Bæredygtige forsyningskæder fordrer ny mental model

Kravene om bæredygtige forsyningskæder stiger, og presset kommer fra alle sider. Men rigtig bæredygtighed fungerer ikke sammen med traditionel ledelse af forsyningskæden. Der er brug for en ny måde at tænke og agere på hos ledere og virksomheder. Det konkluderer ny undersøgelse.

”Undervurdering af scope 3 repræsenterer en stor risiko for virksomhedens evne til at agere i den grønne økonomi”, fortæller Alis Hinrichsen. Arkivfoto..

14.09.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Den nye mentale model skal have et nyt omdrejningspunkt, som ikke kun handler om traditionelle supply chain parametre som omkostninger, serviceniveau og leveringstid. Det er helt enkelt nødvendigt, hvis en virksomhed skal formå at tiltrække kunder, medarbejdere og investorer i fremtidens grønne økonomi – og i sidste ende skabe værdi på den lange bane.

Det er præmissen for en ny undersøgelse af nordiske virksomheders bæredygtighed i deres forsyningskæder gennemført af Norstat på vegne af konsulentvirksomheden Optilon. Her svarer 400 nordiske virksomheder på, hvordan de måler og reducerer deres klimaaftryk i forsyningskæden.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

10 observationer om bæredygtige kæder
Undersøgelsen ”Nordic State of Supply Chain Sustainability” fra juli 2022 finder frem til 10 læringer eller ’takeaways’ om nordiske virksomheders arbejde med bæredygtige forsyningskæder:

1. Flere end 4 ud af 5 virksomheder har formuleret bæredygtighedsmål.

2. Næsten halvdelen har opstillet et mål for, hvor meget de skal reducere udledningen af drivhusgasser.

3. 4 ud af 5 af de nordiske virksomheder, som har fastsat mål for reduktion af drivhusgasser, planlægger at opfylde målene inden for 10 år.

4. 34 procent af virksomhederne rapporterer på alle tre ’scopes’, 24 procent rapporterer på scope 1 og 2, og 10 procent rapporterer på scope 1. 26 procent rapporterer slet ikke.

5. Der er flere store virksomheder end mindre og mellemstore, der formulerer mål for klimaaftryk – henholdsvis 61 og 49 procent. Men mindre og mellemstore virksomheder har mere ambitiøse tidsrammer for deres mål.

6. De to mest udbredte årsager til at nordiske virksomheder undlader at rapportere scope 3-udledninger er, at det er for dyrt og, at virksomhederne mangler viden eller tid eller begge dele.

7. 72 procent af de nordiske virksomheder arbejder med en eller anden form for initiativ, der skal reducere drivhusgasser i værdikæden.

8. Det mest udbredte tiltag er at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder.

9. Mere end halvdelen af nordiske virksomheder stiller ingen krav om klimaaftryk til deres leverandører.

10. Ingen af de nordiske lande har førertrøjen på, når det handler om bæredygtige forsyningskæder. Finske virksomheder er for eksempel de førende, når det gælder om at rapportere på scope 3, men de opstiller samtidig de mindst ambitiøse tidsrammer for arbejdet med at reducere klimaftryk.

Læs også: Din forsyningskæde skal være cirkulær. Hvis du vil have en toplinje i 2030

Virksomhederne ’glemmer’ leverandørkæden
Undersøgelsens resultater viser altså, at to ud af tre nordiske virksomheder allerede måler og rapporterer på mindst én af de tre ’scopes’ inden for udledning af drivhusgasser.

Undersøgelsen viser også, at mange virksomheder ser ud til at undervurdere, hvor stor en andel af deres klimaaftryk foregår i scope 3, som omfatter leverandørbasen. Leverandørkæden er nemlig ifølge UN Global Compact ansvarlig for mere end 70 procent af en virksomheds klimaaftryk. Det er derfor langt fra tilstrækkeligt, når virksomheder – som er det typiske mønster – alene fokuserer på at måle samt reducere klimaaftryk fra egen drift (scope 1) og indkøb af energi (scope 2).

”Undervurdering af scope 3 repræsenterer en stor risiko for virksomhedens evne til at agere i den grønne økonomi. Det er nødvendigt og vigtigt at fokusere på bæredygtighed i hele forsyningskæden fra råvare til slutforbrugere - og tilbage igen i returforløb og cirkulære ressourcemodeller”, fortæller undersøgelsens tovholder Alis Hinrichsen fra Optilon. Hun fremhæver, at den mere holistiske tilgang kræver nye mentale modeller i ledelsen.

Hent hele rapporten: ”Nordic State of Supply Chain Sustainability”.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup