Antallet af tomme industribygninger er det laveste i mere end ti år

Det økonomiske opsving har givet så stor efterspørgsel, at der ikke har været udbudt færre lager- og produktionsbygninger siden 2008. Samtidig tordner lejepriserne opad, viser tal fra Ejendomstorvet.dk.

Ledige lagerbygninger er efterhånden en mangelvare mange steder i landet, viser friske tal. PR-foto.

11.12.2018

SCM.dk

Der bliver stadig færre ledige lagerbygninger, logistikejendomme og fabrikshaller i takt med at beskæftigelsen stiger og erhvervslivet er i fremgang i kølvandet på opsvinget. Udbuddet af industrilokaler er nu nede på 1,9 procent, hvilket ikke er set lavere siden midten af 2008.

Det viser tallene i den seneste udgave af det kvartårlige Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.

Læs også: Lejeprisen på logistiklokaler stiger fortsat

”Der har ikke været bygget særligt meget under finanskrisen og i årene lige efter, og med det begrænsede udbud og stor efterspørgsel efter kvadratmeter stiger lejeniveauerne kraftigt. På landsplan ligger lejepriserne på lokaler udbudt via Ejendomstorvet.dk 12 procent højere end for et år siden og næsten 27 procent højere end for fem år siden”, siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og formand for erhvervsudvalget.

I øjeblikket er der udbudt lidt over 1.700 lejemål og industriejendomme til salg på Ejendomstorvet.dk. Lejeniveauerne ligger typisk på 525-600 kroner per kvadratmeter tæt på hovedstaden og omkring 300 kroner per kvadratmeter i Vestdanmark samt på Vest- og Sydsjælland inklusive Lolland-Falster.

Stig Plon Kjeldsen forudsiger, at udbuddet af industribygning godt kan fortsætte med at falde lidt endnu, men at det får svært ved at komme under 1,5 procent. Foto: Nybolig Erhverv.

Bygninger langt fra motorveje kan blive svære at afsætte
Ejendomstorvet.dk’s statistikker viste det hidtil laveste udbud af lager- og produktionslokaler med 1,3 procent i midten af 2007. Finanskrisen sendte udbuddet af ledige lokaler kraftigt opad i 2008 og de to næste år, men siden 2012 er andelen af udbudte lager- og industrilokaler faldet næsten uafbrudt kvartal for kvartal. Og sådan kan det måske fortsætte en stund endnu.

”På kort sigt kan udbuddet godt falde lidt mere, men det bliver svært at komme under 1,5 procent på landsplan. Nogle af de lokaler, som er tilbage, ligger fx langt fra motorveje og kan blive svære at afsætte. Men vi kan registrere meget stor efterspørgsel omkring Aarhus, Aalborg, København og Trekantområdet, og som ny tendens ser vi stor interesse for placeringer syd for Kolding langs motorvejene, så Trekantområdet nærmest vokser mod syd,” fortæller Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.

Opgjort på landsdele er udbuddet af ledige lokaler lavest i Nordjylland med 1,3 procent, på Fyn samt på Vest- og Sydsjælland med 1,8 procent og i Vestjylland med 1,9 procent.

Hele landet har knap 103 millioner kvadratmeter lager-, logistik- og industribygninger. Omkring 70 procent ligger Vest for Storebælt med flest kvadratmeter i Sydjylland (19,4 mio.) og Østjylland (16,1 mio.) samt Nordjylland og Vestjylland (begge cirka 13 mio.).

Læs også: Laveste tomgang for industrilokaler i Østjylland siden finanskrisen

Det samlede areal af udbudte industrilokaler er med 1.998.000 kvadratmeter røget under to millioner for første gang i ti år. Alene det seneste år er udbuddet skrumpet med 344.000 kvadratmeter, fordi virksomheder har købt ejendomme eller indgået lejekontrakter.

- JMA

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

02.04.2024SCM.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

27.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (April)

27.03.2024SCM.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle