Bæredygtighedsmodenhed er i stejl stigning

Flere og flere virksomheder har i dag en mere moden strategi for at indarbejde bæredygtighed i deres forretningsprocesser. Det viser en ny SAP Insights-rapport, der undersøger, hvordan motivationen og barriererne for at indføre bæredygtighed i erhvervslivet har udviklet sig over tid.

”Bæredygtighedstankegangen skal være noget, som alle i virksomheden deltager i. Og det er ikke muligt, medmindre topledelsen gør bæredygtighed til et succeskriterie”, fortæller siger Jørn Bo Jacobsen. Arkivfoto..

07.02.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Rapporten blev offentliggjort forud for FN's klimakonference COP27, som denne gang fandt sted i Sharm El-Sheikh i Egypten i november.

”Nu hvor så mange virksomheder integrerer bæredygtighed i deres forretningskritiske beslutninger, er de nødt til at sikre, at deres bæredygtighedsdata er lige så omfattende og målbare som alle andre typer data", siger Jørn Bo Jacobsen, adm. direktør for SAP Danmark.

Den nye undersøgelse er baseret på svar fra mere end 6.000 virksomheder i 40 lande samt 29 brancher - og er en fortsættelse af en bæredygtighedsundersøgelse fra 2021.

Efterspørgslen driver motivationen
Vækst i omsætning og indtjening er sammen med virksomhedens vision fortsat de vigtigste drivkræfter for virksomheder, der handler bæredygtigt. Samtidig viser rapporten, at kundernes efterspørgsel er blevet syvdoblet i betydning siden den foregående 2021-rapport, hvilket er den største ændring af alle motivationsfaktorer og indikerer en betydelig stigning i den indflydelse, som kunderne har på en virksomheds bæredygtighedsstrategi.

”Nu hvor så mange virksomheder integrerer bæredygtighed i deres forretningskritiske beslutninger, er de nødt til at sikre, at deres bæredygtighedsdata er lige så omfattende og målbare som alle andre typer data", siger Jørn Bo Jacobsen. Foto: SAP..

Der er opstået nye barrierer
Ud over den usikkerhed, der er skabt af covid-19-pandemien, er der også opstået andre hindringer. Virksomhedernes manglende finansiering, usammenhængende strategier og vanskeligheder med at sikre, at investeringer i bæredygtighed giver afkast, angives som de største hindringer for at accelerere bæredygtige tiltag.

Måling af miljøpåvirkninger, integration af bæredygtighed i forretningsprocesser og tilpasning af foranstaltninger til strategien er barrierer, der har mistet betydning. Det tyder på, at forretningsprocesserne er blevet mere modne og at der er en bedre forståelse for bæredygtighed.

Flere investeringer til bekæmpelse af klimaændringer
De fleste virksomheder siger, at de ønsker at øge deres investeringer for at løse problemer forårsaget af klimaændringer i de næste tre år. Dette års undersøgelse viser også, at fem gange flere virksomheder planlægger at begynde at investere i bæredygtighed sammenlignet med sidste år, mens antallet af virksomheder, der planlægger at skære ned på investeringerne, er faldet med 55 procent.

Aktionærer støtter generelt virksomheder, der investerer i bæredygtighed. De fleste respondenter i rapporten mener, at deres finansielle interessenter er meget tolerante over for en virksomheds bæredygtighedsmål, selv på bekostning af udskudt eller reduceret rentabilitet.

Underliggende strategier
Virksomhederne erkender, at det at arbejde mere bæredygtigt ikke blot er en positiv ting at gøre, men en måde at skabe vækst og konkurrenceevne på i markedet. Hele 86,7 procent af respondenterne siger, at de bruger data som grundlag for strategiske og operationelle beslutninger.

Dette kan til dels være et resultat af forbedringer i kvaliteten af de tilgængelige data i takt med at målingerne modnes og i mindre grad er baseret på antagelser og skøn. Mange virksomheder har også udviklet interne målesystemer. Ikke desto mindre siger mange, at de har brug for hyppigere og mere pålidelige data med større gennemsigtighed i de anvendte beregninger og antagelser.

Flere er involveret i bæredygtighed
Tidligere SAP Insights-rapporter har vist, at integrationen af bæredygtighed i forretningen næsten udelukkende blev drevet på ledelsesniveau. Men den seneste rapport viser, at flere og flere medarbejdere er involveret i at drive processen, og at virksomhederne integrerer bæredygtighed mere bredt i deres aktiviteter.

”Bæredygtighedstankegangen skal være noget, som alle i virksomheden deltager i. Og det er ikke muligt, medmindre topledelsen gør bæredygtighed til et succeskriterie. Først da kan medarbejderne integrere bæredygtighed i deres måde at tænke og arbejde på", siger Jørn Bo Jacobsen.

En lovende prognose
Selv om der stadig er udfordringer omkring strategi, finansiering og datatransparens, konkluderer bæredygtighedsrapporten, at virksomhederne er ved at modnes, når det gælder om at integrere bæredygtighed i deres forretningsprocesser. Svarene på undersøgelsen viser, at dette er et resultat af fælles ansvar, en øget vilje til at opfylde kundernes behov og god investorstøtte. Virksomhederne oplever også en bedre datakvalitet og stimuleres af bedre forretningsresultater.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 februar 2023

Relateret indhold

23.05.2024SCM.dk

CMP har aftale om enorm biobrændstof-fabrik på plads

23.05.2024SCM.dk

Maersk og DSV har afgivet bud på DB Schenker

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup