Virksomheder vil bygge modstandskraft ind i forsyningskæden

Syddanske virksomheder er i snit ikke blevet ramt hårdt af pandemien på deres supply chain præstationer, men krisen har skabt øget fokus på at skabe resiliens. De tre mest populære greb er multi-sourcing og tættere samarbejde med både leverandører og kunder - viser kvantitativ undersøgelse. Den viser også, at virksomhederne kan blive bedre til at søge ny viden om resiliens og omsætte den i praksis.

The Association for Supply Chain Management rangerer SCR som den største tendens i 2021. Idéen er, at indsatser med SCR og forebyggelse af risici vil gøre det muligt for virksomheder at mindske den negative effekt af uventede hændelser og dermed fastholde konkurrenceevnen. Arkivfoto..

01.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Skal virksomhedernes supply chain ledere selv vurdere det, har coronakrisen ikke nævneværdigt påvirket virksomhedernes supply chain præstationer negativt – bortset fra en anelse dårligere levering-som-lovet. Data viser dog, at 27 procent af virksomhederne har oplevet omsætningsfald i perioden, mens 23 procent har oplevet fremgang og 50 procent har oplevet en neutral omsætningsudvikling.

Det fremgår af undersøgelsen ”Supply Chain Resilience i praksis - resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt produktions- og logistik- og transportvirksomheder i Region Syddanmark” udført i august 2021 af forskerne Ole Stegmann og Jan Stentoft fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet.

Undersøgelsen viser også, at de undersøgte virksomheder ikke i løbet af de seneste tre år har oplevet andre større forstyrrelser af forsyningskæderne end covid-19.

SCR højt på dagsordenen
The Association for Supply Chain Management rangerer SCR som den største tendens i 2021. Idéen er, at indsatser med SCR og forebyggelse af risici vil gøre det muligt for virksomheder at mindske den negative effekt af uventede hændelser og dermed fastholde konkurrenceevnen.

Top 10 SCM tendenser i 2021

1. Resilience som nøglefokus i forebyggelse af risici.
2. Væksten i e-handel øger forbrugernes forventninger til muligheder for fleksibel shipping og levering.
3. Brug af digitale forsyningskæder til at forudse forstyrrelser.
4. Tidlig introduktion af supply chain karrieremuligheder.
5. 3D print som redningen.
6. Accelereret brug af analytics og automation på tværs af forsyningskæderne.
7. Cybersecurity er en forudsætning for overlevelse.
8. Lavere priser og bedre pålidelighed af sensorer øger brugen af Internet of Things.
9. Corporate citizens giver udfordringer.
10. Ændret demografi (vækst i byer giver udfordringer med infrastruktur; mangel på talent og ældre arbejdsstyrke).

Kilde: The Association for Supply Chain Management (2021).

Hvis man opdeler undersøgelsens resultater i den meget velkendte SWOT-model, der oversat til dansk lister de fire aspekter: Styrker, svagheder, muligheder og trusler/barrierer, kommer resultatet til at se ud, som følger:

Styrker i SCR-praksis
De tre greb eller praksisser, som virksomhederne er mest begejstret for, når de skal styrke deres SCR eller resiliens i forsyningskæden er – angivet på en Likert-skala fra et til fem:

1. Arbejder med at sikre to eller flere leverandører på kritiske varer eller serviceydelser (3,42).
2. Resiliens fokus er rettet mod leverandører (3,27).
3. Resiliens fokus er rettet mod kunder (3,23).

LÆS OGSÅ: Håb på det bedste, forbered dig på det værste

Svagheder i SCR-praksis
Hvis man ser på former for forstyrrelser, der kan true virksomhedernes forsyningskæder, så peger respondenterne på følgende (igen angivet på en Likert-skala fra et til fem):

1. Pandemier som for eksempel covid-19 (3,19).
2. Pris- og valutakursudsving (2,76).
3. Handelskonflikter (1,74).

Det er værd at bemærke, at de sidste to forstyrrelser scorer lavt på skalaen, og undersøgelsens forfattere konkluderer derfor, at virksomhederne ikke har oplevet større forstyrrelser bortset fra covid-19. Andre former for forstyrrelser kunne for eksempel omfatte: cyberangreb, naturkatastrofer, menneskeskabte katastrofer og regional uro.

Hold dig opdateret om SCR

Projektet om supply chain resilience, der er støttet af Industriens Fond, går nu i gang med at analysere 10 danske produktionsvirksomheders robusthed overfor forstyrrelser som pandemier, cyberangreb, naturkatastrofer mv. På baggrund af analyserne udvikler forskerne en række værktøjer, som kan bruges generisk til at styrke robustheden i virksomheder.

Vil du holde dig opdateret på viden om supply chain resilience og samtidig følge udviklingen i projektet, kan du tilmelde dig projektets nyhedsbrev her (det er gratis). Det udkommer cirka hver 2. måned.

Muligheder i SCR-praksis
Undersøgelsen peger også på en række muligheder i form af faktorer, der ifølge respondenternes vurdering kan fremme SCR i virksomhederne. Faktorerne omfatter i vægtet orden:

1. Samarbejde (3,76).
2. Fleksibilitet (3,67).
3. Adræthed (3,60).
4. Hastighed og acceleration (3,55).
5. Informationsdeling (3,53).

Trusler/barrierer for SCR
Respondenterne bliver bedt om at angive hvilke barrierer, de oplever med SCR, og af de 15 barrierer, der bliver listet, er der kun få, der synes at finde sted. De omfatter:

1. Mangel på tid/for meget fokus på drift (3,60).
2. Mangel på kapacitet (3,06).
3. For stor kompleksitet (3,03).

Læringen halter
Undersøgelsen har også kigget på i hvilket omfang, virksomhederne søger efter viden, tager den til sig, deler den internt og anvender den til at skabe større SCR. Undersøgelsens forfattere konkluderer på dette punkt, at ”alt i alt peger disse data på, at der er rum for forbedring blandt virksomhederne til at arbejde mere struktureret med ny viden og få den omsat til konkrete tiltag i virksomhederne. Måske den omtalte barriere med for meget fokus på drift spiller en rolle her”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

25.06.2024SCM.dk

Verdion fortsætter ekspansion med opkøb af byggegrund

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup