Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet

Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.

Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer. Her ses genanvendte smartphones. Foto: refurbed..

26.05.2023

SCM.dk

Selvom meget tyder på, at brugte smartphones og laptops vinder større indpas, har der generelt hersket tvivl om den reelle klimagevinst ved genanvendt elektronik. Det er der dog lavet om på nu, hvor en af de første forskningsbaserede livscyklusanalyser på området er landet. Den omfattende nye rapport, der er udarbejdet på vegne af virksomheden Refurbed, konkluderer, at der er markante klimamæssige besparelser at hente med cirkulær elektronik.

Faktisk i sådan en grad, at man kan spare klimaet for helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent elektronisk affald ved at købe genanvendt elektronik sammenlignet med fabriksny elektronik.

Livscyklusanalysen er udarbejdet af det anerkendte tyske forskningsinstitut Fraunhofer og er en af de første og mest omfattende rapporter af sin art. Den omfatter både smartphones, tablets og bærbare computere i scope 1, 2 og 3 – og uanset produktkategorien er resultaterne bemærkelsesværdige.

"Det særlige ved den her undersøgelse er, at vi har foretaget en omfattende analyse af genanvendte produkters miljøpåvirkning i både scope 1, 2 og 3. Det betyder, at vi med stor nøjagtighed og på helt kvantificerbar vis har målt den samlede påvirkning, et genanvendt produkt har på vores planet", siger Paul Ruford fra Fraunhofer Austria Research.

Resultaterne fastslår, at klimafordelene ved genanvendte elektroniske produkter er større end tidligere estimeret. I den forbindelse håber Refurbed, at undersøgelsen kan få flere forbrugeres øjne op for de markante klimagevinster.

”Vi er overbeviste om, at sammenlignelige data og transparens om genanvendelse bidrager til et mere bæredygtigt forbrug af elektroniske produkter. Allerede i dag erstatter genanvendte produkter behovet for at købe nye produkter. 73 procent af de forbrugere, der køber genanvendte produkter, vælger aktivt at gøre det i stedet for at købe dem fra ny. Lige så mange er enige i, at genanvendt elektronik fungerer lige så godt som ny”, siger Peter Windischhofer, medstifter af Refurbed.

Uddrag fra livscyklusanalysen

Ved at købe genanvendt elektronik frem for ny opnås der omfattende CO2-besparelser – blandt andet fordi et genanvendt produkt ikke skal igennem ressourcetunge og forurenende produktionsfaser. CO2-besparelserne varierer på tværs af modeller og produktkategorier – fra en besparelse på 69 procent for en Lenovo Thinkpad T460 i5 til 91 procent besparelse for en Apple iPad Pro 4 12,9" (fra 2020).

Eksempel: Det anslås, at en genanvendt Apple iPhone 11 genererer 15,7 kg CO2, hvilket er 56,3 kg mindre end en nyproduceret enhed. Det svarer til en CO2-besparelse på 78 procent.

Produktion af ny elektronik bruger store mængder vand. Alene produktionen af én ny smartphone kræver op til 13.000 liter vand, og for computere er tallet endnu højere. Ved at købe et genanvendt produkt i stedet for et nyt opnås der i langt de fleste tilfælde en vandbesparelse på mellem 86 og 97 procent, alt afhængigt af produktet.

Eksempel: Produktionen af en ny Apple iPhone 11 kræver 12.075 liter vand. Istandsættelsen og videresalget af et genanvendt produkt af samme model kræver kun 1.695 liter. Det svarer til en vandbesparelse på 86 procent.

Læs også: Bæredygtighed bliver indkøbskriterie på linje med kvalitet og pris

E-affald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i europæiske husholdninger. Det skyldes især det store forbrug af elektroniske produkter, produkternes korte levetid, en fremhærskende køb-og-smid-væk-kultur og få reparationsmuligheder. Alene i Europa produceres der 10 millioner tons e-affald om året, hvoraf kun cirka 40 procent indsamles til genanvendelse. I denne kategori viser tal fra Fraunhofer-instituttet et markant besparelsespotentiale: Med genanvendte produkter kan e-affaldet reduceres med mellem 60 og 80 procent.

Eksempel: En ny Apple iPhone 11 estimeres til at generere 239 gram e-affald efter endt produktlevetid. Til sammenligning er der tale om blot 70 gram for en genanvendt enhed. Det svarer til en e-affaldsbesparelse på 71 procent.

- PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

09.04.2024SCM.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

08.04.2024SCM.dk

Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

05.04.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

05.04.2024SCM.dk

Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle