18 procent forventer at insource produktion igen

En fjerdedel af danske produktionsvirksomheder har outsourcet i de sidste fem år, og af dem forventer 18 procent, at de vil trække produktion tilbage igen til Danmark. Men samlet set vil andelen af virksomhedernes produktion i Danmark falde.

Det afgørende for Dinex, der producerer udstødnings- og emissionssystemer, er, at produktionen er, hvor markedet er. De kan ikke forsyne Caterpillar i USA med produktion i Danmark. Det hele vil forsvinde i transportomkostninger. Foto: Dinex..

16.12.2013

SCM.dk

Skatter, afgifter, indrapportering til det offentlige og vanskeligheder ved at fremskaffe risikovillig kapital medvirker ifølge professor Jan Stentoft Arlbjørn til, at danske producenter flytter produktion til Polen, Kina og andre lavomkostningslande. Foto: Syddansk Universitet.

Der florerer mange tal, udtalelser og meninger om danske virksomheders udflytning af produktion, og der er ingen tvivl om, at den hårde globale konkurrence tvinger mange danske virksomheder til at tænke nyt og blandt andet overveje, om produktion fortsat skal finde sted i Danmark.

Læs også: Manglende bankudlån og bureaukrati sender virksomheder ud af landet

Der har bare ikke været mange konkrete og forskningsbaserede undersøgelser af feltet, men nu har Syddansk Universitet og Kraks Fond undersøgt 843 danske virksomheders out- og insourcing samt offshoring og backshoring af produktion i den hidtil mest omfattende undersøgelse af området.

Den har fået titlen ”Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion” og er fra oktober 2013. Undersøgelsen omfatter også mange af de små og mellemstore virksomheder, som dansk erhvervsliv er rig på. Mange undersøgelser og eksempler på outsourcing og insourcing er hentet fra sværvægter-virksomheder med flere milliarder i omsætning, og dem er der rent faktisk ganske få af i Danmark.

23,7 procent har outsourcet
Undersøgelsen bidrager til at nuancere billedet og debatten og viser mange forskellige tendenser. Den viser blandt andet, at en fjerdedel af danske produktionsvirksomheder har outsourcet produktion ud af landet de seneste fem år, mens ni procent har offshoret. I begge tilfælde er motivet at opnå kortsigtede omkostningsgevinster.

De fleste producenter med outsourcing-erfaring mener selv, at de har hentet tilfredsstillende omkostningsbesparelser, mens de er mere usikre på gevinsterne i form af kvalitet, fleksibilitet og leveringsevne. Svarene på offshore-siden er lidt mindre entydige, en stor del siger ja, og en næsten lige så stor del siger nej.

18 procent af de virksomheder, der har flyttet produktion ud af landet de sidste fem år, indikerer, at det er meget sandsynligt eller sandsynligt, at denne produktion bliver trukket tilbage igen til Danmark. 60 procent af virksomhederne vurderer modsat, at det er meget usandsynligt eller usandsynligt, mens cirka 20 procent er i tvivl.

Offshore-virksomhederne er naturligt nok mere afdæmpede med hensyn til at forvente backshoring, mindre end ni procent mener backshoring er sandsynligt. Offshoring er etablering af produktion med eget ejerskab i et andet land, og den proces er mere kompleks at trække hjem til Danmark igen end outsourcing.

Halvdelen af producenterne indikerer interessant nok, at en øget grad af automatisering kan bidrage til at fastholde produktion i Danmark.

<p>”… virksomheder har brugt outsourcing som sovepude i stedet for at udvikle sig”</p>

Benny Engelbrecht, erhvervsordfører Socialdemokratiet

Outsourcing som sovepude
I et debatindlæg i Dagbladet Børsen den 12.11. med titlen ”Kom hjem – vi betaler kredittiden” fortolker den socialdemokratiske erhvervsordfører Benny Engelbrecht undersøgelsen derhen, at den ”indikerer, at virksomheder har brugt outsourcing som sovepude i stedet for at udvikle sig. Nu tvinges de til at finde mere ambitiøse løsninger end den konstante jagt på billig arbejdskraft”, og han fortsætter:

”Flere virksomheder har et uudnyttet potentiale for at tjene mere per lønning samt for at få et mere stabilt grundlag for omsætningen, hvis de effektiviserer og automatiserer deres produktion. I tilgift kan de blive mindre sårbare over for tab af viden til konkurrenter. Midlet til at udnytte potentialet kan være at flytte produktion til Danmark. Vi har en veluddannet arbejdskraft, der mestrer kreativitet, forskning, håndværk samt tekniske kompetencer”.

Læs også: Udflytning af arbejdspladser flader ud

Han slutter af med at tilkendegive, at regeringen vil hjælpe virksomheder, der henter produktion tilbage til Danmark, skal have lempeligere betalingsfrister og momskredittid.

BEGREBSAFKLARING

Outsourcing: Betyder udflytning af aktiviteter/opgaver fra Danmark, så de fremadrettet varetages af en tredjepart under deres ejerskab, ledelse og kontrol.

Insourcing: Betyder hjemtagning af aktiviteter/opgaver til Danmark, som oprindeligt blev varetaget af danske producenter, men som er blevet lagt ud til en tredjeparts ejerskab, ledelse og kontrol.

Offshoring: Betyder udflytning af aktiviteter/opgaver fra Danmark til et andet land, men hvor ejerskab, ledelse og kontrol bibeholdes.

Backshoring: Betyder hjemtagning af aktiviteter/opgaver til Danmark fra et andet land, men hvor ejerskab, ledelse og kontrol bibeholdes. Principielt kan der godt være tale om backshoring til et andet land end Danmark (fx flytning af egen fabrik fra Kina til Polen).

Kilde: ”Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion”, Syddansk Universitet og Kraks Fond, 2013.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup