Den kolde kæde: Branchefolk vil sænke temperaturen med 3 grader

Forskere og branchefolk argumenterer for, at en sænkning af temperaturen med tre grader fra minus 18 til minus 15 grader kan spare verden for enorme mængder energi og GHG-udledninger uden at gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet af de frosne produkter. Bevægelsen ’Move to -15°C’ ser ud til at vinde tilslutning på tværs af industrien.

”Men det har vist sig at en temperatur på mindre end minus 18 grader er mere end rigeligt for mange fødevarer. Faktisk viser det sig, at minus 12 grader er langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt”, fortæller professor Toby Peters. Foto: 123rf.com.

26.05.2025

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Temperaturfølsomme varer er sårbare produkttyper. Livsvigtig medicin, letfordærvelige fødevarer og skrøbelige planter kræver omhyggelig håndtering for at nå frem til slutkunden i perfekt stand. Men den kolde forsyningskæde kan ikke altid leve op til opgaven. Ifølge IIR (2021-tal) bliver 12 procent af al verdens mad spildt, fordi den temperaturstyrede logistik svigter. 

Frysning er en fantastisk teknologi til at forlænge levetiden af fødevarer og andre temperaturfølsomme produkter. Forskning viser, at frosne fødevarer resulterer i 47 procent lavere madspild i husholdninger i forhold til friske fødevarer. Men det koster naturligvis også energi og CO2-udledninger at holde fødevareprodukter kolde, masser af energi. Den aktuelle gældende temperaturstandard for de fleste frosne produkter er minus 18 grader, og det er den standard som alverdens frysehuse og temperaturstyrede transporter med containerskib, tog eller lastbil overholder. Det er en standard, som blev indført i midten af 1900-tallet, og det er en standard, der tilbyder en god sikkerhedsmargin, ’better safe than sorry’, kan man vel sige.

Minus 12 grader er tilstrækkeligt

”Men det har vist sig at en temperatur på mindre end minus 18 grader er mere end rigeligt for mange fødevarer. Faktisk viser det sig, at minus 12 grader er langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt”, skriver professor Toby Peters fra Centre for Sustainable Cooling, University of Birmingham and Herriot-Watt University.

Det gør han i forordet til forskningsrapporten ”Three Degrees of Change – Frozen Food in a Resilient and Sustainable Food System” fra november 2023. Han fortsætter:

”For hver grad, vi reducerer temperaturen med i den kolde logistikkæde, sparer vi 2-3 procent energi. Vi står derfor over for et vigtigt spørgsmål, som vi har pligt til at undersøge grundigt: Er minus 18 grader relevant i vores moderne fødevaresystem, og er det sådan, at vi ved at fastholde standarden på minus 18 grader fastholder et unødvendigt højt energiforbrug og udledning af klimaskadelige gasser (GHG)?”

Markedet for kølelogistik udgør ifølge Precedence Research i 2025 436,30 milliarder US dollars, og analysehuset forventer en vækstrate på 13,46 procent frem til 2034. Så det er et gigantisk marked og gigantiske mængder af energi samt CO2-udledning, der her er tale om.

Branchefolk ønsker forandring

Et stigende antal branchefolk mener, at en standardindstilling på -15°C ville være mere passende for visse fødevarer, og at der med fordel kunne indføres et krav om ikke at "overfryse" - uden nogen betydelige negative konsekvenser for fødevaresikkerhed eller kvalitet. Ændringen i denne temperatur kunne være værdifuld i forbindelse med at reducere stigningen i energiefterspørgslen og drivhusgasemissioner fra sektoren. Det ville også give en betydelig kommerciel fordel for kølekædeoperatører gennem reducerede energiomkostninger.

”Når man overvejer fremtidens fødevaresystem og udvikler dets infrastruktur- og teknologistrategier i lavindkomst- men fødevaresystemkritiske regioner i verden, såsom Subsahara-Afrika, er der et reelt behov for at foretage en grundig gennemgang af standardindstillingsstandarden for nedfrysning af frosne fødevarer. Ikke kun ved at beregne energieffektivitetsgevinsterne, men også ved fuldt ud at forstå konsekvenserne for fødevaresikkerhed og kvalitet samt risici og virkninger på hele fødevaresystemet og interessenter”, skriver Toby Peters.

Da fødevareforsyningskæder er globale, fra kilde til forbruger og involverer mange interessenter, skal dette arbejde udføres som en samarbejdsaktivitet. Og det er præcis den opgave, som bevægelsen ’Move to -15°C’ har påtaget sig.

Bevægelsen er dedikeret til at reducere kulstofemissioner i forsyningskæden for frosne fødevarer. Den blev stiftet i 2023 og har i sin korte levetid budt en række højtprofilerede virksomheder velkommen til sin medlemsbase. Nye medlemmer omfatter den britiske supermarkedskæde Iceland, som driver over 900 butikker, Emirates, verdens største internationale flyselskab, og Emergent Cold LatAm, en hurtigt voksende operatør af kølelagerfaciliteter i flere latinamerikanske markeder.

Klimahandling kræver samarbejde

I erkendelse af, at en ændring i temperaturstandarder fra -18°C til -15°C kræver dyb samarbejde på tværs af både industri og akademi, har ’Move to -15°C’ også for nylig sikret støtte fra vigtige britiske brancheorganisationer som British Frozen Food Federation og Cold Chain Federation samt den hollandske institution Wageningen University.

Medlemskabet er vokset fra 11 virksomheder til mere end 30 siden koalitionens lancering ved COP28.

Koalitionen har også for nylig budt andre vigtige aktører i branchen velkommen, såsom Copeland, Ndustrial, Project44, Martico, Compleat Food Group og Sunswap. Sammen bringer disse medlemmer en bred vifte af ekspertise og en ambition om at samarbejde for at fremme mere bæredygtige praksisser inden for fødevareindustrien.

Thomas Eskesen, formand for ’Move to -15°C’-koalitionen, siger: "Hurtig og ambitiøs klimahandling på tværs af komplekse og sammenflettede forsyningskæder for frosne fødevarer - som omfatter fødevareproduktion, havne, skibsfart, vej-, jernbane- og luftfragt, kølelager og detailhandel - kan kun ske gennem tværsektorielt samarbejde. Derfor er vi så begejstrede for at byde disse nye medlemmer velkommen til ’Move to -15°C’-koalitionen. Vi opfordrer flere organisationer til at slutte sig til os og udforske den positive indvirkning, som en bevægelse mod -15°C kan have på at skabe et fremtidssikret fødevaresystem og en verden med lavere kulstofudledning".

Andre medlemmer af bevægelsen omfatter Nomad Foods, Europas største producent af frosne fødevarer; Morrisons, en stor britisk detailhandelsvirksomhed; Maersk, en global leder inden for logistik; Lineage, en førende udbyder af kølelagerfaciliteter; Kuehne + Nagel, en fremtrædende international transportvirksomhed, og AJC International, en nøglespiller i global fødevaredistribution. Der findes en fuld liste over medlemmer på koalitionens hjemmeside.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cold Supply Chain - optimering af kølekæden

Temperaturfølsomme produkter kræver omhyggelighed i forsyningskæden. Den kolde kæde er afgørende i brancher som fødevarer, farmaceutiske produkter og andre brancher, hvor præcis temperaturstyring er nødvendig for at sikre produktkvalitet og overholde lovgivningskrav. Læs om teknologier, processer og nye tendenser i dette tema.

Relateret indhold

18.06.2025SCM.dk

DSV-topchef angribes for brutal ledelsesstil

18.06.2025SCM.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

12.06.2025SCM.dk

Vestlige lande udskyder klimahandling med kreative undskyldninger

11.06.2025SCM.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

10.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Et samarbejde der forenkler din pallehåndtering

07.06.2025SCM.dk

Eksport holder stand trods Trumps toldmure

06.06.2025SCM.dk

Grøn magt i Danmark er i erhvervslivets hænder

05.06.2025SCM.dk

CEO Kasper Tranberg står nu i spidsen for brændstofforsyning til dansk luftfart

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (English)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

23.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

24.06.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft 365 Update

Få overblikket over de vigtigste nyheder i Microsoft 365 og Copilot hver måned.

Dato

25.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft Fabric Update

Unleash the boundless potential of Microsoft Fabric: Your monthly source for cutting-edge news and limitless opportunities.

Dato

25.06.2025

Tid

15:00

Sted

Online

Implement Consulting Group
Webinar
Enhancing production planning in SAP

Unlocking the power of PP/DS for future efficiency

Dato

26.06.2025

Tid

09:30

Sted

Online