Dansk produktion er kommet på bagkant med digitaliseringen

Danske produktionsvirksomheder har en overraskende lav grad af investeringer i automation og digitalisering. Det viser en undersøgelse fra SDU, hvor forskerne konkluderer, at danske produktionsvirksomheder har et stort investeringsefterslæb.

"Dataene indikerer, at der fortsat er et uudnyttet digitaliseringspotentiale blandt danske produktionsvirksomheder”, lyder det fra forskere fra SDU. Arkivfoto..

03.10.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der bliver vendt op og ned på verdens forsyningskæder, hvor fokus indtil for få år siden var på pris, lønfordele og lean værdikæder. Det var efterspørgslen, der dikterede slagets gang. Pandemien, Suez-blokade, Ukraine-krigen, energi- og klimakrise, inflation, voldsomme prissvingninger, fragtkaos med mere har de seneste år sat en helt ny agenda, hvor fokus nu er på resiliens og forsyningssikkerhed. I dag er det i høj grad forsyningerne, der dikterer slagets gang.

En gruppe forskere fra Syddansk Universitet har derfor undersøgt, hvordan de store forstyrrelser påvirker danske produktionsvirksomheders sourcing og digitalisering praksis set i lyset af både pandemien og brug af nye digitale teknologier. Undersøgelsen omfatter 213 respondenter.

Det mest overraskende resultat af undersøgelsen er måske, at den viser en overraskende lav grad af automation og digitalisering i danske produktionsvirksomheder.
Respondenterne er i undersøgelsen blevet spurgt om i hvilken grad, de anvender nye væsentlige digitale teknologier i produktionsprocesserne. Her viser alle gennemsnitsværdierne en score på under 3,0 målt på Likerts skala, der går fra 1 til 5.

Markant investeringsefterslæb
Forskerne bag undersøgelsen Jan Stentoft og Ole Stegmann Mikkelsen konkluderer: ”Disse resultater indikerer et markant investeringsefterslæb. Dataene indikerer, at der fortsat er et uudnyttet digitaliseringspotentiale blandt danske produktionsvirksomheder”.

Forskerne fremhæver, at både akademisk og mere praksisorienteret litteratur i de senere år har vist stor interesse for værdien af automation og nye teknologier i produktionsvirksomheder, og at de derfor havde forventet en højere grad af investeringsniveau.

De påpeger, at anvendelsen af nye digitale teknologier i produktionsprocesserne i både forskning og praksis igen og igen bliver udråbt som en væsentlig løftestang for produktivitet i virksomhederne og forsyningskæderne. Men denne undersøgelse viser, at denne opmærksomhed ikke synes at være slået helt igennem endnu ude i virkeligheden.

Flest robotter og mindst AI
De tre største værdier er brugen af:

• autonome robotter med et snit på 2,27,
• big data og analytics med et snit på 2,16, og
• simulering med et snit på 2,12.

Respondenterne angiver også fire andre digitale teknologier, som de anvender i produktionsprocesser:

• Internet of Things (IoT) og brugen af sensorer: 2,05.
• Additive manufacturing (3D print): 1,92.
• Augmented reality (virtualitet): 1,51.
• Kunstig intelligens (AI): 1,39.

Barrierer for brug af I4.0
Forskerne henviser til tidligere studier af brug af Industri 4.0-teknologier (se faktaboks) i produktionsvirksomheder, og her fandt de frem til følgende almene barrierer for at tage 4.0 i brug:

• Mangel på standarder.
• For få finansielle ressourcer.
• Mangel på forståelse af den strategiske vigtighed af industri 4.0.
• For få menneskelige ressourcer.
• Mere fokus på drift end på udvikling.
• Mangel på databeskyttelse (cybersecurity).
• Mangel på kvalificeret arbejdskraft.
• Mangel på viden om industri 4.0.
• Kræver efteruddannelse af medarbejdere.
• Mangel på medarbejderparathed.
• Mangel på forståelse af samspillet mellem medarbejdere og teknologi.

Industri 4.0

Man taler om en industriel revolution i fire stadier. Den første industrielle revolution startede med mekanisering af produktion i det 18. århundrede. Denne blev efterfulgt af den anden industrielle revolution i det sene 19. århundrede med dampmaskiner, benzinmotorer, elektricitet og masseproduktion. Den tredje industrielle revolution tog fat i begyndelsen af 1970’erne, hvor man begyndte at anvende PLC’er og automation i produktionen. Den fjerde industrielle revolution finder sted netop nu, hvor man forbinder fysiske og digitale systemer. Eksempler på industri 4.0 teknologier er autonome robotter, big data & analytics, simulering, Internet of Things, additive manufacturing, augmented reality og kunstig intelligens.

Kilde: ”Danske produktionsvirksomheders sourcing praksis set i lyset af COVID-19 og brugen af nye digitale teknologier” udført af Ole Stegmann og Jan Stentoft, SDU, august 2022.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om produktion januar 2023

Relateret indhold

23.05.2024SCM.dk

CMP har aftale om enorm biobrændstof-fabrik på plads

23.05.2024SCM.dk

Maersk og DSV har afgivet bud på DB Schenker

21.05.2024SCM.dk

Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

16.05.2024SCM.dk

Nyt robothovedsæde giver optimale muligheder for nye teknologier

14.05.2024Columbus

Sponseret

Case: B&O's digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

13.05.2024SCM.dk

AI supercomputer skal sætte skub på forskning og innovation

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Smagen af teknologi: BKI’s rejse mod AI-forbedret kaffeblanding

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup