Arlas vej til at opfylde EU-regulativ 1169

Et EU-regulativ om udvidede næringsdeklarationer på fødevareemballager gav Arla mulighed for at ensrette og optimere sit produktinformationsflow til erhvervskunderne.

13.04.2015

Joe Kristian Kipp, SCM.dk

”Førsteprioriteten var at være klar med de udvidede produktdata på emballagen, når regulativet trådte i kraft i december”, fortæller Jan Nørgaard, salgsudviklingschef i Arla. Foto: Arla. .

Da Jan Nørgaard, salgsudviklingschef i Arla, stødte på EU-regulativ 1169 for første gang, tænkte han, at det var noget administrativt bøvl. Regulativet stiller kort fortalt krav om en udvidet næringsdeklaration på fødevareemballager, hvor blandt andet andelen af salt, sukkerarter og mættet fedt, tydeligt skal fremgå. Desuden skal eventuelle allergener fremhæves.  

Hos Arla valgte man dog at vende bøtten om og betragte regulativ 1169, der trådte i kraft 16. december 2014, som en mulighed for et generelt løft af kvaliteten i produktdata fremfor bøvl. Derfor startede mejerikoncernen allerede arbejdet med at leve op til regulativet i 2012.

Samtidig greb Jan Nørgaard chancen for at optimere de interne processer og ensrette stamdata med det formål at samle det hele i datapoolen GS1 Trade Sync. Intentionen var at integrere stamdata fra Arlas administrative it-systemer i stedet for, at stamdata lå i mange forskellige regneark til kunderne.

Læs også: Dansk fødevaresektor er under datafangst-pres

Det skulle være nemmere at arbejde med og vedligeholde, og store kunder som Dansk Supermarked og Coop skulle selv kunne hente den relevante produktinformation i den fælles datapool, som man i fødevarebranchen er enedes om at benytte fremover.

”Vi har mange it-systemer i Arla, og produkt-stamdata ligger mange forskellige steder. For eksempel har vores kvalitetsafdeling, der blandt andet står for at beregne hvor meget fedt, protein og så videre, der er i produkterne, sit eget system”, fortæller Jan Nørgaard. Han sidder selv i den danske salgsafdeling, der modtager produktdata fra en række produktchefer, som har ansvaret for, at emballagerne er korrekte og overholder lovgivningen.

Stor udfordring
Når de forskellige it-systemer ikke er integreret, skal den samme data vedligeholdes mange steder. Derfor var det afgørende for Jan Nørgaard, at de nye datafelter, som regulativ 1169 foreskrev, skulle kunne trækkes videre over i andre it-systemer.

Han lægger ikke skjul på, at processen med at få integreret data har været en af de store udfordringer ved implementeringen af regulativ 1169.

”Det er et stort internt arbejde at få skrevet guidelines, tjeklister og i det hele taget få it-systemerne til at spille sammen. Alt det, vi foretager os i det ene system, skal kunne tages med over i et andet”, siger Jan Nørgaard. Han fortæller, at arbejdet er afsluttet i marketingsafdelingen, der har stået for al indsamling af data og dokumentation samt sikret, at næringsdeklarationerne blev opdateret på emballagerne.

Læs også: Milliard-investering i Arla til øget eksport og bæredygtighed

”Førsteprioriteten var at være klar med de udvidede produktdata på emballagen, når regulativet trådte i kraft i december. Fra den dato skulle den opdaterede information også fremgå af erhvervskundernes hjemmesider, hvilket stillede krav om fremsendelse at produktdata fra Arla”.

Tidligere havde hver kunde sit eget produktdatablad, der skulle hentes ud af Arlas it-system. Nu ligger det i stedet i den store fælles datapool. Og det giver flere fordele, påpeger Jan Nørgaard. Først og fremmest har det betydet, at kunderne får adgang til de nødvendige data på samme måde.

”Kunderne får jo ikke bare informationerne én gang, der kan komme ændringer i varedeklarationerne, og hvis procesflowet ikke er automatiseret i en vis grad, er der fare for, at produktinformationen ikke bliver opdateret. Det kan være svært at huske at opdatere et regneark manuelt på baggrund af en mailhenvendelse. Det problem har vi nu udryddet, da kunderne selv henter produktdata direkte i datapoolen. Og så sørger vi for, at vareinformationen er løbende opdateret”.

Underleverandørerne var ikke klar           
I alt har 8.000 af Arlas varenumre været berørt af regulativ 1169, da det også omfatter Arla i Sverige, England og Tyskland. I Danmark drejede det sig om cirka 2.500 varenumre. Så det var en stor opgave, da der også skulle indhentes information fra Arlas underleverandører.

”Det var et stort arbejde, da underleverandørerne ikke var klar til at afgive information om eksempelvis allergener”, siger Jan Nørgaard.

Er der egentlig plads på jeres emballager til al den information, der efterhånden stilles krav om?

”Hvis vi tager de små trekantede mælkekartoner, vi blandt andet kender fra kantiner, kan det være svært at få plads. Teksten skal stå med meget småt, og det er der også regler for. Faktisk siger loven, at der skal ligge en næringsdeklaration på produktet i kantinen, som kunderne kan bede om at se, hvis informationen ikke kan være på produktet”, fortæller Jan Nørgaard.    

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

13.10.2023SCM.dk

Vi skal undre os sammen på tværs for at blive bedre

10.10.2023SCM.dk

Planlægning er blevet både vigtigere og vanskeligere

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup