Virksomheder vil bygge modstandskraft ind i forsyningskæden

Syddanske virksomheder er i snit ikke blevet ramt hårdt af pandemien på deres supply chain præstationer, men krisen har skabt øget fokus på at skabe resiliens. De tre mest populære greb er multi-sourcing og tættere samarbejde med både leverandører og kunder - viser kvantitativ undersøgelse. Den viser også, at virksomhederne kan blive bedre til at søge ny viden om resiliens og omsætte den i praksis.

The Association for Supply Chain Management rangerer SCR som den største tendens i 2021. Idéen er, at indsatser med SCR og forebyggelse af risici vil gøre det muligt for virksomheder at mindske den negative effekt af uventede hændelser og dermed fastholde konkurrenceevnen. Arkivfoto..

01.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Skal virksomhedernes supply chain ledere selv vurdere det, har coronakrisen ikke nævneværdigt påvirket virksomhedernes supply chain præstationer negativt – bortset fra en anelse dårligere levering-som-lovet. Data viser dog, at 27 procent af virksomhederne har oplevet omsætningsfald i perioden, mens 23 procent har oplevet fremgang og 50 procent har oplevet en neutral omsætningsudvikling.

Det fremgår af undersøgelsen ”Supply Chain Resilience i praksis - resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt produktions- og logistik- og transportvirksomheder i Region Syddanmark” udført i august 2021 af forskerne Ole Stegmann og Jan Stentoft fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet.

Undersøgelsen viser også, at de undersøgte virksomheder ikke i løbet af de seneste tre år har oplevet andre større forstyrrelser af forsyningskæderne end covid-19.

SCR højt på dagsordenen
The Association for Supply Chain Management rangerer SCR som den største tendens i 2021. Idéen er, at indsatser med SCR og forebyggelse af risici vil gøre det muligt for virksomheder at mindske den negative effekt af uventede hændelser og dermed fastholde konkurrenceevnen.

Top 10 SCM tendenser i 2021

1. Resilience som nøglefokus i forebyggelse af risici.
2. Væksten i e-handel øger forbrugernes forventninger til muligheder for fleksibel shipping og levering.
3. Brug af digitale forsyningskæder til at forudse forstyrrelser.
4. Tidlig introduktion af supply chain karrieremuligheder.
5. 3D print som redningen.
6. Accelereret brug af analytics og automation på tværs af forsyningskæderne.
7. Cybersecurity er en forudsætning for overlevelse.
8. Lavere priser og bedre pålidelighed af sensorer øger brugen af Internet of Things.
9. Corporate citizens giver udfordringer.
10. Ændret demografi (vækst i byer giver udfordringer med infrastruktur; mangel på talent og ældre arbejdsstyrke).

Kilde: The Association for Supply Chain Management (2021).

Hvis man opdeler undersøgelsens resultater i den meget velkendte SWOT-model, der oversat til dansk lister de fire aspekter: Styrker, svagheder, muligheder og trusler/barrierer, kommer resultatet til at se ud, som følger:

Styrker i SCR-praksis
De tre greb eller praksisser, som virksomhederne er mest begejstret for, når de skal styrke deres SCR eller resiliens i forsyningskæden er – angivet på en Likert-skala fra et til fem:

1. Arbejder med at sikre to eller flere leverandører på kritiske varer eller serviceydelser (3,42).
2. Resiliens fokus er rettet mod leverandører (3,27).
3. Resiliens fokus er rettet mod kunder (3,23).

LÆS OGSÅ: Håb på det bedste, forbered dig på det værste

Svagheder i SCR-praksis
Hvis man ser på former for forstyrrelser, der kan true virksomhedernes forsyningskæder, så peger respondenterne på følgende (igen angivet på en Likert-skala fra et til fem):

1. Pandemier som for eksempel covid-19 (3,19).
2. Pris- og valutakursudsving (2,76).
3. Handelskonflikter (1,74).

Det er værd at bemærke, at de sidste to forstyrrelser scorer lavt på skalaen, og undersøgelsens forfattere konkluderer derfor, at virksomhederne ikke har oplevet større forstyrrelser bortset fra covid-19. Andre former for forstyrrelser kunne for eksempel omfatte: cyberangreb, naturkatastrofer, menneskeskabte katastrofer og regional uro.

Hold dig opdateret om SCR

Projektet om supply chain resilience, der er støttet af Industriens Fond, går nu i gang med at analysere 10 danske produktionsvirksomheders robusthed overfor forstyrrelser som pandemier, cyberangreb, naturkatastrofer mv. På baggrund af analyserne udvikler forskerne en række værktøjer, som kan bruges generisk til at styrke robustheden i virksomheder.

Vil du holde dig opdateret på viden om supply chain resilience og samtidig følge udviklingen i projektet, kan du tilmelde dig projektets nyhedsbrev her (det er gratis). Det udkommer cirka hver 2. måned.

Muligheder i SCR-praksis
Undersøgelsen peger også på en række muligheder i form af faktorer, der ifølge respondenternes vurdering kan fremme SCR i virksomhederne. Faktorerne omfatter i vægtet orden:

1. Samarbejde (3,76).
2. Fleksibilitet (3,67).
3. Adræthed (3,60).
4. Hastighed og acceleration (3,55).
5. Informationsdeling (3,53).

Trusler/barrierer for SCR
Respondenterne bliver bedt om at angive hvilke barrierer, de oplever med SCR, og af de 15 barrierer, der bliver listet, er der kun få, der synes at finde sted. De omfatter:

1. Mangel på tid/for meget fokus på drift (3,60).
2. Mangel på kapacitet (3,06).
3. For stor kompleksitet (3,03).

Læringen halter
Undersøgelsen har også kigget på i hvilket omfang, virksomhederne søger efter viden, tager den til sig, deler den internt og anvender den til at skabe større SCR. Undersøgelsens forfattere konkluderer på dette punkt, at ”alt i alt peger disse data på, at der er rum for forbedring blandt virksomhederne til at arbejde mere struktureret med ny viden og få den omsat til konkrete tiltag i virksomhederne. Måske den omtalte barriere med for meget fokus på drift spiller en rolle her”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

10.10.2024SCM.dk

Nyt klimasyn er ukendt for mange virksomheder

07.10.2024SCM.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

02.10.2024SCM.dk

PEAK SYSTEMS får flere muskler til international vækst

01.10.2024SCM.dk

Governance, teknologi og sund fornuft

01.10.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

𝗗𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿 𝗵𝗼𝗹𝗱𝗲𝗿 𝗱𝗲𝘁! 🚀

27.09.2024SCM.dk

Investeringer er ikke i tråd med klimaløfter i Europas topvirksomheder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Brother Nordic A/S
Messe
Scanpack 2024, Göteborg

I Göteborg deltager vores svenske kolleager i Skandinaviens førende fagmesse inden for emballage.

Dato

22.10.2024

Tid

10:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

Consafe Logistics
Webinar
Unlock AI to Boost Warehouse Efficiency

Lager & Transport Logistikmagasinet invites you to a webinar with Linda Frygell, Group Product and Partner Manager at Consafe Logistics, where she will share insights on how cutting-edge AI technology is transforming warehouse management and logistics.

Dato

23.10.2024

Tid

13:00

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Leanværktøjer

Dette kursus, som også er et diplommodul, er målrettet dig, der har brug for en værktøjskasse i arbejdet med implementering af Lean i både private og offentlige virksomheder.

Dato

24.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - online - aften

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

24.10.2024

Tid

17:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse og facilitering

Vil du være god til at facilitere møder, workshops, projekter og lignende? Og vil du kunne understøtte relationelle processer, der skaber værdi, mening og ønsket effekt?

Dato

25.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Få overblik over alt på et sted med Production Floor Execution

Webinaret for jer, der udfordres af for meget spildtid, mangelfuld registrering af tids- og materialeforbrug og/eller upræcise kostpriser

Dato

30.10.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus