Om undersøgelsen

Undersøgelsen omfatter 124 virksomheder ud af 922 kontaktede virksomheder med mere end 50 ansatte.

Det giver en svarprocent på 13,4.

De fem forskere er Jan Stentoft Arlbjørn, Ole Stegmann Mikkelsen, Kristin Balslev Munksgaard, Jakob Schlichter og Antony Paulraj, alle fra Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet.

Rapporten er finansieret af Industriens Fond og kan hentes på industriensfond.dk, søg på ”supply chain innovation”. 

Sårbar, usikker, kompleks og flertydig. Sådan kan man karakterisere vilkårene for moderne forsyningskæder – og forretningsmiljøet i det hele taget. Mange danske virksomheder er pressede af globaliseringen, øget konkurrence og et forretningsmiljø præget af ovenstående vilkår.

Det gør det meget vanskeligt at drive en lønsom forretning, og mange ledere, politikere, forskere, organisationsfolk og debattører stiller det centrale og smertefulde spørgsmål: ”Hvad skal vi leve af?”.

En gruppe forskere fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet har undersøgt spørgsmålet nærmere og har i en forskningsrapport anlagt en ganske bestemt vinkel på spørgsmålet.

Læs også: Når forsyningskæden hopper af

Det bærende budskab i rapporten ”Konkurrencekraft gennem Supply Chain Innovation” fra november 2013 er, som titlen også antyder: ”Virksomheders forsyningskæder rummer meget store potentialer for skabelse af konkurrencefordele gennem innovation på linje med for eksempel produktinnovation”.

Defensive og offensive fordele
Forskerne peger på, at gevinsterne ved innovation af forsyningskæden fordeler sig på defensive og offensive gevinster. De defensive gevinster er udvikling af nye løsninger, der kan spare virksomhederne for omkostninger i distribution, lager, produktion og indkøb. De mere offensive gevinster er tiltag, der skaber forbedrede serviceydelser til både nuværende og nye kunder for eksempel i form af kortere og mere pålidelige leveringstider, placering af lagre og gennem sporing og dokumentation af produkterne.

SCI har stor effekt

Supply chain innovation består som begreb af tre vigtige elementer:

1.      Forretningsprocesser.

2.      Teknologi.

3.      Supply chain-netværk.

Praksis med innovation af kæden

De fem forskere bag rapporten har fokuseret på fire centrale emner inden for supply chain innovation. De har for det første arbejdet med en kortlægning af dansk praksis med supply chain innovation. 93 ud af de 124 undersøgte virksomheder har gennemført supply chain innovationer inden for de seneste to år. Innovationerne fordeler sig på processer, teknologi og supply chain-netværk, og undersøgelsen konkluderer, at innovationerne i markant grad har skabt resultater for virksomhederne.

De væsentligste drivkræfter for at gennemføre innovationerne er:

  • interne ønsker om at servicere kunder bedre, og
  • krav/ønsker fra den daglige ledelse.

De mest udbredte barrierer for at gennemføre innovationerne er ifølge undersøgelsen:

  • manglende tid (mere fokus på drift), og
  • mangel på menneskelige ressourcer.

Strategi og eksekvering
Forskerne har også undersøgt balancen mellem strategisk supply chain-tænkning og eksekvering. Resultatet viser, at det i overvejende grad er de store virksomheder, der bevidst udvikler deres forsyningskæder med henblik på at forbedre konkurrenceevnen, og at supply chain-ledere i højere grad opfatter sig som bedre til at udtænke supply chain-strategier end til at føre dem ud i livet.

Læs også: Sådan går det med SCM i 2014

<p>”Virksomheders forsynningskæder rummer meget store potentialer for skabelse af konkurrencefordele gennem innovation på linje med for eksempel produktinnovation”</p>

Forskningsrapporten ”Konkurrencekraft gennem Supply Chain Innovation”, SDU, 2013

Drift og udvikling
Forskernes tredje undersøgelsesfelt er balancen mellem drift og udvikling af danske forsyningskæder. Resultaterne viser markant lavere gennemsnitsscorer for udviklingsrelaterede aktiviteter end for driftsorienterede aktiviteter.

Jo mindre virksomheden er jo større er udfordringen med tilgang til dedikerede ressourcer til strategisk udvikling, og forskerne konkluderer, at der er rum for mere strategisk udvikling af forsyningskæderne.

Kompetenceudvikling
Endelig har de fem forskere særligt fokuseret på kompetenceudviklingen i danske forsyningskæder.

Evnen til at prioritere er ifølge undersøgelsen det tungeste kompetenceområde i danske forsyningskæder, og det gælder for alle størrelser af virksomheder.

Derefter følger evnen til at arbejde i teams, men dette gælder specielt for store virksomheder. Andre områder, hvor specielt de store virksomheder adskiller sig fra de mindre og mellemstore omfatter: supply chain-opmærksomhed, evnen til at træffe supply chain-relevante beslutninger og interpersonel kommunikation. Generelt viser undersøgelsen en blandet praksis med kompetenceudvikling af medarbejdere.

Læs også: Rundspørge: Supply chain understøtter ikke forretningsstrategien

Forskerne anbefaler, at virksomhederne undersøger, hvor deres kompetenceefterslæb er. Det vil give dem et bedre grundlag for at få det optimale ud af virksomhedens vigtigste aktiver – medarbejderne, så de er gearet til at løse fremtidens udfordringer i forsyningskæderne. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup