Bæredygtige forsyningskæder fordrer ny mental model

Kravene om bæredygtige forsyningskæder stiger, og presset kommer fra alle sider. Men rigtig bæredygtighed fungerer ikke sammen med traditionel ledelse af forsyningskæden. Der er brug for en ny måde at tænke og agere på hos ledere og virksomheder. Det konkluderer ny undersøgelse.

”Undervurdering af scope 3 repræsenterer en stor risiko for virksomhedens evne til at agere i den grønne økonomi”, fortæller Alis Hinrichsen. Arkivfoto..

14.09.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Den nye mentale model skal have et nyt omdrejningspunkt, som ikke kun handler om traditionelle supply chain parametre som omkostninger, serviceniveau og leveringstid. Det er helt enkelt nødvendigt, hvis en virksomhed skal formå at tiltrække kunder, medarbejdere og investorer i fremtidens grønne økonomi – og i sidste ende skabe værdi på den lange bane.

Det er præmissen for en ny undersøgelse af nordiske virksomheders bæredygtighed i deres forsyningskæder gennemført af Norstat på vegne af konsulentvirksomheden Optilon. Her svarer 400 nordiske virksomheder på, hvordan de måler og reducerer deres klimaaftryk i forsyningskæden.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

10 observationer om bæredygtige kæder
Undersøgelsen ”Nordic State of Supply Chain Sustainability” fra juli 2022 finder frem til 10 læringer eller ’takeaways’ om nordiske virksomheders arbejde med bæredygtige forsyningskæder:

1. Flere end 4 ud af 5 virksomheder har formuleret bæredygtighedsmål.

2. Næsten halvdelen har opstillet et mål for, hvor meget de skal reducere udledningen af drivhusgasser.

3. 4 ud af 5 af de nordiske virksomheder, som har fastsat mål for reduktion af drivhusgasser, planlægger at opfylde målene inden for 10 år.

4. 34 procent af virksomhederne rapporterer på alle tre ’scopes’, 24 procent rapporterer på scope 1 og 2, og 10 procent rapporterer på scope 1. 26 procent rapporterer slet ikke.

5. Der er flere store virksomheder end mindre og mellemstore, der formulerer mål for klimaaftryk – henholdsvis 61 og 49 procent. Men mindre og mellemstore virksomheder har mere ambitiøse tidsrammer for deres mål.

6. De to mest udbredte årsager til at nordiske virksomheder undlader at rapportere scope 3-udledninger er, at det er for dyrt og, at virksomhederne mangler viden eller tid eller begge dele.

7. 72 procent af de nordiske virksomheder arbejder med en eller anden form for initiativ, der skal reducere drivhusgasser i værdikæden.

8. Det mest udbredte tiltag er at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder.

9. Mere end halvdelen af nordiske virksomheder stiller ingen krav om klimaaftryk til deres leverandører.

10. Ingen af de nordiske lande har førertrøjen på, når det handler om bæredygtige forsyningskæder. Finske virksomheder er for eksempel de førende, når det gælder om at rapportere på scope 3, men de opstiller samtidig de mindst ambitiøse tidsrammer for arbejdet med at reducere klimaftryk.

Læs også: Din forsyningskæde skal være cirkulær. Hvis du vil have en toplinje i 2030

Virksomhederne ’glemmer’ leverandørkæden
Undersøgelsens resultater viser altså, at to ud af tre nordiske virksomheder allerede måler og rapporterer på mindst én af de tre ’scopes’ inden for udledning af drivhusgasser.

Undersøgelsen viser også, at mange virksomheder ser ud til at undervurdere, hvor stor en andel af deres klimaaftryk foregår i scope 3, som omfatter leverandørbasen. Leverandørkæden er nemlig ifølge UN Global Compact ansvarlig for mere end 70 procent af en virksomheds klimaaftryk. Det er derfor langt fra tilstrækkeligt, når virksomheder – som er det typiske mønster – alene fokuserer på at måle samt reducere klimaaftryk fra egen drift (scope 1) og indkøb af energi (scope 2).

”Undervurdering af scope 3 repræsenterer en stor risiko for virksomhedens evne til at agere i den grønne økonomi. Det er nødvendigt og vigtigt at fokusere på bæredygtighed i hele forsyningskæden fra råvare til slutforbrugere - og tilbage igen i returforløb og cirkulære ressourcemodeller”, fortæller undersøgelsens tovholder Alis Hinrichsen fra Optilon. Hun fremhæver, at den mere holistiske tilgang kræver nye mentale modeller i ledelsen.

Hent hele rapporten: ”Nordic State of Supply Chain Sustainability”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup